572
Η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη | REUTERS/Lucas Jackson

Η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ πιέζει (ξανά) τον ΟΗΕ για τους Γεζίντι

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 14:03
Η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
|REUTERS/Lucas Jackson

Η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ πιέζει (ξανά) τον ΟΗΕ για τους Γεζίντι

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 14:03

Για ακόμη μια φορά η βρετανή δικηγόρος δεν μάσησε τα λόγια της. Σε μία ομιλία που θύμισε σε μεγάλο βαθμό την παρθενική της εμφάνιση στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Αμάλ Αλαμουντίν – Κλούνεϊ, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη πλέον, μίλησε ξανά στον ΟΗΕ για την αδράνεια και την αδιαφορία που εξακολουθεί να δείχνει η διεθνής κοινότητα για τη γενοκτονία της φυλής των Γεζίντι από το Ισλαμικό Κράτος.

Εχοντας στο πλευρό της την 23χρονη Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, μέλος των Γεζίντι, Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ και θύμα απαγωγής του ISIS, η διεθνούς φήμης νομικός έθεσε το ζήτημα κομψά μεν, επιτακτικά δε. Δήλωσε «μπερδεμένη» για την καθυστέρηση των ερευνών και διερωτήθηκε γιατί ενώ το Ιράκ δημοσίως συμφωνεί να διεξαχθεί έρευνα από τον ΟΗΕ, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει υποβάλει σχετικό επίσημο αίτημα.

Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ εκπροσωπεί τη Μουράντ και άλλα μέλη της φυλής που έπεσαν θύματα τoυ ISIS. «Θέλουμε να δούμε τη διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με τις ιρακινές αρχές», τόνισε και στο πρακτορείο Reuters μετά από την ομιλία της.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent, κατά την ομιλία της σημείωσε ότι εάν δεν υπάρξει υποστήριξη από την ιρακινή κυβέρνηση για τις έρευνες, «θα πρέπει ο ΟΗΕ να βρει άλλους τρόπους να αποδώσει ευθύνες».

Πρότεινε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεκινήσει έρευνες χωρίς τη συγκατάθεση του Ιράκ, καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μπορεί να διορίσει μια ειδική ομάδα για τη διαφύλαξη των αποδεικτικών στοιχείων και την προετοιμασία των υποθέσεων -όπως έκανε με τη Συρία τον Δεκέμβριο- ή, εναλλακτικά, να παραπέμψει την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

2017-03-09T213744Z_1150149245_RC14FBF473C0_RTRMADP_3_UN-MIDEAST-CRISIS-SYRIA-CLOONEY (1)
Η Αλαμουντίν κατά την ομιλία της στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη 9 Μαρτίου (REUTERS/Lucas Jackson)

«Ολες αυτές οι προοπτικές είναι προς συζήτηση», είπε, «θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά, διότι τα θύματα του ISIS, όπως η Νάντια, δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα». «Το μόνο που ζητούν τα θύματα της γενοκτονίας είναι δικαιοσύνη», πρόσθεσε, «όμως η δικαιοσύνη δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αν επιτρέψουμε να χαθούν οι αποδείξεις, αν δεν προστατευθούν οι ομαδικοί τάφοι, αν χαθούν τα ιατρικά δεδομένα ή τα ίχνη των μαρτύρων».

Ο πρεσβευτής του Ιράκ Μοχάμεντ Αλί αλ Χακίμ σχολίασε από την πλευρά του ότι «θα ζητήσουμε συνδρομή και βοήθεια», χωρίς να δώσει άμεση απάντηση για τους λόγους που το Ιράκ δεν έχει ακόμη ζητήσει την έρευνα του ΟΗΕ.

2017-03-09T214606Z_316794252_RC1EDD1D7A70_RTRMADP_3_UN-MIDEAST-CRISIS-SYRIA-CLOONEY
Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ αντιπροσωπεύει τη Νάντια Μουράντ και άλλες Γεζίντι – θύματα του ISIS (REUTERS/Lucas Jackson)

Ο βρετανός πρεσβευτής, Μάθιου Ράικροφτ, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, σημείωσε ότι η Βρετανία συνεργάζεται με το Ιράκ για το θέμα. «Η πρόταση θα πρέπει να υποστηρίζει τις εθνικές προσπάθειες του Ιράκ και να σέβεται απολύτως τους νόμους και την κυριαρχία του. Αλλά αποτελεί επίσης και επείγον έργο, οπότε προσβλέπουμε στην ολοκλήρωσή της πολύ σύντομα», είπε μεταξύ άλλων.

Η Μουράντ, ερωτηθείσα σχετικά με το τι μπορεί να εμποδίζει την έρευνα, εκτίμησε ότι «θεωρούν πως όλοι οι Ιρακινοί καταδιώκονται από το ISIS και (ότι) πρέπει να ζητήσουν δικαιοσύνη για όλους».

2017-03-10T022813Z_1827398603_RC13F766A1C0_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-IRAQ-CLOONEY
Μουράντ και Αλαμουντίν, σε συνέντευξη που ακολούθησε την ομιλία της δεύτερης στην έδρα του ΟΗΕ (REUTERS/Lucas Jackson)

Eμφανώς εξαντλημένη, δήλωσε προς τους πρέσβεις των κρατών του ΟΗΕ: «Τα λόγια μου, τα δάκρυά μου και η ιστορία μου δεν ήταν αρκετά για να αναλάβετε δράση. Αναρωτιέμαι εάν υπάρχει πλέον λόγος να συνεχίσω την εκστρατεία μου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...