315
Ο Ντόνλαντ Τραμπ με τον Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκαν στη Βηθλεέμ | REUTERS/Jonathan Ernst

Τραμπ: «Θα κάνω τα πάντα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 17:06
Ο Ντόνλαντ Τραμπ με τον Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκαν στη Βηθλεέμ
|REUTERS/Jonathan Ernst

Τραμπ: «Θα κάνω τα πάντα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 17:06

Σαν άνθρωπο της ειρήνης παρουσίασε τον εαυτό του στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ υποσχέθηκε «να κάνει τα πάντα» ώστε να φέρει την πολυπόθητη ειρήνευση ανάμεσα στους δύο λαούς και τη Μέση Ανατολή.

Οι υποσχέσεις είναι βέβαια φτηνές, πόσο μάλλον για ένα ζήτημα που θα ήθελε να το λύσει και ο Μπαράκ Ομπάμα, αν και κάπου στην πορεία εγκατέλειψε τον (όχι και πολύ θερμό) αγώνα.

«Ερχομαι με πνεύμα ελπίδας», είπε στον Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον οποίο συνάντησε στη Βηθλέεμ. Το πνεύμα του συμμερίστηκε και ο παλαιστίνιος ηγέτης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκε πάντως ότι «θα είναι μία από τις πιο δύσκολες συμφωνίες» που θα πρέπει να κλείσουν.

Πράγματι θα είναι, μετά από πολλά χρόνια παγωμένων συνομιλιών -τυπικά ή ουσιαστικά- και με πολλά ανοιχτά, ακανθώδη ζητήματα, όπως αυτό των ισραηλινών εποίκων. Και ο ίδιος ο Τραμπ, μπορεί να είναι καλός οικοδεσπότης σε talk show, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει δείξει κανένα δείγμα διπλωματικής ικανότητας.

Ο Τραμπ επέλεξε πάντως να επικεντρωθεί σε ένα άλλο ζήτημα που τον ενδιαφέρει.

Στις συνομιλίες με την παλαιστινιακή ηγεσία που είχε την Τρίτη δήλωσε ικανοποιημένος από όσα κάνει ο Μαχμούτ Αμπάς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Η ειρήνη δεν μπορεί να ριζώσει σε ένα περιβάλλον όπου γίνεται ανεκτή η βία, όπου χρηματοδοτείται, ακόμα και επιβραβεύεται», είπε στον παλαιστίνιο πρόεδρο.

Τη Δευτέρα στο Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπενθύμιζε ότι επισκέπτεται τη χώρα για να επιβεβαιώσει εκ νέου τον «ακατάλυτο δεσμό» ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και το ότι υπάρχει μια «σπάνια ευκαιρία για να έλθει σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή».

Αν, τέλος, υπάρχει και μια πρωτιά που πέρασε μάλλον απαρατήρητη από όλο το ταξίδι είναι ότι η πτήση του Air Force One, του προεδρικού αεροσκάφους, ήταν η πρώτη απευθείας πτήση από τη Σαουδική Αραβία στο Ισραήλ.

Εστω και αν δεν ήταν εμπορική, αλλά ειδικού σκοπού, ήταν ένα μικρό βήμα για την ειρήνευση στην περιοχή. Που μάλλον θα μείνει μετέωρο, αλλά, πάντως, ήταν αξιοσημείωτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...