386
Ο έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του Brookings Institution το βράδυ της Τετάρτης | INTIMENEWS/ΓτΠ/Andrea Bonetti

Τσίπρας στο Ινστιτούτο Brookings: «Η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 23:14
Ο έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του Brookings Institution το βράδυ της Τετάρτης
|INTIMENEWS/ΓτΠ/Andrea Bonetti

Τσίπρας στο Ινστιτούτο Brookings: «Η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 23:14

Με μια ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings, έκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας την πολυήμερη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν γίναμε σοφότεροι. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τα ίδια: «η Ελλάδα επέστρεψε, είναι εδώ κλπ».

Στην ομιλία του, ανάμεσα στα υπόλοιπα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η σχέση με τις ΗΠΑ είναι μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας στο σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων.

«H Ελλάδα το 2013 περνούσε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους, μια μεγάλη ύφεση που κράτησε 7 χρόνια και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings. «Σήμερα είμαι πολύ περήφανος που μπορώ να πω ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει», υπογράμμισε. «Η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο, εισέρχεται σε μια νέα εποχή, αφήνοντας πίσω της όσα την έφεραν σε κρίση», πρόσθεσε.

«Είναι ξεκάθαρο πως η είσοδος σε αυτή τη νέα εποχή δεν θα ήταν δυνατή αν η Ελλάδα είχε συνεχίσει το μονοπάτι που είχε πάρει 4,5 χρόνια πριν, όταν είχα επισκεφτεί ξανά το Ινστιτούτο Brookings», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και γι’ αυτό, σχολίασε ο Πρωθυπουργός, «είναι μια καλή στιγμή να αναλογιστούμε επί των περασμένων ετών της κρίσης, αλλά και για τα βήματα που κάναμε για την ξεπεράσουμε. Πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένα θεμελιακά ερωτήματα: Γιατί η Ελλάδα καθυστέρησε τόσο, γιατί έπρεπε να μείνει σε πρόγραμμα τόσα χρόνια; Γιατί τα προηγούμενα δύο προγράμματος απέτυχαν; Ποιοι είναι οι λόγοι που η ελληνική οικονομία τώρα επιστρέφει;».

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ και στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος «που το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση χρέους και δεν ζητά νέα μέτρα».

Σχολιάζοντας την τακτική της κυβέρνησής του, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «ό,τι καταφέραμε και ό,τι δεν καταφέραμε στη διαπραγμάτευση, το φέραμε ενώπιον του λαού», αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 και στις εκλογές που ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο.

Οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις είναι οι ακραίες δεξιές δυνάμεις

«Οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις είναι οι ακραίες δεξιές δυνάμεις, όχι αυτές που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη και τις παρούσες πολιτικές. Τώρα αντιλαμβάνονται στην Ευρώπη ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πιστεύω στις θεμελιακές αξίες της Ευρώπης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και των κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε όπως έγραψε το ΑΜΠΕ, και ταυτόχρονα τόνισε την πεποίθησή του πως οι επιλογές που έκανε ήταν προς όφελος των ελλήνων πολιτών.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να πατάξει τη διαφθορά, και να δημιουργήσει τη νέα εποχή για τους έλληνες πολίτες», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...