329
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην προγραμματισμένη καθημερινή ενημέρωση | ERT/WebTV

Τσιόδρας: Είμαστε χαμηλά σε νεκρούς και διασωληνωμένους

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 18:42
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην προγραμματισμένη καθημερινή ενημέρωση
|ERT/WebTV

Τσιόδρας: Είμαστε χαμηλά σε νεκρούς και διασωληνωμένους

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 18:42

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου θα είναι ορατά μετά από 15, ημέρες, ωστόσο, παρά τις μαθηματικές εκτιμήσεις που δείχνουν «τρελή πορεία» της νόσου, «η χώρα μας παραμένει χαμηλά σε αριθμό διασωληνωμένων και νεκρών σε σχέση με άλλες χώρες», τόνισε την Τρίτη ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πώς οι αριθμοί από τις μαθηματικές εκτιμήσεις στις ανακοινώσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και «ήθελαν» περίπου 10.000 άτομα να έχουν μολυνθεί με κορονοϊό σε όλη την Ελλάδα, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα των περιστατικών στη χώρα μας.

Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι ότι οι διασωληνωμένοι είναι λίγοι σε σχέση με άλλες χώρες και έχουμε λάβει νωρίς μέτρα.

Τα φάρμακα

Οσον αφορά τα νεότερα φάρμακα, μία μόνο δραστική ουσία προκρίνεται μπροστά από όλες τις άλλες και αντιμετωπίζει τον κορονοϊό, όμως  invitro, δηλαδή σε εργαστηριακό περιβάλλον, είπε ο κ. Τσιόδρας

Το φάρμακο είναι αρκετά μακριά από το να δοκιμαστεί σε ανθρώπους, καθώς θα πρέπει να γίνουν μελέτες ασφαλείας και ακολούθως να ξεκινήσει η λήψη του.

Στην περίπτωση που είναι ήδη υπάρχων σκεύασμα που έχει εγκριθεί για άλλες παθήσεις, είναι πολύ πιο γρήγορη και εύκολη η διαδικασία επέκτασης έγκρισης για τον κορονοϊό. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε κάτι από τον κ. Τσιόδρα.

Μένουμε σπίτι αλλά σε επικοινωνία με τον γιατρό

«Ο θάνατος γυναίκας σε μικρή ηλικία που έμεινε σπίτι και είχε χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, χωρίς όμως να το έχω επιβεβαιώσει, είναι ένα περιστατικό που θα πρέπει να προσέξουμε», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα πρέπει άμεσα να ζητείται ιατρική βοήθεια σε όσους παραμένουν στο σπίτι. «Δεν μένουμε σπίτι χωρίς να πάρουμε τηλέφωνο τον γιατρό, και θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια», είπε και παράλληλα διευκρίνισε πώς η νόσος δεν είναι ότι δεν «χτυπάει» τους νέους, καθώς έχει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας και σε άτομα μικρής ηλικίας, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη.

«Αρα μένουμε μεν στο σπίτι, αλλά όσοι εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι σε επικοινωνία με τον γιατρό τους», τόνισε ο κ. Τσιόδρας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...