224
| Nick Paleologos / SOOC

Παραιτήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2019, 16:45

Παραιτήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2019, 16:45

Μετά από 20 χρόνια στην ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ, την παραίτησή του υπέβαλε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα Σάββατο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Ο ιεράρχης, που είναι πλέον 90 ετών, είχε ζητήσει ο ίδιος να  δει τον κ. Βαρθολομαίο. Η συνάντησή τους έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου και διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα.

Αργότερα ανακοινώθηκε από το Πατριαρχείο ότι

«Σήμερον, Σάββατον, 4ην Μαΐου 2019, η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης εδέχθη εις ακρόασιν τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπον Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριον, ο οποίος ενημέρωσεν Αυτόν επί διαφόρων θεμάτων της κατ΄ αυτόν θεοσώστου Επαρχίας.

Εν συνεχεία η Α. Σεβασμιότης ο Αρχιεπίσκοπος υπέβαλε γραπτώς την παραίτησίν του εκ του θρόνου της ην επί εικοσαετίαν θεοφιλώς εποίμανεν Ιερας Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την οποίαν  Πατριάρχης θα φέρη ενώπιον της Αγίας και Ιεράς Συνόδου κατά την συνεδρίαν αυτής της προσεχούς Πέμπτης, 9ης Μαΐου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρθολομαίος είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να ζητήσει την παραίτηση του ιεράρχη –και μάλιστα άλλες τέσσερις φορές- χωρίς να γίνει το αίτημά του αποδεκτό.

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία δύο χρόνια είχαν έλθει στο φως καταγγελίες για κακοδιαχείριση στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής.

Την προσεχή εβδομάδα, στις 9 Μαΐου, αρχίζει η σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις  για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ενδεχομένως όμως και για την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, λόγω των προβλημάτων υγείας του εκεί ιεράρχη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...