1377
Κοντράστ συναισθημάτων. Οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγυρίζουν, ενώ οι του Ολυμπιακού αποχωρούν ηττημένοι | IntimeSports

Τσουνάμι μετά το «ντέρμπι της δεκαετίας»

Sportscaster Sportscaster 25 Σεπτεμβρίου 2017, 16:40
Κοντράστ συναισθημάτων. Οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγυρίζουν, ενώ οι του Ολυμπιακού αποχωρούν ηττημένοι
|IntimeSports

Τσουνάμι μετά το «ντέρμπι της δεκαετίας»

Sportscaster Sportscaster 25 Σεπτεμβρίου 2017, 16:40

Ηταν το «ματς της δεκαετίας». Τουλάχιστον στο Πρωτάθλημα, γιατί στο Κύπελλο υπάρχει εκείνο το αξεπέραστο 4-4, τον Μάιο του 2009, που κατέληξε στα 34 πέναλτι. Τα τελευταία 20 χρόνια, από τότε που ο «προδότης» Ντούσαν Μπάγιεβιτς εγκατέλειψε τη Νέα Φιλαδέλφεια για τον Πειραιά, ΑΕΚ και Ολυμπιακός προσφέρουν τα πιο θεαματικά, τα πιο συναρπαστικά ντέρμπι. Πλέον, αυτό είναι το ελληνικό Clásico, όχι το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Οταν παίζουν οι «κιτρινόμαυροι» με τους «ερυθρόλευκους», η έντονη αντιπαλότητα των δύο συλλόγων παράγει καλό ποδόσφαιρο – όχι στείρα ένταση. Βγάζει στους παίκτες τον καλύτερό τους εαυτό.

Καμιά φορά η Στατιστική είναι μεγάλη ψεύτρα. Πριν αρχίσει το ντέρμπι έλεγε πως, η ομάδα που θα πετύχει πρώτη γκολ, θα είναι αυτή που θα πάρει τη νίκη. Στους εννέα μήνες που ο Μανόλο Χιμένεθ καθοδηγεί την ΑΕΚ, η ομάδα του έχασε όλα τα παιχνίδια της στα οποία βρέθηκε πίσω στο σκορ – με μόλις δύο εξαιρέσεις. Δεν κατάφερε, ούτε να ισοφαρίσει. Ούτε, καν, να σκοράρει. Και, αντιστρόφως, όποτε προηγήθηκε, πήρε αποτέλεσμα. Σε συνολικά 22 αγώνες έκανε 22 νίκες. Στο Ολυμπιακό Στάδιο, μάλιστα, δεν δέχτηκε ούτε γκολ.

1758631
Ο Αραούχο πανηγυρίζει το γκολ της ομάδας του

Το βράδυ της Κυριακής η ΑΕΚ μπήκε φουριόζα, αναζητώντας αυτόν τον οιωνό νίκης, όμως έχασε τις ευκαιρίες της. Και στη δεύτερη δική του, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε. Στην πρώτη φάση του δευτέρου ημιχρόνου, πέτυχε κι άλλο γκολ. Για τη Στατιστική, το ματσάκι είχε τελειώσει. Οχι, όμως, και για την ΑΕΚ, η οποία έφτασε σε μία ιστορική ανατροπή (από 0-2 σε 3-2). Η τελευταία φορά που η ΑΕΚ κατόρθωσε να «γυρίσει» εντός έδρας ντέρμπι της με τον Ολυμπιακό -στο Ολυμπιακό Στάδιο, στη Νέα Φιλαδέλφεια ή σε οποιοδήποτε άλλο γήπεδο τον υποδέχθηκε, ήταν πριν από 33 χρόνια. Φεβρουάριος του 1984, όταν στην ΑΕΚ έπαιζε, ακόμα, ο Θωμάς Μαύρος και στον Ολυμπιακό ο Νίκος Αναστόπουλος. Εκτοτε, όποτε ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ με την ΑΕΚ γηπεδούχο, δεν έχασε ποτέ. Μέχρι χθες.

Αυτή η εντυπωσιακή παράδοση γκρεμίστηκε με πάταγο. Τη φορά αυτή, η ΑΕΚ δεν απογοητεύτηκε ούτε με το 0-2. Μέσα σε μισή ώρα πέτυχε τρία γκολ -το τελευταίο στο 90′- και πανηγύρισε κάτι πολύ πιο σπουδαίο από μία μεγάλη νίκη: το τέλος της εποχής της ηττοπάθειας, όταν το ντέρμπι «στραβώνει». Κανένας δεν την περίμενε να «επιστρέψει» στο παιχνίδι, έπειτα απ’ όλα όσα της είχαν συμβεί μέχρι το 57′ (που ο Ολυμπιακός έκανε την τελευταία του τελική προσπάθεια στο ματς). Περισσότερο από κάθε άλλον αιφνιδιάστηκε ο ίδιος ο Ολυμπιακός, που έμεινε απλός θεατής της μεγάλης αντεπίθεσης των αντιπάλων του.

