980
Φωτογραφία από το τετ α τετ Πομπέο - Δένδια το πρωί της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινό ανακοινωθέν Δένδια – Πομπέο με ισχυρό μήνυμα στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 12:39
Φωτογραφία από το τετ α τετ Πομπέο - Δένδια το πρωί της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινό ανακοινωθέν Δένδια – Πομπέο με ισχυρό μήνυμα στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 12:39

Ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, διεμήνυσαν Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο σε κοινό ανακοινωθέν έξι σημείων που εξεδόθη αμέσως μετά τη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Δευτέρας.

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράστηκαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και επανεπιβεβαίωσαν την πίστη τους ότι ζητήματα που αφορούν τη θαλάσσια οριοθέτηση θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει συγκεκριμένα το ισχυρό μήνυμα που εξέπεμψαν Δένδιας και Πομπέο με αποδέκτη την Αγκυρα, ενώ παράλληλα η Ουάσινγκτον χαιρετίζει τις προσπάθειες και την κινητικότητα της ελληνικής κυβέρνσηης ώστε να επιτευχθούν συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης μέσω διαλόγου και σε συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο.

Οι δύο υπουργοί Εξωττερικών επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στον Στρατηγικό Διάλογο ως απόδειξη της εξαιρετικής διμερούς σχέσης των δύο χωρών και με την ευκαιρία της επισκόπησης υψηλού επιπέδου που έγινε τη Δευτέρα, εξέφρασαν την αμοιβαία επιθυμία τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία, ιδίως στους τομείς που περιγράφονται παρακάτω.

 Οι έξι βασικοί άξονες του ανακοινωθέντος:

1. Περιφερειακή Συνεργασία

2. Άμυνα και Ασφάλεια

3. Επιβολή Νόμου και Αντιτρομοκρατία

4. Εμπόριο και Επενδύσεις

5. Ενέργεια

6. Κοινωνικές Σχέσεις

Οσον αφορά την περιφερειακή συνεργασία, σημειώνεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράστηκαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης στη θάλασσα μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επανέλαβαν επίσης την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της στενής συνεργασίας τους ως Συμμάχων του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Οι δύο πλευρές, συνεχίζει το ανακοινωθέν, «επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της μορφής 3 + 1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες), η οποία ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019, καθώς αυτή η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς τον σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της συμφωνίας Πρεσπών και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα άμυνας και ασφάλειας, Ελλάδα και ΗΠΑ εξέφρασαν την πρόθεση «να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική τους σχέση, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία επικαιροποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών. Στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο, και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συζητήσουν πώς να αλληλοβοηθούνται περαιτέρω στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατών».

Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη συνεργασία τους στον στον τομέα της ασφάλειας από τρομοκρατικές και διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις και άλλους παράγοντες απειλής. Παρά την παγκόσμια πανδημία, η εξαιρετική συνεργασία συνεχίστηκε αμείωτη. Εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ενώ δεσμεύτηκαν για την πλήρη εφαρμογή της κοινής δήλωσης του 2016 σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (βίζα), αναφέρεται ακόμη.

Στην κοινή δήλωση υπογραμμίζεται ακόμη πως ΗΠΑ και Ελλάδα προσβλέπουν στην ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών. «ΗΠΑ και Ελλάδα χαιρέτισαν την έναρξη νέων επενδύσεων και εξαγορών από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενθαρρύνουν αυτήν την τάση. Οι δύο κυβερνήσεις προσβλέπουν στην αύξηση της συνεργασίας τους στο εμπόριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αποδίδουν μεγάλη σημασία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το 5G και της ιδιωτικοποίησης στρατηγικών υποδομών».

Στον τομέα της ενέργειας, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP και αναμένουν να συζητήσουν στον προσεχή Στρατηγικό Διάλογο την αμοιβαία υποστήριξή τους για το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), το έργο της κατασκευής σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας, το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό αερίου EastMed.

Η κοινή δήλωση αναφέρεται τέλος στη συμμετοχή των ΗΠΑ στους εορτασμούς για την 200ή επέτειο για την ανεξαρτησία της Ελλάδος το 2021, την πρόθεση να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών, τις εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές, καθώς και να συνεχίσουν τη μακροχρόνια συνεργασία τους για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας της Ελλάδας.

«Αlways fantastic to see Nikos Dendias»

Η συνάντηση Δένδια – Πομπέο στη Θεσσαλονίκη διήρκεσε περισσότερο από 45 λεπτά. «Είναι πάντα σπουδαίο να συναντώ τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια» (για την ακρίβεια ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποίησε την αγαπημένη λέξη «fantastic» του προέδρου Τραμπ), έγραψε ο Μάικ Πομπέο στο σχετικό tweet, για να προσθέσει:

«Σήμερα στη Θεσσαλονίκη συζητήσαμε για τη διαχρονική ισχύ της σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ, τα Δυτικά Βαλκάνια και την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Είναι πάντα τεράστια χαρά να συναντώμαι με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο! Η πρώτη σας επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους για την περαιτέρω προώθηση της ισχυρής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Ανυπομονώ να συναντηθούμε ξανά στην Κρήτη», απάντησε -επίσης μέσω Twitter- o Νίκος Δένδιας.

Ακολούθως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έδωσε το «παρών» σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στον ΣΒΕ για την ενέργεια, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και αμέσως μετά στην υπογραφή συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Πριν αναχωρήσει για την Κρήτη, ο Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί το Εβραϊκό Μουσείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...