1189
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη | SOOC

Μητσοτάκης: Ισχύει το σχέδιο για το Μεταναστευτικό – Παιδιά της διπλανής πόρτας οι αστυνομικοί

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2020, 15:26
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη
|SOOC

Μητσοτάκης: Ισχύει το σχέδιο για το Μεταναστευτικό – Παιδιά της διπλανής πόρτας οι αστυνομικοί

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2020, 15:26

Τη λύπη του για πρωτοφανή επεισόδια στη Χίο και τη Μυτιλήνη (όπου κάτοικοι άνοιξαν πυρ με καραμπίνες κατά ανδρών των ΜΑΤ / δείτε το βίντεο κάτω) εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, καθιστώντας όμως σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι το σχέδιο της κυβέρνησης (με την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου) για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος θα προχωρήσει κανονικά.

«Το σχέδιο που εδράζεται στο τρίπτυχο “προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές” ισχύει απολύτως. Είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναφερθεί στη συνέχεια στα άγρια επεισόδια της Τετάρτης.

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε άνανδρο να χτυπούν κάποιοι –που όπως είπε, εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση– τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που εστάλησαν στα νησιά για την απρόσκοπτη έναρξη των εργασιών κατασκευή των κλειστών ΚΥΤ στις επιταγμένες περιοχές.

Πρόκειται, είπε, για κρατικούς λειτουργούς που φορούν το εθνόσημο, για παιδιά της διπλανής πόρτας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και είναι άνανδρο να τους χτυπούν ενώ μάλιστα κοιμούνται (κάνοντας αναφορά στην εισβολή κατοίκων της Χίου στο ξενοδοχείο όπου είχαν καταλύσει άνδρες των ΜΑΤ – δείτε το βίντεο κάτω).

«Οσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν», δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός, ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισε πως θα ερευνηθούν και τα περιστατικά υπέρμετρης αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια της παρουσίας των ΜΑΤ-ΥΜΕΤ σε Χίο και Μυτιλήνη.

Εκφράζοντας την κατανόησή του για προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, ο κ. Μητσοτάκης τούς κάλεσε να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους και να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες ΜΚΟ και τοπικούς συμφεροντολόγους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για επανεμφάνιση συμπεριφορών «πλατείας» και «αγανακτισμένων», γι’ αυτό και, όπως επανέλαβε, οι κάτοικοι οφείλουν να επιδείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη διπλής προστασίας των νησιών υποδοχής προσφύγων – μεταναστών, καθώς πολλοί εξ αυτών έρχονται από χώρες με πολλά κρούσματα του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για αναβάθμιση, στον ανώτερο βαθμό, του ελέγχου των συνόρων της χώρας, με αύξηση των περιπολιών του Λιμενικού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση.

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα

Στη Βουλή εν τω μεταξύ, κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό με αφορμή τις συγκρούσεις κατοίκων – ανδρών των ΜΑΤ στη Χίο και τη Λέσβο.

«Με τις ιδεοληπτικές εμμονές σας. Με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία σας. Και με την πρωτοφανή διαχειριστική σας ανικανότητα, παράγετε ανασφάλεια και φόβο στον μέσο έλληνα πολίτη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει φέρει τη χώρα στα πρόθυρα του χάους, μετατρέποντάς τη σε «Φαρ Ουέστ».

«Ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την εικόνα του εμφύλιου διχασμού; Ποιος έδωσε την εντολή στα ΜΑΤ να σπάνε τα αυτοκίνητα του κόσμου που διαμαρτύρεται;» διερωτήθηκε εκ του βήματος της Βουλής ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει στον ίδιο καταγγελτικό τόνο για την κυβέρνηση:

«Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για αυτά που γίνονται, έστω ένας από εσάς, είτε η πολιτική είτε η φυσική ηγεσία, την ευθύνη για αυτή την αθλιότητα; Νομίζετε ότι με τη βία και τον αυταρχισμό μπορείτε να λύσετε προβλήματα;».

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που δεν μπόρεσε να μην επισημάνει ότι από το σύνολο της παρέμβασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπήρξε ούτε καν αναφορά στα όσα υπέμειναν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

«Δεν άκουσα μία λέξη, και θα μου επιτρέψετε μετά λόγου γνώσεως να επισημάνω ότι αυτό θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά υποβαθμιστικό για το Κοινοβούλιο, δεν άκουσα μία λέξη συμπαράστασης για τους ανθρώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι υπέστησαν βίαιη και άνανδρη βεβήλωση τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας, προκαλώντας μεγάλη αναταραχή στην αίθουσα της Ολομέλειας, με φωνές και αντεγκλήσεις.

Αναλυτικά κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και την κατάσταση στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε τα ακολούθα:

«Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, το σχέδιο της κυβέρνησης, που εδράζεται στο τρίπτυχο “προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές”, ισχύει απολύτως. Είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί.

Στα νησιά ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των αρχικών χωματουργικών εργασιών.

Ειδικά για τα επεισόδια, θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τις εικόνες που είδαμε όλοι. Οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Και είναι άνανδρο να τους χτυπούν, και μάλιστα ενώ κοιμούνται. Και άνανδρο να τραυματίζονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση. Οσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και τους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία. Εχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε.

Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες ΜΚΟ, τοπικούς συμφεροντολόγους.

Ολοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα. Και με τυφλά και βίαια συνθήματα θέλουν να επαναλανσάρουν αδιέξοδες συμπεριφορές –τις έχουμε ξαναδεί– συμπεριφορές “πλατείας”, συμπεριφορές “αγανακτισμένων”. Πρέπει, λοιπόν, οι ίδιοι οι κάτοικοι να δείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα.

Προσοχή, όμως. Το μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν –όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορονοϊού– και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας, πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού – ειδικά εκεί.

Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Οτι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά.

Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών.

Τέλος, όπως ξέρετε, το απόγευμα θα συναντηθώ με στελέχη της Αυτοδιοίκησης από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Για μία ακόμη φορά, θα εξηγήσω τις θέσεις της κυβέρνησης. Είμαι έτοιμος να ακούσω –όπως πάντα ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε– κάθε δημιουργική πρόταση.

Αισιοδοξώ ότι θα καταλήξουμε σε γόνιμα συμπεράσματα. Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες που θα κάνουν την παρόξυνση ενός προβλήματος ευκαιρία για καλύτερη αντιμετώπισή του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...