409
Γυναίκες σε διαδήλωση στη Λωζάνη - Το μωβ χρώμα κυριαρχεί | REUTERS/Denis Balibouse

Σε απεργία κατεβαίνουν οι γυναίκες στην Ελβετία, ζητούν ίσους μισθούς

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2019, 12:46
Γυναίκες σε διαδήλωση στη Λωζάνη - Το μωβ χρώμα κυριαρχεί
|REUTERS/Denis Balibouse

Σε απεργία κατεβαίνουν οι γυναίκες στην Ελβετία, ζητούν ίσους μισθούς

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2019, 12:46

Αν και φημίζεται για χώρα της ευταξίας και της πολύ καλής οργάνωσης, η Ελβετία κινείται με βήματα χελώνας για να εξασφαλίσει την ισότητα των γυναικών. Αυτό πιστεύουν οι Ελβετίδες που σήμερα Παρασκευή κατεβαίνουν σε πανεθνική απεργία για να διαμαρτυρυθούν για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Σχεδόν σε κάθε πόλη, μικρή και μεγάλη, θα υπάρχει κάποια εκδήλωση, γράφει το BBC, ένα σε κάθε περίπτωση σπάνιο φαινόμενο για τη χώρα.

Πολλές γυναίκες θα αφήσουν τις δουλειές τους στις 15:30, μειώνοντας το ωράριο εργασίας κατά 20% για να συμβολίσουν τον κατά 20% μικρότερο μισθό που λαμβάνουν αναλογικά με τους συναδέλφους τους.

Οι εργοδότες –μέρος τους τουλάχιστον – θεωρούν ότι ίσως πρόκειται για παράνομη κινητοποίηση, αν και άλλοι σιωπηρά θα την επιτρέψουν αρκεί να μην διαταραχθεί η κανονική λειτουργία της επιχείρησης.

Μια παρόμοια διαμαρτυρία είχε γίνει το 1991, οι Ελβετίδες (και πολλοί Ελβετοί) φαίνεται να πιστεύουν ότι στα 28 χρόνια που πέρασαν δεν έγιναν πολλά – και έχουν τους λόγους τους.

Ο καθεδρικός της Λωζάνης με μωβ φωτισμό ενόψει της απεργίας των γυναικών // REUTERS/Denis Balibouse

Η χώρα τους ήταν μία από τις τελευταίες στην Ευρώπη που έδωσαν δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, μόλις το 1971, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την Ελλάδα. Ένα καντόνι μάλιστα, το Απεντσελ, εξακολουθούσε να «αντιστέκεται» ως το 1991 στη χορήγηση του δικαιώματος για τοπικής σημασίας ζητήματα και χρειάστηκε να πιεστεί από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για να αλλάξει την πολιτική του.

Κατά τη διαμαρτυρία του 1991, που κατέβασε μεγάλα πλήθη στους δρόμους, δεν υπήρχαν γυναίκες στην κυβέρνηση ενώ δεν είχε καθιερωθεί η άδεια μητρότητας.

Σήμερα και στα δύο αυτά μέτωπα έχει γίνει πρόοδος, ωστόσο αλλού ακόμη χρειάζεται αρκετός δρόμος.

Οι αμοιβές των γυναικών είναι κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερες από αυτές των ανδρών ενώ γενικά υποεκπροσωπούνται σε θέσεις διοίκησης των εταιρειών. Χαμηλότερες κατά μέσο όρο είναι και οι συντάξεις των γυναικών.

Από την άλλη πλευρά, δεν έπεισαν μέτρα όπως αυτό της κυβέρνησης να παρέμβει σχετικά με τις άνισες αμοιβές στις εταιρείες. Το ότι περιόρισε το εύρος της έρευνας σε όσες επιχειρήσεις έχουν πάνω από 100 εργαζομένους κάνει το μέτρο σχεδόν προσχηματικό στα μάτια των γυναικών.

Ετσι τουλάχιστον δύο γενιές –όσες διαμαρτυρύθηκαν το 1991 και οι κόρες τους – βγαίνουν σήμερα Παρασκευή στον δρόμο σε μια «απεργία των γυναικών» (#Frauenstreik).

Και οι άνδρες; Δεν λείπουν φυσικά όσοι υποστηρίζουν ενεργά τα αιτήματα των γυναικών, αλλά, όπως σημειώνει το BBC, η άτυπη εντολή είναι να μείνουν στο παρασκήνιο για μια ημέρα. Για να φροντίσουν τα παιδιά και να ετοιμάσουν φαγητό για τις απεργούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...