398
Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο | REUTERS/Radovan Stoklasa

Ετοιμος να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας για τη δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2018, 22:14
Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο
|REUTERS/Radovan Stoklasa

Ετοιμος να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας για τη δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2018, 22:14

Εξαιρετικά θολό και αβέβαιο μοιάζει να είναι το πολιτικό τοπίο στη Σλοβακία, όπου καταγράφονται αναταράξεις στους κυβερνητικούς κόλπους. Την πρόθεσή του να παραιτηθεί γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος θα κρίνει εάν η κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να μακροημερεύσει χωρίς να χρειαστεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι είναι έτοιμος να παρουσιάσει τον υποψήφιο από το κόμμα του για τη θέση του πρωθυπουργού.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Σλοβακία φτάνουν εν μέσω πολιτικού σκανδάλου μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου.

Ο δολοφονημένος Γιαν Κούτσιακ ερευνούσε θέματα που σχετίζονταν με την κυβερνητική διαφθορά.

Θύμα της ίδιας δολοφονίας, μετά από ενέδρα στο σπίτι τους και η αρραβωνιαστικιά του Μαρτίνα Κουσνιρόβα.

Το ζευγάρι βρέθηκε νεκρό τον περασμένο μήνα.

Οι δηλώσεις Φίτσο

«Υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο. Εάν τη δεχτεί, θα παραιτηθώ την αμέσως επόμενη ημέρα» δήλωσε ο Φίτσο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η ανακοίνωση παραίτησης του πρωθυπουργού φτάνει μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Ρόμπερτ Κάλινακ.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους ανά την χώρα την περασμένη Παρασκευή. Εκτιμάται ότι οι πορείες διαμαρτυρίας ήταν οι μεγαλύτερες που έχει δει η Σλοβακία μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1989.

Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 50.000 άνθρωποι μόνο στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα και χιλιάδες σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου του Φίτσο και τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τον θάνατο του Κούτσιακ.

Από την πλευρά του, ο ήσσον εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ρόμπερτ Φίτσο, το Most-Hid (Γέφυρα), είχε αξιώσει επίσης από τον Φίτσο να απομακρύνει τον υπουργό Εσωτερικών Κάλινακ.

Οι επικριτές του Κάλινακ υποστήριζαν ότι, ως επικεφαλής της αστυνομίας από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για την δολοφονία του Κούτσιακ και της συντρόφου του στα τέλη Φεβρουαρίου.

Για ριζική αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος ή για νέες εκλογές κάλεσε την κυβέρνηση ο σλοβάκος πρόεδρος Αντρέι Κίσκα, την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από τη σύλληψη επτά υπόπτων που τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ενας από τους άνδρες που συνελήφθησαν ήταν Ιταλός, ο οποίος είχε συνεργαστεί με αξιωματούχους που γνώριζαν καλά τον Φίτσο.

Την περασμένη εβδομάδα, γνωστές έγιναν δύο ακόμη παραιτήσεις: της Μαρία Τρόσκοβα, κορυφαίας συμβούλου του πρωθυπουργού και του Βίλιαμ Γιάσαν, γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας. Οι δύο συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωσαν ότι δεν ήθελαν τα ονόματά τους να χρησιμοποιηθούν σε πολιτική μάχη κατά του Φίτσο.

Αναφορικά, τώρα, με τον τρίτο εταίρο της κυβέρνησης, το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας, δήλωσε ότι θα ζητήσει πρόωρες εκλογές εάν το κόμμα Most-Hid (δεύτερος κυβερνητικός εταίρος) σταματήσει να υποστηρίζει τον Φίτσο ή εάν ο Φίτσο χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...