3158
Η στιγμή της «έκρηξης»: ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσει, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς (δεξιά) φωνάζει - άγνωστο σε ποιον | Nikos Libertas / SOOC

Στα άκρα η αντιπαράθεση για τη Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2016, 19:37
Η στιγμή της «έκρηξης»: ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσει, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς (δεξιά) φωνάζει - άγνωστο σε ποιον
|Nikos Libertas / SOOC

Στα άκρα η αντιπαράθεση για τη Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2016, 19:37

Σε συνθήκες πρωτοφανούς πόλωσης οδηγείται εκ νέου η πολιτική αντιπαράθεση, μετά τη συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, κατά την οποία παρακολουθήσαμε ως και ακρότητες με τον Πρωθυπουργό όρθιο να διακόπτει την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να τον αποκαλεί «συκοφάντη».

Ειδήσεις; Βγήκαν, αλλά όχι αυτές που περιμέναμε. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί εκλογές και η κυβέρνηση, που δηλώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, προχωρεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα οικονομικά των κομμάτων και τα δάνεια των καναλιών. Στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει η σύνδεση της αντιπολίτευσης με τη διαφθορά. Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανάδειξη των προβλημάτων στη διακυβέρνηση με αιχμή την οικονομία και το Προσφυγικό.

Ονόματα διαπλοκής ακούστηκαν; Οχι αυτά που, υποτίθεται, θα έλεγε ο Πρωθυπουργός ή θα κατακεραύνωνε ο κυβερνητικός του εταίρος. Ακούστηκε ευρέως το όνομα του Σταύρου Ψυχάρη, του Νίκου Καρανίκα, του Γιώργου Χριστοφορίδη, εκδότη της εφημερίδας το Χωνί που διορίστηκε ως μετακλητός, του Μαυρίκου των εκβιαστών. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις υποθέσεις Παπασταύρου και Siemens. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε κανένα σχετικό σχόλιο.

Και με τη Δικαιοσύνη; Ο πρωθυπουργός παρουσίασε 13 παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που εξασφαλίζουν κάλυψη ή ακαταδίωκτο για διοικητικές πράξεις. Η αντιπολίτευση απάντησε προτάσσοντας τις υπερεξουσίες που χορηγήθηκαν στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και, φυσικά, την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι δεν παρενέβη στην υπόθεση Βγενόπουλου και μίλησε για «μαφιόζικο σχέδιο» εναντίον του.

Τι θα θυμόμαστε; Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας σηκώθηκε έξαλλος και διέκοψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας του αποσύρει αναφορά σύμφωνα με την οποία, ένας εκ των δημοσιογράφων-εκβιαστών είναι συνεργάτης του. «Καθίστε κάτω» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Νωρίτερα, πιο λαϊκά, στο γνωστό ύφος που του ταιριάζει, ο Πάνος Καμμένος φώναζε «Κάτσε κάτω αγόρι μου» σε βουλευτή που του άσκησε κριτική. Ο κ. Καμμένος είχε και τη, γνωστή πλέον, αντιπαράθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το θέμα των υποβρυχίων.

Διαβάστε το timeline της συζήτησης

Aνεβαίνοντας στο βήμα, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε τις προθέσεις του. Αφού ειρωνεύτηκε Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, με ευχαριστίες για την αφορμή της συζήτησης, είπε ότι ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να μάθει αυτά που έγιναν τα τελευταία σαράντα χρόνια και οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Διέκρινε δε, αγωνία στις τάξεις της αντιπολίτευσης. Τους ζήτησε να περιμένουν μερικά λεπτά. Από τα έδρανα σηκώθηκε ελαφρύς θόρυβος…

Και ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να περιγράφει τις παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση του στη Δικαιοσύνη, αποκαθιστώντας, όπως είπε, τη σχέση της με τους πολίτες. Πώς θα το κάνει; «Στηρίζοντας τους έντιμους δικαστικούς, αυτούς που μοχθούν και αυτούς που δεν τα παίρνουν…»

Και αφού ήπιε μια γουλιά νερό, αναφέρθηκε στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου. «Γιατί αφαιρέθηκαν απο την εισαγγελία Διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούσαν τον κ. Βγενόπουλο και πήγαν στην κυρία Τσατσάνη που κατήγγειλε παρέμβαση Παπαγγελόπουλου; Και ποια ήταν η παρέμβαση του υπουργού; Η έκφραση νομικής άποψης για την υπόθεση Βγενόπουλου. Αυτό αποτελεί παρέμβαση;» (Ο υπουργός φέρεται να είπε στην κ. Τσατσάνη «δώσε πίσω τις δικογραφίες για να κάνεις Χριστούγεννα…)

