Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει λάβει απόκαι καιρό τις αποφάσεις για τον «εκλεκτό» (ή τους «εκλεκτούς») του που θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με τις 540 ενορίες, τους 800 κληρικούς και τους 1,5 εκατομμύριο πιστούς.
Οπως όμως γράφει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στο ρεπορτάζ του Μάνου Χαραλαμπάκη, ο κ. Βαρθολομαίος προτίμησε να μην προχωρήσει βιαστικά στη διαδοχή του Δημήτριου για να καταλήξει στην καλύτερη επιλογή και η μετάβαση να γίνει υπό ομαλές συνθήκες.
Η σχετική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου είναι προγραμματισμένη την Πέμπτη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της που επικαλείται η εφημερίδα, ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα πρέπει να μπορέσει να εμπνεύσει και πάλι την ελληνική Ομογένεια, να συσπειρώσει και να ενεργοποιήσει τις κοινότητες και τις μητροπόλεις από την ανατολική έως τη δυτική ακτή, οι οποίες είχαν κουραστεί από σκάνδαλα και «πληγές» του παρελθόντος. Θα πρέπει να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της ορθόδοξης κοινότητας.
Επιπλέον, θα πρέπει να μπορέσει να βάλει σε τάξη τις μεγάλες οικονομικές αδυναμίες της Αρχιεπισκοπής. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον τρία βασικά κριτήρια:
- να είναι νεαρής ηλικίας. Ο απερχόμενος Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι σήμερα 91 ετών και αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι αυτός είναι ένας λόγος για τις σοβαρές «αναταράξεις» στη διοίκηση της Αρχιεπισκοπής το τελευταίο διάστημα.
- να έχει μεγάλη εμπειρία από την Αμερική. Η Ομογένεια ζητάει εδώ και χρόνια ο νέος Αρχιεπίσκοπος να έχει γεννηθεί και να έχει μεγαλώσει στις ΗΠΑ.
- να έχει καλή επαφή και επικοινωνία με το Φανάρι.
Ποιοι ξεχωρίζουν
Στην πεντάδα των μητροπολιτών που έχουν ξεχωρίσει στην κούρσα της διαδοχής περιλαμβάνεται ο 73χρονος μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος. Για μεγάλη μερίδα των ομογενών θεωρείται ιδανική επιλογή καθώς έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Μειονέκτημα είναι η προχωρημένη ηλικία του. Εντούτοις, αν το Φανάρι εκλέξει τελικά έναν νέο στην Αρχιεπισκοπή, «θεωρείται βέβαιο ότι ο Μεθόδιος, λόγω της μακράς εμπειρίας του στην ορθόδοξη κοινότητα των ΗΠΑ, θα αποτελέσει τον “μέντορα” του επόμενου Αρχιεπισκόπου», εκτιμούν εκκλησιαστικοί κύκλοι, του οποίους επικαλούνται τα «ΝΕΑ».
Πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει 52χρονος μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της Μονής της Χάλκης και αναπληρωτής καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Εχει διδάξει στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και βέβαια έχει υπάρξει στο παρελθόν στενός συνεργάτης του Βαρθολομαίου.
Δεσμούς με την Αμερική έχει επίσης ο 64χρονος μητροπολίτης Δαρδανελλίων Νικήτας – πρώην μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ –, καθώς έχει γεννηθεί και έχει σπουδάσει στη Φλόριντα.
Ενα ακόμα από τα φαβορί για τη διαδοχή Δημητρίου θεωρείται και ο 61 ετών μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ. Το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει έναν άτυπο ρόλο «υπουργού» Εξωτερικών του Πατριαρχείου, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι προ 15ημέρου φέρεται να αποσύρθηκε από την κούρσα της διαδοχής ενδεχομένως και σε συνεννόηση με τον Βαρθολομαίο.
Δεσμούς με την ορθόδοξη κοινότητα της Αμερικής έχει τέλος και ο 53χρονος μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας, ο οποίος έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ και στη Βοστώνη και έχει διδάξει στη Βοστώνη και στη Μασαχουσέτη.
«Αουτσάιντερ», ο μόλις 46 ετών επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος, ο οποίος διαθέτει μάστερ από το Χάρβαρντ.
Δημήτριος: «Για όλα έρχεται κάποτε ο χρόνος»
«Για όλα έρχεται κάποτε ο χρόνος», είπε για την παραίτησή του ο ίδιος ο απερχόμενος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, σε ομιλία του μετά το πέρας της Λειτουργίας της Κυριακής του Θωμά, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ, όπου και χοροστάτησε ίσως για τελευταία φορά με την ιδιότητα του Αρχιεπισκόπου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, αμέσως μετά το καθιερωμένο κήρυγμα σχετικά με τη γιορτή της ημέρας, αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την γραπτή γνωστοποίηση της οικειοθελούς αποχώρησής του.
«Καταλαβαίνω ότι πολλοί από εσάς είστε εδώ σήμερα λόγω των νέων που ακούσατε χθες. Χθες, βρέθηκα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχα συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Μιλήσαμε για θέματα της Αρχιεπισκοπής. Στη συνέχεια, του παρέδωσα ένα πολύ σημαντικό έγγραφο. ‘Καιρός παντί πράγματι’ λέει η Βίβλος. Δηλαδή, για όλα έρχεται κάποτε ο χρόνος. Ηρθε η ώρα, μετά την διακονία μου σε αυτήν την ξεχωριστή Αρχιεπισκοπή για 20 χρόνια και έχοντας την ευλογία από τον Θεό να διάγω μια μακρά ζωή – είμαι 92 χρονών – γνωστοποίησα την επιθυμία μου να εξέλθω από τα διοικητικά καθήκοντα της Αρχιεπισκοπής», σημείωσε στην ομιλία του.
Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτριος τόνισε ότι είναι ευγνώμων για το γεγονός ότι επέστρεψε άμεσα στη Νέα Υόρκη και χοροστάτησε στη Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ, καλώντας τους πιστούς να προσευχηθούν για τον διάδοχό του.
«Η παραίτησή μου θα τεθεί εν ισχύ μετά την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την προσεχή Πέμπτη. Σας καλώ να προσευχηθούμε για τον διάδοχό μου. Μετά την επίσημη αποδοχή της παραίτησής μου από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου και τον ορισμό της ημερομηνίας ισχύος της, θα εισέλθω σε μια διαφορετική διακονία. Θα αφιερώσω τον χρόνο μου στην προσευχή για το ποίμνιο της Εκκλησίας, της Αρχιεπισκοπής αυτής, της Ορθοδοξίας στην Αμερική, το Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, για όλους τους Ορθοδόξους. Θα είναι η διακονία της προσευχής», ανέφερε και μετά το τέλος της ομιλία του, παρέδωσε το οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον ιερατικό προϊστάμενο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Κορώνα, π. Γεώργιο Αναστασίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News