1066
Για ομολογία ήττας της πλειοψηφίας στην κοινοβουλευτική επιτροπή έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς, προσερχόμενος για την κατάθεσή του | INTIMEnews

Τι είπε ο Παππάς στην Προανακριτική – Οι διάλογοι

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 15:16
Για ομολογία ήττας της πλειοψηφίας στην κοινοβουλευτική επιτροπή έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς, προσερχόμενος για την κατάθεσή του
|INTIMEnews

Τι είπε ο Παππάς στην Προανακριτική – Οι διάλογοι

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 15:16

Οι λέξεις «ποτέ» και «δεν γνωρίζω» κυριάρχησαν στις απαντήσεις του βουλευτή και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, κατά την κατάθεσή του στην προανακριτική της Βουλής για την υπόθεση Νovartis και τον ρόλο Παπαγγελόπουλου.

Προσερχόμενος στη Βουλή για την προγραμματισμένη εξέτασή του από την επιτροπή, ο κ. Παππάς δήλωσε πως «η εξελισσόμενη προσπάθεια για διεύρυνση κατηγορητηρίου αποτελεί μια ομολογία ήττας και μια παραδοχή ότι η ιστορία της Νovartis κάθε άλλο παρά σκευωρία ήταν».

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι «από το 2013, ο κ. Σαμαράς, διά του κ. Παπασταύρου, είχε μεσολαβήσει ούτως ώστε Φιλιππάκης και Μιωνή να φτάσουν σε μια συμφωνία η οποία προέβλεπε και διαμοιρασμό των δικαστικών εξόδων» και ως εκ τούτου θα πρέπει να κληθούν σε εξέταση, όπως είπε, και οι πρωταγωνιστές εκείνης της προσπάθειας συμβιβασμού.

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην υπουργού έχει ως εξής:

«Σε αυτή την Προανακριτική η πενία επιχειρημάτων της πλειοψηφίας κατεργάζεται ανοησίες. Από το 2013, ο κ. Σαμαράς, διά του κ. Παπασταύρου, είχε μεσολαβήσει ούτως ώστε Φιλιππάκης και Μιωνή να φτάσουν σε μια συμφωνία η οποία προέβλεπε και διαμοιρασμό των δικαστικών εξόδων. Για να σώσει οποιαδήποτε εναπομείνασα υποψία αξιοπιστίας, αυτή η επιτροπή πρέπει να καλέσει και τον κ. Σαμαρά, και τον κ. Φιλιππάκη, και τον κ. Παπασταύρου και τους δικηγόρους των δύο πλευρών και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, ούτως ώστε να πέσει άπλετο φως.

Είμαστε σε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα φάση και νομίζω ότι η εξελισσόμενη προσπάθεια για διεύρυνση κατηγορητηρίου αποτελεί μια ομολογία ήττας και μια παραδοχή ότι η ιστορία της Νovartis κάθε άλλο παρά σκευωρία ήταν. Η ιστορία της Novartis είναι ένα σκάνδαλο, ένα διεθνές σκάνδαλο και στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει η διερεύνησή του».

Ακολουθεί ο διάλογος του Νίκου Παππά με τον βουλευτή της ΝΔ Θάνο Πλεύρη κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Προανακριτική:

Θ. Πλεύρης: Μετά από όσα ακούσατε από τον κ. Μιωνή, σας ρωτάω ειλικρινά, πέρασε ποτέ από το μυαλό σας ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος και οι συνεργοί του είχαν στήσει παραδικαστικό μαγαζί και έκαναν δουλειές μαζί;

Ν. Παππάς: Σε καμία των περιπτώσεων. Πουθενά

Θ. Πλεύρης: Εχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι καταλαβαίνετε ότι ο Παπαγγελόπουλος και κάποιοι συνεργοί του έχουν τη δική τους ατζέντα και βγάζουν λεφτά από το παραδικαστικό;

Είστε σίγουρος; Δεν αναφέρομαι μόνο για εκμυστηρεύσεις στην Ελλάδα μπορεί να έγιναν και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ ή στην Κύπρο. Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.

Ν. Παππάς: Οχι, ποτέ.

Θ. Πλεύρης: Εχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ότι ο κ. Παπασταύρου θα πληρώσει λόγω Σαμαρά; Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.

Ν. Παππάς: Ποτέ.

Θ. Πλεύρης: Εχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό τη σκέψη ότι η καταδίωξη του κ. Παπασταύρου θα σταματούσε μόνο αν σας έδινε κάτι εναντίον της κας Γκραμπόφσκι;  Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.

Ν. Παππάς: Ποτέ.

Θ. Πλεύρης: Τους κ. Ντούνια και Τσουγκριάνη από το ΣΔΟΕ, που ο κ. Μιωνής κατήγγειλε ότι παράτυπα μεθόδευσαν να παραμεριστεί η επίσημη έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ, τον Ιούλιο του 2015, που αθώωνε τον Παπασταύρου για να γίνει επανέλεγχος από άλλο κλιμάκιο, τους γνωρίζετε; Τους έχετε μιλήσει ποτέ;

Ν. Παππάς: Οχι. Δεν τους γνωρίζω.

