317
Ο Αντρέι Μπάμπις και οι επιταγές των καιρών: μία σέλφι έξω από το εκλογικό τμήμα | REUTERS/David W Cerny

Καθαρή νίκη του ευρωσκεπτικιστή Αντρέι Μπάμπις στην Τσεχία

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2017, 17:22
Ο Αντρέι Μπάμπις και οι επιταγές των καιρών: μία σέλφι έξω από το εκλογικό τμήμα
|REUTERS/David W Cerny

Καθαρή νίκη του ευρωσκεπτικιστή Αντρέι Μπάμπις στην Τσεχία

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2017, 17:22

Σαφές προβάδισμα στο κόμμα του Αντρέι Μπάμπις δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις εκλογές στην Τσεχία, που έγιναν την Παρασκευή και το Σάββατο, αν και το κόμμα Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών (ΑΝΟ) του μεγιστάνα θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες μετεκλογικά.

Με καταμετρημένο περίπου το 50% των ψήφων, το ΑΝΟ προηγείται με 31,32% ενώ το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας και της Αμεσης Δημοκρατίας (SPD) έρχεται στη δεύτερη θέση με 11,44%.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σομπότκα εκτιμάται ότι θα λάβουν το 7,2% και θα καταταγούν μόλις πέμπτοι. Είναι το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά τους μετά τη ειρηνική διάσπαση της χώρας με τη Σλοβακία το 1993.

Το ΑΝΟ θα γίνει το πρώτο κόμμα που θα σπάσει την πολυετή παράδοση διακυβέρνησης της χώρας από δύο παραδοσιακά κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, παγιώνοντας την αλλαγή όχι μόνο στο τσεχικό, αλλά και στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο  με την αύξηση της δημοτικότητας των κομμάτων διαμαρτυρίας.

Ο 63χρονος Μπάμπις είχε αποκληθεί «τσέχος Τραμπ» γιατί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έχουν παρόμοιες θέσεις και στυλ, πέρα από την μεγάλη προσωπική περιουσία. Ο Μπάμπις έχει επενδύσει στην χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων ενώ έχει και σημαντική επιρροή στα μέσα ενημέρωσης.

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός του όπως τους είχε εκθέσει προεκλογικά: μείωση των φόρων, καταπολέμηση της διαφθοράς και σκληρή στάση στο μεταναστευτικό.

Τάσσεται ακόμη κατά της περαιτέρω ενοποίησης της ΕΕ και της υιοθέτησης του ευρώ, συγκεντρώνοντας ως  προς αυτό ψήφους ευρωσκεπτικιστών. Παρά ταύτα δεν είναι ολοκληρωτικά αντίθετος με την ΕΕ.

Μέχρι και εννέα κόμματα αναμένεται να έχουν θέση στο Κοινοβούλιο που έχει 200 έδρες, πράγμα που θα δυσχεράνει τη συγκρότηση βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού.

Επικρατέστεροι είναι οι εταίροι το SPD και άλλα κόμματα από τα δεξιά -χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή και των… Κομμουνιστών. Προβληματική ίσως αποδειχτεί τυχόν  απαίτηση των μικρότερων κομμάτων να μείνει ο Μπάμπις εκτός υπουργικού συμβουλίου, αναφέρει το Reuters.

Ο (επίσης ευρωσκεπτικιστής) πρόεδρος Μίλος Ζέμαν έχει δηλώσει ότι θα δώσει περιθώριο ενός μήνα πριν τη συγκρότηση του νέου Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...