330
Τρυφερή στιγμή, με τον κοιμισμένο μικρούλη Σύρο Τζάστιν Τριντό στην αγκαλιά του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό | Adam Scotti/Twitter

Οταν ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συνάντησε το προσφυγόπουλο Τζάστιν Τριντό

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2017, 17:34
Τρυφερή στιγμή, με τον κοιμισμένο μικρούλη Σύρο Τζάστιν Τριντό στην αγκαλιά του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό
|Adam Scotti/Twitter

Οταν ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συνάντησε το προσφυγόπουλο Τζάστιν Τριντό

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2017, 17:34

Δύο συνονόματοι, με εντελώς διαφορετικό προφίλ, αλλά ταυτοχρόνως, συνδεδεμένοι. Ο 45χρονος Τζάστιν Τριντό, αρχηγός κυβέρνησης, από οικογένεια πολιτικών και προνομιούχων, γεννήθηκε, μεγάλωσε και κυβερνά μία από τις πιο «ευτυχισμένες» χώρες του κόσμου. Ο μόλις δύο μηνών Τζάστιν Τριντό Αντάμ Μπιλάν, σύρος πρόσφυγας, κατάγεται από μία από τις πιο «καταραμένες», σήμερα, χώρες του κόσμου, αλλά είχε την τύχη να γεννηθεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Χάρη στον (μεγαλύτερο) Τζάστιν Τριντό.

Ο καναδός πρωθυπουργός γνώρισε από κοντά μία ακόμη οικογένεια προσφύγων που αποφάσισαν να ονομάσουν το μωράκι τους με το όνομά του, για να τον τιμήσουν για την πολιτική (θερμής) υποδοχής προσφύγων που ακολουθεί η κυβέρνησή του. Βρισκόταν στο ροντέο Calgary Stampede, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αλμπέρτα, όταν συνάντησε τον Μοχάμεντ και την Αφράα Μπιλάν, δύο νεαρούς Σύρους που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο στην πατρίδα τους και έφτασαν από τη Δαμασκό στον Καναδά τον περασμένο Φεβρουάριο. Το μωράκι τους γεννήθηκε ύστερα από λίγους μήνες.

Η φωτογραφία όπου εμφανίζεται ο κ. Τριντό αγκαλιά με τον μικρό Τζάστιν και δίπλα το λαμπερό χαμόγελο της μητέρας του, Αφράα, συνοψίζει τι είναι ο Καναδάς για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Τριντό, καλωσόρισε αυτοπροσώπως 163 σύρους πρόσφυγες στο Τορόντο. Εκτοτε άλλοι 40.081 πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί στη χώρα.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, δεν είναι όλα ρόδινα για τους πρόσφυγες σε μία ξένη χώρα. Δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και να μάθουν Αγγλικά ή Γαλλικά, παρά τις πιέσεις και τις επικρίσεις από ακτιβιστικές οργανώσεις που αγωνίζονται για τα δικαιώματα προσφύγων. Μιλάμε ωστόσο για μία χώρα όπου υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες για τους αιτούντες και λαμβάνοντες άσυλο, με ειδικά εργαστήρια που βοηθούν τους πρόσφυγες να αντιμετωπίσουν το στρες, με δωρεάν φροντιστήρια εκμάθησης των δύο επισήμων γλωσσών. Και για μία κυβέρνηση που παραδέχεται ότι το πρόγραμμα εγκατάστασης δεκάδων χιλιάδων προσφύγων δεν είναι τελειοποιημένο, αλλά  παλεύει ειλικρινά να το βελτιώσει.

«Αυτό που με κάνει περήφανο είναι ότι αν συγκρίνεις τον Καναδά με άλλες χώρες ανά τον κόσμο, οι πολίτες του έχουν ανταποκριθεί απίστευτα θετικά στους πρόσφυγες», σχολίασε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τζον ΜακΚάλουμ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...