1758634
Μεγάλη γιορτή για την ΑΕΚ

Οπως αναμενόταν, ο Μπέσνικ Χάσι πλήρωσε γι’ αυτή την εκκωφαντική ήττα με τη δουλειά του. Δείτε πόσο λίγο απέχει, στο ποδόσφαιρο, η αποθέωση από το ανάθεμα. Ο προπονητής του διπλανού πάγκου, ο τελικός θριαμβευτής Μανόλο Χιμένεθ, στο πρώτο ημίχρονο έχει κάνει «εγκλήματα». Εχει αφήσει εκτός ενδεκάδας τον πιο φορμαρισμένο «κυνηγό» του, τον Λιβάια (που, όταν πέρασε στον αγωνιστικό χώρο, άλλαξε τη μοίρα του αγώνα), έχει βάλει τον Κλωναρίδη (που δεν ακούμπησε την μπάλα) και τον Αραούχο που δεν είναι στα καλά του, η ομάδα του πραγματοποιεί όλες τις επιθέσεις της από την ίδια πτέρυγα, τη δεξιά, και ο Μπακάκης, από την άλλη πλευρά του γηπέδου, βολοδέρνει ασκόπως, χωρίς να υπάρχει κάποιος συμπαίκτης του να τον «ντουμπλάρει». Επιπλέον, η άμυνα της ΑΕΚ θυμίζει παιδική χαρά. Οσο κι αν βασανίσουμε τη μνήμη μας, δύσκολα θα θυμηθούμε ντέρμπι στο οποίο μία ομάδα δέχτηκε γκολ… από εκτέλεση πλάγιου άουτ (Οτζίτζα στον Μάριν για το 0-1). Εάν οι προπονητές που κάνουν κακές επιλογές στα σπουδαία ματς είναι για απόλυση, ασχέτως αποτελέσματος, μαζί με τον Χάσι έπρεπε να φύγει και ο Ισπανός.

Τα λάθη του Χιμένεθ διαγράφηκαν, με το σφύριγμα της λήξης, επειδή τρεις ποδοσφαιριστές του με προσωπικότητα και «ψυχή» (ο Χριστοδουλόπουλος, ο Λιβάια και ο Μάνταλος) πήραν την ΑΕΚ από το χεράκι και την οδήγησαν στον θρίαμβο. Τα λάθη του Χάσι πληρώθηκαν cash, επειδή οι καλύτεροί του παίκτες (χθες), ο Οτζίτζα και ο Μάριν, «τα έδωσαν όλα» στο πρώτο ημίχρονο και «έσκασαν» μετά το 60′. Επειδή ο τερματοφύλακας Καπίνο «έπνιξε» το πρώτο γκολ της ΑΕΚ (το οποίο της έδωσε πίστη για την ανατροπή), και γιατί ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος εκτέλεσε ένα φάουλ λες και ήταν ο Μπέκαμ στις μεγάλες του δόξες.

1758534
Ο Λάζαρος στην καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του

Στην πραγματικότητα, τον Χάσι δεν τον «έφαγε» η ΑΕΚ, αλλά η φημισμένη ξεροκεφαλιά του. Η επιμονή του σε λάθος επιλογές. Κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο παρέταξε την ομάδα του στο ευρωπαϊκό της ματς που έπρεπε πάση θυσία να κερδίσει: με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ακόμη κι αν ο Ολυμπιακός νικούσε χθες, ο αλβανός τεχνικός θα έφευγε στην επόμενη ήττα. Αντιθέτως, η εξευτελιστική τιμωρία που επιβλήθηκε στον Στέφανο Καπίνο -να προπονείται με τη δεύτερη ομάδα μέχρι νεωτέρας- αποτελεί έκπληξη σε έναν επαγγελματικό σύλλογο τόσο υψηλού επιπέδου. Ευθύνεται για ένα από τα τρία γκολ που δέχτηκε – τα άλλα δύο δεν τα έσωζε ούτε ο Νόιερ. Κι έδωσε αρκετές λάθος πάσες με τα πόδια – αυτό κάνει πάντα. Γιατί δεν αρκούσε να χάσει τη θέση του, να μείνει στον πάγκο ή στην εξέδρα; Τι θέλουν να πουν, στέλνοντάς τον να προπονείται με τους πιτσιρικάδες, κοτζάμ διεθνή τερματοφύλακα;

