264
Ο Τζον Λε Καρέ μόλις πρόσφατα δημοσίευσε το τελευταίο, όπως δηλώνει, βιβλίο του | EPA/GREGOR FISCHER

Με το Βραβείο Πάλμε για τη συμβολή του στη δημοκρατία τιμήθηκε ο Τζον Λε Καρέ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2020, 13:17
Ο Τζον Λε Καρέ μόλις πρόσφατα δημοσίευσε το τελευταίο, όπως δηλώνει, βιβλίο του
|EPA/GREGOR FISCHER

Με το Βραβείο Πάλμε για τη συμβολή του στη δημοκρατία τιμήθηκε ο Τζον Λε Καρέ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2020, 13:17

Με τη γλώσσα της λογοτεχνίας ο Τζον Λε Καρέ στοχάστηκε «για την ελευθερία του ατόμου και για τα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την ανθρωπότητα». Αυτό αναφέρει το σκεπτικό της βράβευσης του βρετανού συγγραφέα με το Βραβείο Ολαφ Πάλμε, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Το βραβείο δίνεται στη μνήμη του δολοφονημένου πρωθυπουργού της Σουηδίας  για ένα «εξαιρετικό επίτευγμα στους χώρους της μάχης κατά του ρατσισμού, στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διεθνή κατανόηση, την ειρήνη και την κοινή ασφάλεια».

Το έργο του 88χρονου Τζον Λε Καρέ (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ντέιβιντ Κόρνγουελ), προσθέτουν οι υπεύθυνοι της βράβευσης, «μας προτρέπει να συζητήσουμε τα κυνικά παιχνίδια εξουσίας των μεγάλων δυνάμεων, την απληστία των μεγάλων επιχειρήσεων, το ανεύθυνο παιχνίδι των διεφθαρμένων πολιτικών με την υγεία και την πρόνοια».

Η κατάχρηση εξουσίας είναι, όπως σημειώνει ο Guardian, ένα μόνιμο μοτίβο στα έργα του Λε Καρέ που έγινε παγκοσμίως γνωστός για τα κατασκοπευτικά του θρίλερ. Πρόσφατα δημοσίευσε το, όπως δηλώνει, τελευταίο του βιβλίο, το οποίο πραγματεύεται τη συμπαιγνία μεταξύ των ΗΠΑ του Τραμπ και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για την υπονόμευση της Ενωμένης Ευρώπης.

Το βραβείο έχουν κερδίσει στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, ο Ντάνιελ Ελσμπεργκ, ο άνθρωπος που είχε αποκαλύψει το 1971 έγγραφα του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ και ο ιταλός συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Στο παρελθόν ο Λε Καρέ είχε επιλέξει να αποσυρθεί από βραβεύσεις. Το 2011 είχε ζητήσει μάλιστα να μην συμπεριληφθεί στη  λίστα των υποψηφίων για το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Man Booker.

Η τελετή βράβευσης θα γίνει στις 30 Ιανουαρίου στην Στοκχόλμη.

Ο συγγραφέας δήλωσε ότι θα δωρίσει τα 100.000 δολάρια που συνοδεύουν το βραβείο στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...