705
O Aλέξης Τσίπρας σε μία από τις φωτογραφίες που έβγαλε κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας με το πλήρωμα του περιπολικού «Γαύδος» του ΛΣ | ΙΝΤΙΜΕnews

Τσίπρας στο πλήρωμα του (εμβολισμένου) «Γαύδος»: «Η ψυχραιμία είναι γενναιότητα»

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2018, 11:52
O Aλέξης Τσίπρας σε μία από τις φωτογραφίες που έβγαλε κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας με το πλήρωμα του περιπολικού «Γαύδος» του ΛΣ
|ΙΝΤΙΜΕnews

Τσίπρας στο πλήρωμα του (εμβολισμένου) «Γαύδος»: «Η ψυχραιμία είναι γενναιότητα»

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2018, 11:52

Στο υπουργείο Ναυτιλίας μετέβη το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων με τον εμβολισμό του περιπολικού «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό. Ο Αλέξης Τσίπρας προήδρευσε σύσκεψης με την πολιτική και φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ είχε και συνάντηση με τα μέλη του πληρώματος του «Γαύδος» (φωτογραφίες κάτω / INTIMEnews).

271020

 

271019

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός εισήλθε στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, σε μία συμβολική κίνηση στήριξης των δυνάμεων του Λ.Σ. που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου (δείτε τις φωτογραφίες κάτω) .

Συνειδητή ήταν και η επιλογή του υπουργείου Ναυτιλίας -και όχι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας- για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα,  έτσι ώστε να μην θεωρηθεί ότι απαντά σε πολεμικές προκλήσεις και απειλές (όπως αυτές της Αγκυρας δια στόματος μάλιστα ακόμα και του ίδιου του προέδρου Ερντογάν) αλλά και να καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης.

270984

270986

271018

«Δείξατε ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα», είπε στα μέλη του πληρώματος του περιπολικού «Γαύδος»  ο Πρωθυπουργός και ακολούθως φωτογραφήθηκε χαμογελαστός μαζί τους.

IMG_2814

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του «Ε», ένα από τα μέλη του πληρώματος  περιέγραψε τις δραματικές στιγμές του επεισοδίου που, όπως είπε, σημειώθηκε σε απόσταση περίπου ενός μιλίου από τα Ίμια. Σύμφωνα με την περιγραφή, αλλά και στοιχεία που υπάρχουν για τις κινήσεις των τουρκικών σκαφών, στόχος των Τούρκων ήταν να βουλιάξουν το πλωτό του Λιμενικού και η σύγκρουση δεν οφείλεται σε κάποιο επικίνδυνο ελιγμό ή κάτι ανάλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αμυνας έχει στη διάθεσή του βίντεο από το επεισόδιο, το οποίο ο Πάνος Καμμένος έδειξε στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ.

Η περιγραφή του στελέχους του Λιμενικού:

«Ήμασταν περιπολία στο ένα μίλι. Στο ρελαντί. Τους είδαμε που έρχονταν με ταχύτητα προς τη μεριά μας. Είχαμε εντολή για διακριτική παρακολούθηση. Ήταν μακριά και πιστεύαμε ότι θα έκοβαν ή θα άλλαζαν πορεία την τελευταία στιγμή όπως κάνουν συχνά. Όμως αυτή τη φορά δεν έκοψαν. Ερχόντουσαν κατά πάνω μας. Μας είχαν κεντράρει. Οι περισσότεροι από το πλήρωμα ήταν στη γέφυρα και την υπερκατασκευή. Εμείς τους φωνάζαμε ακολουθώντας τις οδηγίες: Είστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα! Απομακρυνθείτε! Τουλάχιστον 5 φορές ειδοποιήσαμε. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Συνέχιζαν να πλησιάζουν με ταχύτητα. Στα 50 μέτρα καταλάβαμε ότι δεν θα κόψει.

Ο κυβερνήτης του ΠΑΘ 090 φωνάζει: ‘Πρόσω όλα! Πάσει δυνάμει!’. Τότε το 100 μέτρων βαρύ σιδερένιο σκαρί της τουρκικής ακτοφυλακής έπεσε με δύναμη πάνω στο πλωτό του Λιμενικού. Ο κυβερνήτης δίνει αμέσως διαταγή. Στο μηχανοστάσιο γρήγορα! Δείτε αν βάζουμε νερά.

Μας βρήκε στα αριστερά. Ξήλωσε όλο το κατάστρωμα… Μας ρώτησαν αν μπορούμε να πλεύσουμε μέχρι τη Λέρο, απαντήσαμε θετικά και στην συνέχεια αποχωρήσαμε από το σημείο. Ήταν και το 060 στην περιοχή αλλά ήθελαν να χτυπήσουν το μεγάλο… Ήθελαν νεκρούς! Αν μας είχε πετύχει στην μέση θα είχαμε θύματα. Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά»

Το πρόσφατο περιστατικό κοντά στα Ίμια, ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης της τουρκικής ακτοφυλακής, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, διαμηνύνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να ανεχθεί αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι Τούρκοι πάντως δεν δείχνουν να πτοούνται, καθώς από νωρίς το πρωί, δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επέστρεψαν στην περιοχή των Ιμίων, πλέοντας γύρω από τις βραχονησίδες ακόμη και δυτικά τους, προς την Καλόλιμνο.

Η Αθήνα ποντάρει σε στήριξη των ΗΠΑ

Παρά τις ίσες αποστάσεις που τήρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην τοποθέτησή του για το επεισόδιο, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να ποντάρει  στον αμερικανικό παράγοντα και μία ενδεχόμενη παρέμβαση των ΗΠΑ προς αποκλιμάκωση της έντασης.

Το πόσο βάσιμες είναι οι εν λόγω προσδοκίες της Αθήνας θα διαφανεί από την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Αγκυρα την Παρασκευή, στην οποία θα είναι παρών και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

O κ. Πάιατ ανέβασε μάλιστα και μία φωτογραφία του Πάνου Καμμένου με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, με -μία γεμάτη νόημα- λεζάντα: «Yπουργέ Μάτις σε ευχαριστώ για την ισχυρή στήριξή σου στη συμμαχία μας με την Ελλάδα» (δείτε κάτω).

kammenos matis

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...