1758443
Ο Καπίνο φέρει ευθύνη στα γκολ που δέχτηκε

Για να βρούμε τον Ολυμπιακό χωρίς νίκη σε τέσσερα διαδοχικά παιχνίδια, εκ των οποίων τρία για το Πρωτάθλημα, πρέπει να γυρίσουμε πολύ πίσω, στο 2002. Τέτοιες αποτυχίες, κάποιος πρέπει να τις πληρώσει. Στο… ταμείο, λοιπόν, φώναξαν τον Καπίνο -που χθες δεν ήταν ο χειρότερος της ομάδας του- και, πρωτίστως, τον Χάσι. Ο κόουτς έκανε πολλά λάθη, είναι αλήθεια. Κανένας δεν κατάλαβε, τι ακριβώς θέλει να κάνει. Ποτέ δεν παρέταξε δυο φορές την ίδια ενδεκάδα. Διαχώρισε τους παίκτες του σε χρήσιμους και μη, χωρίς τα κριτήρια να είναι αγωνιστικά. Αλλά, δεν ήταν ο μόνος υπεύθυνος. Φταίνε και οι ποδοσφαιριστές. Στο ματς με την ΑΕΚ, ο Καρσελά ήθελε να τους περάσει όλους. Ο Μάριν σταμάτησε τον χρόνο στο καταπληκτικό γκολ που πέτυχε. Ο πανάκριβος Ενγκελς «έχασε την μπάλα» ανάμεσα στους τεχνίτες Λιβάια και Αραούχο. Αρκετοί από τους ξένους συμπεριφέρονται σαν πριμαντόνες – κι όλα αυτά δείχνουν ότι η δουλειά του επόμενου προπονητή θα είναι πολύ δύσκολη.

Φταίει και η διοίκηση, βεβαίως. Που, όχι μόνον προσέλαβε προπονητή… σπεσιαλίστα θερινών προκριματικών -άκουσον, άκουσον-, αλλά του το είπε και κατάμουτρα: βάλε μας στους Ομίλους του Champions League. Τι να σου κάνει κι ο Χάσι; Εφτιαξε μία ομάδα για τα ματς (του Ιουλίου και του Αυγούστου) που φέρνουν τα λεφτά, η οποία τώρα… ψάχνεται, και δεν μπορεί να τρέξει πρώτη στην μπάλα. Ετσι, ο «στρατηγός» του Βελιγραδίου και της Ριέκα κατάντησε να τον λυπούνται και οι φαντάροι του.

1758238
Ο Χάσι πλήρωσε με την θέση του την ήττα του Ολυμπιακού

Καμία ομάδα δεν καταστράφηκε από την πέμπτη, κιόλας, αγωνιστική – αλλά και καμία δεν εξασφάλισε τον τίτλο από τόσο νωρίς. Το αποτέλεσμα του χθεσινού ντέρμπι λέει πολλά και τίποτα. Απέδειξε ότι η ΑΕΚ είναι φορμαρισμένη, ότι -μέχρι στιγμής- είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που τρέχει, ενώ οι αντίπαλοί της περπατάνε. Κι ότι έχει αυτοπεποίθηση. Ολα αυτά, όμως, δεν σημαίνουν ότι, στο τέλος, θα σηκώσει τον Ολυμπιακό από τον θρόνο για να καθίσει εκείνη. Στη «χρυσή» της τριετία (1992-1994) τον νίκησε μόνο μια φορά, όμως στέφτηκε πρωταθλήτρια τρεις σεζόν στη σειρά. Και, αντιθέτως, από το 1996 έως το 1999 σημείωσε τέσσερις νίκες σε έξι ντέρμπι πρωταθλήματος, όμως χαρά δεν είδε.

Τον τίτλο τον δίνει η διάρκεια. Είναι πολύ σημαντικό που η ΑΕΚ βρίσκεται μόνη πρώτη στη βαθμολογία για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2008 -τότε που με τη φανέλα της έπαιζαν ο Ριβάλντο, ο Μπλάνκο, ο Ζήκος, ο Δέλλας, ο Παπασταθόπουλος και ο σημερινός τεχνικός της διευθυντής Νίκος Λυμπερόπουλος- αλλά την απάντηση για το αν μπορεί να κατακτήσει την Κούπα 24 χρόνια μετά την τελευταία της, θα τη δώσουν τα αμέσως επόμενα παιχνίδια ρουτίνας. Οπως αυτό την Κυριακή, στην Τρίπολη.

ΥΓ. Το απόγευμα της Δευτέρα, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον Τάκη Λεμονή. Είναι η τέταρτη φορά που ο συγκεκριμένος κάθεται στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...