567
Ο Μπενουά Λεκόμτ θα κολυμπήσει 8.000 χιλιόμετρα και θα έρθει αντιμέτωπος με μία τεράστια μάζα πλαστικών που «συχνάζει» στον Ειρηνικό Ωκεανό | Facebook

Ο Γάλλος που θέλει να διασχίσει κολυμπώντας τον Ειρηνικό

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2018, 07:45
Ο Μπενουά Λεκόμτ θα κολυμπήσει 8.000 χιλιόμετρα και θα έρθει αντιμέτωπος με μία τεράστια μάζα πλαστικών που «συχνάζει» στον Ειρηνικό Ωκεανό
|Facebook

Ο Γάλλος που θέλει να διασχίσει κολυμπώντας τον Ειρηνικό

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2018, 07:45

Ο Μπενουά Λεκόμτ είναι γάλλος ακτιβιστής που αγωνίζεται σκληρά στο πλαίσιο μιας καμπάνιας που στόχο έχει να αποδείξει σε όλους πόσο επικίνδυνα είναι τα πλαστικά απόβλητα για τη θάλασσα και κατ’ επέκταση για τον ίδιο τον άνθρωπο. Και όταν λέμε πως αγωνίζεται σκληρά, κυριολεκτούμε: το πρωί της Τρίτης 5 Ιουνίου 2018 βούτηξε από την Ιαπωνία με σκοπό να φθάσει κολυμπώντας έως το Σαν Φρανσίσκο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής αναμένεται να διασχίσει το περίφημο «νησί των σκουπιδιών του Ειρηνικού». Πρόκειται ουσιαστικά για μια γιγάντια μάζα που έχει σχηματιστεί από πλαστικά απόβλητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 50χρονος Γάλλος επιχειρεί τέτοια κολυμβητική Οδύσσεια: το 1998 είχε διασχίσει κολυμπώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό και τώρα ήρθε η σειρά του Ειρηνικού.

11855877_1029562910410901_7156774170478813551_n
Ο Μπενουά Λεκόμτ δηλώνει και δείχνει αποφασισμένος να ολοκληρώσει την κολυμβητική του Οδύσσεια (Facebook)

Το σχέδιό του είναι να κάνει τη διαδρομή Ιαπωνία – Σαν Φρανσίσκο μέσα σε 180 ημέρες, καλύπτοντας 8.000 χιλιόμετρα. Ο θαλάσσιος δρόμος του θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον έκτασης 1.600 χιλιομέτρων «σκουπιδότοπο», σε μια προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για αυτό το τόσο φλέγον οικολογικό ζήτημα.

Οπως αναφέρει και δημοσίευμα του Guardian, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν τον Μάρτιο του 2018, αυτή η μάζα πλαστικών αποβλήτων έχει δύο φορές το μέγεθος της Γαλλίας και περιέχει περίπου 80.000 τόνους πλαστικού.

Γνωστή και ως «η δίνη σκουπιδιών του Ειρηνικού», αυτή η απειλητική για το οικοσύστημα μάζα προκαλείται από κυκλικά ρεύματα που υπάρχουν στην περιοχή και κρατούν παγιδευμένα στο ίδιο σημείο πλαστικά και άλλες εστίες ρύπανσης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη μάζα επεκτείνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και σήμερα έχει φτάσει να είναι 16 φορές μεγαλύτερη απ’ όσο υπολόγιζαν!

Ο Λεκόμτ, όπως είναι φυσικό, δεν θα είναι μόνος σε αυτό το φιλόδοξο οικολογικό εγχείρημα. Θα έχει μαζί του την έμπειρη ομάδα του. Μαζί, φιλοδοξούν να παίρνουν καθημερινά δείγμα από τα νερά στα οποία θα κολυμπούν, μετρώντας παράλληλα το επίπεδο της ρύπανσης που σχετίζεται με την παρουσία πλαστικών αντικειμένων, αλλά και μικροπλαστικών σωματιδίων.

Ο επικεφαλής αυτής της εκστρατείας, Τάιραλ Ντάλιτζ, δήλωσε στο ABC ότι σκοπεύουν να αποσαφηνίσουν έναν μεγάλο μύθο σχετικό με τον πλαστικό σκουπιδόκοσμου του Ατλαντικού: «Στην πραγματικότητα, δεν είναι φτιαγμένος από μεγάλα κομμάτια πλαστικού, αλλά από άπειρα αόρατα σωματίδια μικροπλαστικού που κάθονται στην επιφάνεια του νερού σαν πλαστικό νέφος».

Και συνεχίζοντας να εξηγεί ότι «η αλήθεια λοιπόν για τη ρύπανση, είναι ακόμα χειρότερη – ο ωκεανός είναι πλέον γεμάτος από μικροπλαστικά. Αντί να το αποκαλούμε “νησί των σκουπιδιών”, είναι πιο ταιριαστό να αναφερόμαστε σε αυτό ως “πλαστικό νέφος που καλύπτει τον Ειρηνικό”».

Η ομάδα είναι επίσης αποφασισμένη να πιάνει ψάρια κατά τη διάρκεια της μεγαλόπνοης διαδρομής της, για να διερευνήσουν κατά πόσο τα πλαστικά απόβλητα επιβαρύνουν τη διατροφική αλυσίδα.

Αν όλα πάνε όπως τα έχει υπολογίσει, ο Λεκόμτ φιλοδοξεί να κολυμπά επί 8 ώρες που αντιστοιχούν σε 50 χιλιόμετρα τη μέρα. Θα εκμεταλλευτεί τα ρεύματα του ωκεανού προκειμένου να του δώσουν ώθηση και εννοείται πως θα φορά το ειδικό βραχιόλι που κρατά μακριά τους καρχαρίες.

Οπως δήλωσε στο ABC, «ο ψυχολογικός παράγοντας είναι ο βασικότερος όλων. Πρέπει να επιβληθείς στον εαυτό και στο μυαλό σου. Κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να δράσεις, να βουτήξεις όταν είσαι στεγνός και ζεστός και νυστάζεις και πονάει όλο σου το σώμα. Το να πέσεις στην παγωμένη θάλασσα και να μείνεις εκεί για οχτώ συνεχόμενες ώρες μοιάζει συχνά ακατόρθωτο, αλλά τότε είναι που πρέπει να θυμηθείς γιατί το κάνεις όλο αυτό και να συνεχίσεις να το κάνεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...