471
Οι δεκάδες χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου για να δουν και να ακούσουν τον Μπαράκ Ομπάμα | REUTERS/Fabrizio Bensch

Το Βερολίνο αποθέωσε τον… ροκ σταρ Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2017, 15:11
Οι δεκάδες χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου για να δουν και να ακούσουν τον Μπαράκ Ομπάμα
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Το Βερολίνο αποθέωσε τον… ροκ σταρ Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2017, 15:11

«Σε αγαπάμε». «Είσαι υπέροχος». «Μας λείπεις». «Μπορείς να μείνεις για πάντα εδώ;» Μα, αυτό δεν ήταν εκδήλωση. Ηταν συναυλία! Το πιο πιθανό είναι ότι όποιος Βερολινέζος -ή επισκέπτης του Βερολίνου- μπορούσε να κλέψει λίγο χρόνο το μεσημέρι της Πέμπτης, βρισκόταν εκεί, στην Πύλη του Βραδεμβούργου για τη δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο κόσμος ήταν πολύς, καθώς η χώρα γιορτάζει με 2.500 εκδηλώσεις τα 500 χρόνια της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης. Βασικά, όμως, την Πέμπτη, οι δεκάδες χιλιάδες είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας για τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επισκέφθηκε ως ροκ σταρ το Βερολίνο, την ίδια ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ –και ό,τι αυτός εκπροσωπεί για τους Ευρωπαίους…- επισκεπτόταν τις Βρυξέλλες.

2017-05-25T101550Z_123090394_UP1ED5P0SIDBQ_RTRMADP_3_GERMANY-USA-OBAMA
Φυσικά και το χάρηκε ο Μπαράκ Ομπάμα. Επί σκηνής με την Ανγκελα Μέρκελ (REUTERS/Fabrizio Bensch)

«Στον κόσμο που ζούμε σήμερα δεν πρέπει να απομονωνόμαστε, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από ένα τείχος», είπε στα πλήθη ο Ομπάμα αφήνοντας ένα σαφές υπονοούμενο για τον διάδοχό του.

Η συζήτηση που έγινε ανάμεσα στον Ομπάμα και στη Μέρκελ αφορούσε στο μέλλον της δημοκρατίας και την ευθύνη που φέρουν ηγέτες του κόσμου, ενώ οι δύο πολιτικοί κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις από πρόσωπα του πλήθους, από δάσκαλο, ηθοποιό, κοινωνικό λειτουργό και φοιτητή. Αλλά, όπως πάντα, ο Μπαράκ Ομπάμα κατάφερε να κάνει τη συζήτηση ακόμη πιο προσωπική και ενδιαφέρουσα. Μίλησε για τις αμέτρητες ώρες ύπνου που του λείπουν ακόμη, για τον χρόνο που χρωστάει στη Μισέλ, για τα λίγα λεπτά που διεκδικεί από την καθημερινότητα των κοριτσιών του «που βέβαια τώρα πια έχουν πιο ενδιαφέροντες τύπους στις ζωές τους».

Και μίλησε για τη σχέση του με τη γερμανίδα καγκελάριο, την οποία επικρότησε για την «εντυπωσιακή δουλειά που έχει κάνει» -εκείνη, εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία της Γερμανίας, χαμογελούσε πλατιά.

Σε ερώτηση για το Προσφυγικό, ο Ομπάμα σχολίασε ότι τα κράτη πρέπει να βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να διασαφηνίζουν στους πολίτες τους την πολυπλοκότητα της συνδεσιμότητας του κόσμου στη σημερινή εποχή.

«Ενα τρόπος να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου είναι να δημιουργείς ευκαιρίες για ανθρώπους στις χώρες τους. Οπως για παράδειγμα όταν ενισχύουμε την ανάπτυξη στην Αφρική ή όταν συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση συγκρούσεων σε εμπόλεμες ζώνες, όταν επενδύουμε στην κλιματική αλλαγή. Αυτά δεν τα κάνουμε μόνο για έρανο, όχι μόνο επειδή είναι το σωστό», τόνισε ο ίδιος.

Οι φωτογραφίες του Μπαράκ Ομπάμα να χαμογελά και να χαιρετά το Βερολίνο θύμισαν την ημέρα που είχε επισκεφθεί την πόλη, το 2008, ως υποψήφιος, όταν είχαν συγκεντρωθεί για να τον ακούσουν περίπου 200.000 άτομα. Η διαφορά είναι ότι σήμερα ο κόσμος σκεφτόταν με νοσταλγία και όχι με ελπίδα την προεδρία του Ομπάμα. Ενώ την ίδια ώρα πάνω από τα κεφάλια τους πετούσαν ελικόπτερα της αστυνομίας, σε έντονη επιφυλακή, στον απόηχο μίας ακόμη επίθεσης στην καρδιά της Ευρώπης…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...