207
Ο Ζόραν Ζάεφ (δεξιά) συγχαίρει τον νικητή των προεδρικών εκλογών | REUTERS/Ognen Teofilovski

Σκόπια: Νέος πρόεδρος ο άνθρωπος του Ζαεφ, Στέβο Πεντάροφσκι

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2019, 23:47
Ο Ζόραν Ζάεφ (δεξιά) συγχαίρει τον νικητή των προεδρικών εκλογών
|REUTERS/Ognen Teofilovski

Σκόπια: Νέος πρόεδρος ο άνθρωπος του Ζαεφ, Στέβο Πεντάροφσκι

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2019, 23:47

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή εξασφάλισε σημαντικό προβάδισμα έναντι της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 51,85 %, ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποσπά ποσοστό 44,55%. Το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων ανέρχεται στο περίπου 3,6%.

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι υποστηρίχτηκε στις εκλογές αυτές από τα συγκυβερνώντα κόμματα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στόχος του είναι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς εκτός των άλλων υπήρξε βασικός υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αντίπαλος του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα υποστηρίχτηκε από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συνεργάζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ποσοστό συμμετοχής, μισή ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες ανερχόταν στο 44,5%, κάτι που σημαίνει ότι εκπληρώθηκε ο όρος που απαιτούταν (προσέλευση άνω του 40%), προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.