229
Εάν ο εικονιζόμενος Πουτζδεμόν προκήρυσσε εκλογές, η Μαδρίτη θα ήταν (;) ικανοποιημένη | REUTERS/Ivan Alvarado

Μαδρίτη: «Οι εκλογές στην Καταλονία θα μπορούσαν να επιλύσουν την κρίση»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 22:50
Εάν ο εικονιζόμενος Πουτζδεμόν προκήρυσσε εκλογές, η Μαδρίτη θα ήταν (;) ικανοποιημένη
|REUTERS/Ivan Alvarado

Μαδρίτη: «Οι εκλογές στην Καταλονία θα μπορούσαν να επιλύσουν την κρίση»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 22:50

Η ισπανική κυβέρνηση θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας εάν ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζδεμόν αποδεχόταν να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές προκειμένου να ξεκινήσουν τα πάντα από το μηδέν και να μπει ένα τέλος στη διένεξη με τη Μαδρίτη.

Αυτά μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο μια κυβερνητική πηγή.

«Εάν εκείνος (ο Κάρλες Πουτζδεμόν) προκηρύξει εκλογές… αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια επιστροφή στη νομιμότητα» επισήμανε μια κυβερνητική πηγή στο AFP, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά ισπανικά ΜΜΕ.

Η δήλωση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έγινε την ώρα που από τις Βρυξέλλες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ισπανία, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας επί αυτού του ζητήματος, επιβεβαίωσε επίσης αυτήν την επιλογή.

«Ο μόνος πιθανός δρόμος για τον Πουτζδεμόν είναι να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και… να προκηρύξει πρόωρες εκλογές» επισήμανε ο Σάντσεθ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η επιλογή θα τερμάτιζε «χωρίς καμιά αμφιβολία» την απειλή της αναστολής της αυτονομίας.

Στο μεταξύ ο ίδιος Πουτζδεμόν φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ενώ την Πέμπτη εκπνέει το τελεσίγραφο που του έχει δώσει ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι να ξεκαθαρίσει αν έχει ή όχι προκηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ο καταλανός ηγέτης είπε ότι η ανεξαρτησία θα είναι η απάντηση αν η Μαδρίτη προχωρήσει στην (προβλεπόμενη από το ισπανικό σύνταγμα σε περιόδους κρίσεων) αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας.