428
O Εντγκαρ Σαμπράνο (αριστερά) με τον Χουάν Γκουαϊντό σε παλαιότερη φωτογραφία | REUTERS

Ο Μαδούρο δεν σταματά, συνέλαβε και το δεξί χέρι του Γκουαϊντό

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 08:05
O Εντγκαρ Σαμπράνο (αριστερά) με τον Χουάν Γκουαϊντό σε παλαιότερη φωτογραφία
|REUTERS

Ο Μαδούρο δεν σταματά, συνέλαβε και το δεξί χέρι του Γκουαϊντό

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 08:05

Σε μία ακόμη σύλληψη στελέχους της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, προχώρησε ο Νικολάς Μαδούρο. Αυτή τη φορά, όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊντό, από την υπηρεσία πληροφοριών του Μαδούρο συνελήφθη ο Εντγκαρ Σαμπράνο, αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και δεξί χέρι του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου.

«Δίνουμε σήμα συναγερμού στον λαό της Βενεζουέλας και τη διεθνή κοινότητα: το καθεστώς απήγαγε τον πρώτο αντιπρόεδρο» της Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε μέσω Twitter ο Γκουαϊντό. «Προσπαθεί να διαλύσει την εξουσία που αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, αλλά δεν θα το πετύχει», πρόσθεσε.

Λίγο πριν από τη σύλληψή του ο ίδιος ο Σαμπράνο αφηγήθηκε ότι πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών περικύκλωσαν το αυτοκίνητό του μπροστά στην έδρα του κόμματός του, της Δημοκρατικής Δράσης.

«Μας αιφνιδίασαν (…) αρνηθήκαμε να βγούμε από το όχημά μας και τότε χρησιμοποίησαν γερανό για να μας πάνε διά της βίας απευθείας στο Ελικοειδές», την έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών, ανέφερε μέσω Twitter.

Η σύλληψη έγινε περί τις 18:35 της Τετάρτης [01:35 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας].

Ο Σαμπράνο είναι ο ένας από τους δέκα πολιτικούς της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, συνωμοσία και άλλα εγκλήματα από το Ανώτατο Δικαστήριο, ως εμπλεκόμενοι στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Μαδούρο.

Μία εκ των δέκα πολιτικών, η Μαριέλα Μαγαγιάνες, προσέφυγε την Τετάρτη στην κατοικία του πρεσβευτή της Ιταλίας στο Καράκας. Οι υπόλοιποι αποφεύγουν να εμφανίζονται δημόσια.

Η Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε την Τρίτη να αρθεί η βουλευτική ασυλία τους, ενώ ήδη σε βάρος του έχουν ασκηθεί διώξεις από το καθεστώς.

Η Συντακτική Συνέλευση είναι το ένα από τα δύο ανταγωνιστικά κοινοβούλια στη Βενεζουέλα. Σχηματίστηκε το 2017 και αποτελείται αποκλειστικά από τσαβιστές, στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος του Νικολάς Μαδούρο. Αντικατέστησε de facto την Εθνοσυνέλευση, οι αποφάσεις της οποίας δεν λαμβάνονται έκτοτε υπόψη από την κυβέρνηση.

Ο Γκουαϊντό έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και τις κυβερνήσεις δεκάδων χωρών της Δύσης και της περιοχής ως ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση. Την περασμένη εβδομάδα, προσπάθησε να υποκινήσει στάση του στρατού για να αποπεμφθεί ο Μαδούρο, χωρίς επιτυχία. Κατάφερε πάντως να απελευθερωθεί ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος τελούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Λόπες κατέφυγε με την οικογένειά του στην πρεσβεία της Ισπανίας την 30ή Απριλίου, μετά την αποτυχία της στάσης.

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε το βράδυ της απόπειρας «πραξικοπήματος» της 30ής Απριλίου ότι η αντιπολίτευση απέτυχε, αφού το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων παρέμεινε πιστό στην σοσιαλιστική κυβέρνησή του.

Τη σύλληψη Σαμπράνο επιβεβαίωσε ο Διοσδάδο Καμπέγιο, ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης,  λέγοντας στη δημόσια τηλεόραση ότι «ένας από τους κυριότερους συνωμότες» που ενέχονταν στην απόπειρα πραξικοπήματος «μόλις συνελήφθη».

«Επαφίεται στις αρμόδιες αρχές να αποδώσουν δικαιοσύνη», είπε ο Καμπέγιο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...