Θ. Πλεύρης: Τον κ. Δάνη, τον γενικό γραμματέα, τον γνωρίζετε; Του έχετε μιλήσει ποτέ εσείς για να μεθοδευτεί η καταδίκη του Παπασταύρου;

Ν. Παππάς: Όχι

Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε ότι η εγκληματική οργάνωση για την οποία κατηγορήθηκαν ο Μιωνής, ο Μεταξάς, ο Παπασταύρου αρχειοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2019; Ότι τα εντάλματα του Μεταξά ακυρώθηκαν; Ότι το πρόστιμο του κ. Παπασταύρου 3εκ. ακυρώθηκε και τα χρήματα του επιστράφηκαν; Γνωρίζετε ότι έχουν βγει αποφάσεις δικαστηρίων που αθωώνουν τον Παπασταύρου στην ουσία των όσων κατηγορήθηκε; Πιστεύετε ότι αδικήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, στοχοποιήθηκαν, καταλύθηκε σε βάρος τους το τεκμήριο αθωότητας, όπως κατήγγειλε ο κ. Μιωνής την προηγούμενη Τετάρτη;

Ν.Παππάς: Αυτό το έχω ακούσει. Δεν έχω γίνει κοινωνός.

Θ.Πλεύρης:  Γνωρίζετε ότι τον Απρίλιο του 2016 ήρθε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου δικαστική συνδρομή που αθώωνε τους Μιωνή-Παπασταύρου;

Ν. Παππάς: Ναι το έχω ακούσει

Θ. Πλεύρης: Μήπως το θάψιμο του αθωωτικού εγγράφου για Παπασταύρου-Μιωνή είχε σχέση αφενός με την εκβίαση του Μιωνή και αφετέρου με την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος σε βάρος της κυρίας Γκραμπόφσκι που ξεκινάει την ίδια περίοδο, τον Απρίλιο του 2016, από τον ίδιο τον τότε Πρωθυπουργό;

Ν. Παππάς: Δεν γνωρίζω.

Οι συνήγοροι Παπαγγελόπουλου για τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής

Εντονη, εν τω μεταξύ, ήταν η αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για το θέμα της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, μετά και τη σχετική γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

«Η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεύρυνση της προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, επιβεβαίωσε, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, τη θέση μας ότι η εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή μαρτύρων για άσχετες με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής πράξεις, είναι παράνομη και ως εκ τούτου άκυρη», δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρης Τσοβόλας και η Λύδια Τσοβόλα.

Οπως υπογράμμισαν, η γνωμοδότηση «επιβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής από την έναρξη της λειτουργίας της προέβαινε και προβαίνει συνεχώς σε αυθαίρετες και παράνομες πράξεις, αποκαλύπτοντας ότι η δίωξη του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου είναι πολιτική».

«Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ διαπιστώνοντας ότι ουδέν στοιχείο προέκυψε για τη στήριξη της δήθεν σκευωρίας για την υπόθεση της Novartis, επιχείρησε, τελείως απαράδεκτα και παράνομα, την κατασκευή άλλων ανύπαρκτων κατηγοριών, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, καλώντας μάρτυρες που δεν είχαν καμία σχέση με τις πράξεις για τις οποίες συστήθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, ενώ δεν ικανοποίησε σχεδόν κανένα αίτημά μας» κατέληξαν στη δήλωσή τους.

Σύμφωνα όσα έχουν γίνει γνωστά για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εισηγείται:

– Η Προανακριτική να συντάξει έγγραφο στο οποίο θα αναφέρει τα νέα αδικήματα.

– Να συγκεντρωθούν 30 υπογραφές βουλευτών.

– Να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, να γίνει νέα συζήτηση και να υπάρξει νέα απόφαση.

Για τα μη πολιτικά πρόσωπα (όπως είναι η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη) το Επιστημονικό Συμβούλιο αναφέρει ότι για «τυχόν ανακύψασες συναφείς πράξεις» μη πολιτικών προσώπων «η Βουλή αποστέλλει τη δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα».

Οι κατηγορίες που φέρεται η πλειοψηφία της Προανακριτικής να προσθέτει στο κατηγορητήριο για τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι:

– Απόπειρα εκβίασης της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη

– Δωροληψία με βάση την κατάθεση Μιωνή

– Κατάχρηση εξουσίας με βάση την κατάθεση του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής καθιστά ωστόσο σαφές ότι «η προκαταρκτική εξέταση περιλαμβάνει τις προανακριτικές πράξεις που αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και όχι άλλες», οι οποίες θα μπορούσαν να ερευνηθούν μόνο αν υπάρξει νέα απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...