541
|

Ηπιότερη ύφεση για το 2020, μικρότερη ανάκαμψη για το 2021 βλέπει η Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2020, 12:18

Ηπιότερη ύφεση για το 2020, μικρότερη ανάκαμψη για το 2021 βλέπει η Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2020, 12:18

Mείωση κατά 9% θα σημειώσει το ελληνικό ΑΕΠ το 2020, ενώ το 2021 αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 6% το 2021 σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Πρόκειται για πρόβλεψη ηπιότερη σε σχέση με την αρχική, τον Μάιο, που έκανε λόγο για ύφεση κατά 9,7%, αν και σε αυτά τα μεγέθη οι διαφορές λίγων δεκαδικών ψηφίων πρακτικά δεν έχουν μεγάλη σημασία. Αλλά και για την ανάπτυξη του 2021 η πρόβλεψη είναι ηπιότερη. Η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 7,9%  κατά την επόμενη χρονιά.

Και στα δύο σενάρια, είτε το ευμενέστερο είτε το χειρότερο, η οικονομία στα τέλη του 2021 δεν θα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του τέλους του 2019. Στο θετικότερο σενάριο, μιλάμε για δύο χαμένα χρόνια για την ελληνική οικονομία – λίγο ως πολύ και για τις άλλες χώρες  της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

To πρώτο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, επισήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προσθέτει ότι η μείωση σχετίζεται με την πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων θα φανεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο με μείωση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται και ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η ανάκαμψη των εξαγωγών έχει να κάνει και με τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη υπόκειται σε συνθήκες αβεβαιότητας, ειδικά εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στους κινδύνους που έχουν σχέση με τα ταξίδια και τον αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή προκάλεσαν καθυστερήσεις εντός και εκτός της αγοράς εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ με βάση τις εαρινές προβλέψεις αναμένεται βραχυπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας.

Αναφορικά με τις τιμές του καταναλωτή, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση 0,6% ετησίως. Ωστόσο, τον Μάιο και τον Απρίλιο υπήρξε μείωση 0,8% και 0,6%. Επιπλέον μείωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020.

Παράλληλα, οι προβλέψεις του 2020 αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς το χειρότερο για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το γαλλικό ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10,6% (έναντι 8,2% στις εαρινές προβλέψεις) και να αναπτυχθεί κατά 7,6% του χρόνου (έναντι 7,4% κατά την πρόβλεψη του Μαΐου).

Η ιταλική οικονομία αναμένεται να βυθιστεί κατά 11,2% φέτος (η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ ενώ κατά την αρχική πρόβλεψη η χειρότερη θα ήταν η ελληνική επίδοση), έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για -9,5%, ενώ και η ανάκαμψη το 2021 θα είναι λιγότερο δυναμική (6,1% αντί για 6,5%).

Τραγική η κατάσταση και στην Ισπανία με ύφεση 10,9% φέτος (έναντι πρόβλεψης 9,4% το Μάιο) και ανάπτυξη 7,1% το 2021 (έναντι εκτίμησης 7%). Στην Πορτογαλία, η ύφεση πλέον προβλέπεται να αγγίξει το -9,8% φέτος, ενώ το Μάιο η Κομισιόν εκτιμούσε ότι θα περιοριζόταν στο 6,8%.

Μόνο πέντε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας έχουν καλύτερη πρόγνωση για το 2020 στις θερινές προβλέψεις.

Συνολικά για την Ευρωζώνη, η Κομισιόν προβλέπει σημαντικά βαθύτερη ύφεση φέτος, της τάξης του 8,7%, έναντι 7,7% στις εαρινές προβλέψεις, και ελαφρώς πιο αδύναμη ανάκαμψη το 2021 (6,1% αντί για 6,3%).

Η οικονομία της ΕΕ θεωρείται ότι θα κλείσει φέτος στο -8.3% (έναντι 7,4% στις εαρινές προβλέψεις) και ότι θα καταγράψει μεγέθυνση 5,8% του χρόνου (έναντι 6,1% το Μάιο).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...