327
Στο σκάνδαλο με τις ψεύτικες μετρήσεις εκπομπών ρύπων εξετάζεται και η συμμετοχή της Daimler | REUTERS/ Michaela Rehle

Σκάνδαλο με εκπομπές ρύπων «τριγυρίζει» την Daimler

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2017, 19:39
Στο σκάνδαλο με τις ψεύτικες μετρήσεις εκπομπών ρύπων εξετάζεται και η συμμετοχή της Daimler
|REUTERS/ Michaela Rehle

Σκάνδαλο με εκπομπές ρύπων «τριγυρίζει» την Daimler

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2017, 19:39

Πριν από δύο χρόνια ξέσπασε ένα μεγάλο σκάνδαλο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία όταν αποκαλύφθηκε ότι πολλές εταιρείες χρησιμοποιούσαν ειδικό λογισμικό ώστε συγκεκριμένα μοντέλα αυτοκινήτων τους να φαίνεται στις μετρήσεις ότι παράγουν μικρότερες εκπομπές ρύπων από ότι πραγματικά εξέπεμπαν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg η γερμανική κυβέρνηση κλήτευσε στελέχη της Daimler AG επειδή υπάρχουν υπόνοιες ότι στις μηχανές ντίζελ που βρίσκονται σε κάποια μοντέλα Mercedes Benz είναι εγκατεστημένο ένα τέτοιο λογισμικό.

Η Daimler επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι στελέχη της έδωσαν το παρών σε ειδική συνεδρίαση που συγκάλεσε στις 13 Ιουλίου το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών. Οπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να ελέγξει κάποια από τα μοντέλα της Daimler για να διαπιστωθεί αν είναι εγκατεστημένο σε αυτά το επίμαχο λογισμικό. Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα θα γίνει στα μοντέλα Mercedes GLK 250 και Mercedes GL 350 και αφορά τα έτη παραγωγής από το 1008 ως το 2016. Υπολογίζεται ότι έχουν πωληθεί περίπου ένα εκατομμύριο οχήματα που πιθανώς διαθέτουν το επίμαχο λογισμικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπήρξαν καταγγελίες ότι στο παγκόσμιο σκάνδαλο εμπλέκεται και η Daimler και τον περασμένο Μάιο οι αρμόδιες Αρχές της Γερμανίας ξεκίνησαν κάποιες έρευνες. Φαίνεται ότι υπήρξαν κάποια ευρήματα που οδήγησαν τις γερμανικές Αρχές στο συμπέρασμα ότι κάτι συμβαίνει και έτσι τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες αστυνομικοί και εισαγγελείς πραγματοποιούν εφόδους στις εγκαταστάσεις της Daimler σε όλη την Γερμανία για συλλογή στοιχείων. Διερευνάται αν η εταιρεία έχει διαπράξει απάτη με τις εκπομπές ρύπων την οποία ενίσχυσε μέσω των αναληθών διαφημίσεων που έκανε για τα συγκεκριμένα μοντέλα.

Εχουν μάλιστα εντοπισθεί δύο μηχανικοί της Daimler οι οποίοι ελέγχονται για το αν συμμετείχαν στην εγκατάσταση του λογισμικού που ξεγελούσε τις μετρήσεις ρύπων στα αυτοκίνητα της εταιρείας. Η Daimler από την πλευρά της έχει προχωρήσει σε νομικές κινήσεις εναντίον των ερευνών που διεξάγονται. Τόσο η εταιρεία όσο και το υπουργείο έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να προβούν σε οποιοδήποτε επίσημο σχόλιο για την υπόθεση πέραν από την παραδοχή της εταιρείας ότι συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές στις έρευνες που διεξάγονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...