777
Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Η πιο δύσκολη απόφαση ήταν το lockdown – Τον ανασχηματισμό θα τον μάθετε από μένα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2020, 10:45
Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Η πιο δύσκολη απόφαση ήταν το lockdown – Τον ανασχηματισμό θα τον μάθετε από μένα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2020, 10:45

Σε απολογισμό του πρώτου χρόνου θητείας της κυβέρνησης προχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε λάθη που έγιναν – αλλά διορθώθηκαν – όπως και στις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει αυτούς τους 12 μήνες.

Μιλώντας την Τρίτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στους δημοσιογράφους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η δυσκολότερη απόφαση που έλαβε ήταν αυτή που αφορούσε τον κορονοϊό.

Επρεπε «να κλείσουμε τη χώρα με αποφασιστικό τρόπο» λόγω της πανδημίας, είπε χαρακτηριστικά. «Αναμφίβολα η δυσκολότερη απόφαση ήταν η απόφαση μας να κλείσουμε τη χώρα. Έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε την υγεία των πολιτών. Γνώριζα ότι θα οδηγούσα τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση. Ελπίζω να δικαιωθώ. Κερδίζουμε την πρώτη μάχη».

Πρόσθεσε ότι «για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συλλέξω πολλά δεδομένα, να συζητήσω με τους ειδικούς. Πήραμε την απόφαση πιο νωρίς από άλλες χώρες και φαίνεται πως δικαιωνόμαστε. Πιο δύσκολη απόφαση ως προς την υλοποίησή της ήταν το άνοιγμα ξανά της οικονομίας».

Ειδικότερα για τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα 36 εισαγόμενα κρούσματα (σε σύνολο 43), ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «είχαμε έντονη ανησυχία για την περίπτωση της Σερβίας. Πήραμε γρήγορα την απόφαση να κλείσουμε τα σύνορα για τους Σέρβους και ενημερώσαμε την κυβέρνηση της Σερβίας».

Τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες», ενώ εκτίμησε ότι και «ο Ιούλιος είναι πολύ δύσκολος μήνας για τον ελληνικό Τουρισμό. Όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο πολλοι θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα από αυτούς που σκοπεύουν να ταξιδεύσουν. Εκπέμπουμε την εικόνα μιας σοβαρής χώρας».

Τόνισε ακόμη ότι, αν χρειαστεί,  «θα κλείσουμε πάλι τα σύνορα της χώρας».

Η Ελλάδα είναι  περισσότερο έτοιμη σε σχέση με πριν από πέντε μήνες για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος πανδημίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Εχουμε περισσότερα κρεβάτια, οι γιατροί έχουν καλύτερη κατανόηση για το πώς αντιμετωπίζεται ο ιός και είναι πιο έμπειροι. Ελπίζουμε ότι το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ελπίζουμε ότι σύντομα, μέσα στο 2021, θα έχουμε και το εμβόλιο».

Ωστόσο, φαινόμενα όπως αυτά στα πανηγύρια το Σαββατοκύριακο προβληματίζουν τον Πρωθυπουργό: «Ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση που βλέπω, τη θεωρώ αναμενόμενη, παντού στον κόσμο βλέπουμε φαινόμενα χαλάρωσης. Έχουμε υποχρέωση προς τους συμπολίτες μας να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας. Μας έχουν προβληματίσει τα πανηγύρια, χρειάζεται προσοχή». Δεν υπάρχει όμως για την ώρα σκέψη για την απαγόρευσή τους.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμησή του ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε ξανά σε γενική καραντίνα.

Τα Ελληνοτουρκικά και ο Εβρος

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το τηλεφώνημα με τον Ταγίπ Ερντογάν προ ημερών και την κατάσταση των σχέσεων με τη γείτονα. Εξήγησε πως δεν προέκυψε από την διαμεσολάβηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, αλλά υπήρχε πρόθεση από μέρους του για διάλογο και επίλυση. «Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές».

«Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε», είπε.

Οπως πρόσθεσε, έχει ορίσει προϋπόθεση για διάλογο να μην υπάρχει κλιμάκωση και ένταση από την πλευρά της Τουρκίας.

Η απόφαση για την διαχείριση της κρίσης στον Εβρο, σε αντίθεση με αυτή για την πανδημία,  ήταν «τελείως αυτονόητη. Δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα», είπε..

Για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας είπε ότι η προτεραιότητά του είναι η προστασία τους και η στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων.

«Η πρόκληση για τους επόμενους 12 μήνες είναι η απορρόφηση των μεγάλων κραδασμών της κρίσης και η δραστική επιτάχυνση ενός πλαισίου τολμηρών αλλαγών, που θα αλλάξουν τη δομή της ελληνικής κοινωνίας», είπε.

Μέχρι να έρθουν τα ευρωπαϊκά χρήματα (το πακέτο των 32 δισ. ευρώ), «το κενό θα καλύψουν ο κρατικός προϋπολογισμός και οι ευρωπαϊκοί πόροι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Όλες οι χώρες θα βρεθούν με μεγάλο έλλειμμα το 2020».

«Η πρόκληση των επόμενων 12 μηνών είναι η απορρόφηση των κραδασμών της οικονομικής κρίσης και να κάνουμε αλλαγές που υπάρχουν στο οικονομικό μας πρόγραμμα.

» Στους 12 μήνες η Κυβέρνηση παρήγαγε 85 νομοσχέδια. Κάναμε αντιμετώπιση κρίσεων. Ξεκινήσαμε σημαντικές επενδύσεις στην χώρα.. Βελτιώθηκε η κατάσταση στον τομέα της  τάξης και της ασφάλειας.

» Παρά τις δυσκολίες είμαστε συνεπείς απέναντι στο ελληνικό λαό για τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε».

«Για τον ανασχηματισμό θα το μάθετε από εμένα»

Για τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει πρόθεση να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρη αναμέτρηση και ότι οι εκλογές «θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Ακόμη, για τον ανασχηματισμό είπε ότι «κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, αλλά δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές. Όταν είναι η ώρα να γίνουν, θα το μάθετε από εμένα».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα λάθη που έγιναν, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μαθαίνουμε από αυτά, δεν διστάζουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε. Τέτοιο λάθος που κάναμε και το διορθώσαμε ήταν οι διορισμοί των διοικητών νοσοκομείων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...