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής

Οι 13 παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Ο Πρωθυπουργός έδωσε στοιχεία για 13 παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις οποίες παύτηκαν διώξεις, απαλλάχθηκαν στελέχη από ευθύνες (π.χ για τα δάνεια στα κόμματα) ή αποχαρακτηρίστηκε το αδίκημα της δωροδοκίας. Σε υψηλούς τόνους. Με φόρτιση στη φωνή. Τα έχασε ως και η κυρία που κάνει τις μεταφράσεις στη νοηματική. Ομοίως και στα έδρανα της αντιπολίτευσης στάθηκαν αρκετά αμήχανοι, αν και εκνευρισμένοι, όταν άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι «τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας δεν θα κλείσουν σε μία νύχτα επειδή ψηφίσατε ρύθμιση για απαλλαγή αυτών που σας τα χορήγησαν. Το παιχνιδάκι αυτό πρέπει να τελειώσει οριστικά.» Οι του ΣΥΡΙΖΑ έγειραν πίσω στα έδρανα και χειροκρότησαν. Και ξαναχειροκρότησαν όταν άκουσαν ότι η κυβέρνηση θα συστήσει εξεταστική επιτροπή που θα βγάλει μέσα σε δύο μήνες πόρισμα για τη χρηματοδότηση κομμάτων και μέσων ενημέρωσης που στήριζαν τα χρεοκοπημένα κόμματα. Φωνές. «Ελα, ίσα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής με ποιμενική προφορά. Γέλια, που εκτόνωσαν την ένταση. Ελαφρώς. Διότι αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε τροπολογία που είχε καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης με απαλλακτικές διατάξεις για τις τριγωνικές συναλλαγές.

Και για το τέλος κράτησε τη 13η παρέμβαση των προηγούμενων κυβερνήσεων προς τη Δικαιοσύνη. «Μιλάμε για ευθεία παρέμβεση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων με τροπολογία Αθανασίου που άλλαξε το εκλογικό σύστημα στα δικαστήρια για να ευνοήσει τους δικούς του ανθρώπους.»  Εδώ έκανε και χιούμορ για τον «Παναθηναϊκάκια» του Αντώνη Σαμαρά. Δεν γέλασαν πολλοί.

Βέβαια για όσα είπε ο Πρωθυπουργός, κάποιοι έσπευσαν να θέσουν και ορισμένα εύλογα ερωτήματα.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις παραλείψεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, δείχνοντας πρώτη-πρώτη τη «λίστα Λαγκάρντ». «Ο ζήλος σας να προστατεύσετε τους φοροφυγάδες φίλους σας είναι τέτοιος που μας καταγγείλατε επειδή δώσαμε στη Δικαιοσύνη τα εργαλεία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.» Από κάτω ακούστηκε η φωνή του Ευάγγελου Βενιζέλου, άλλα έσβησε μετά από υπόδειξη του Προέδρου της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τους προκατόχους του για την άρνηση τους, όπως είπε, να συνεργαστούν με τις γερμανικές αρχές για την παραλαβή στοιχείων καταθετών.

Είδηση: η κυβέρνηση προτίθεται, όπως είπε ο επικεφαλής της, να αλλάξει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι οποίοι θα αντιμετωπίζονται όπως και οι απλοί πολίτες.

Υπόθεση Παπασταύρου: Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν, απλώς, διαχειριστής λογαριασμού στις Παρθένες Νήσους, αλλά ιδιοκτήτης offshore εταιρίας. Και ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν παίρνει αποστάσεις και καλύπτει τον κ. Παπασταύρου. «Γιατί τον καλύπτετε σαν να ήταν δικός σας συνεργάτης ή δικός σας συνεταίρος;»Προφανώς αυτό δεν ειπώθηκε τυχαία. Και προειδοποίησε για μεγαλύτερο σασπένς: «Τις λέξεις που θα σας ερεθίσουν περισσότερο δεν τις έχω πει ακόμα…»

«Η κυβέρνηση προτίθεται να διεκδικήσει επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens» είπε ο Πρωθυπουργός, ζητώντας από την αντιπολίτευση να συμβάλει, χάρη «στις γνώσεις και στις επαφές με τα στελέχη της εταιρίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε άμεσα εκλογές, «Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, φύγετε. Και αφού η Βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση, ας τη δώσει ο λαός. Ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα το έλεγα αυτό μόλις δύο μήνες αρχηγός. Ομως το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσης σας.»

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η συζήτηση δεν θα έπρεπε να γίνει. «Στις κανονικές δημοκρατίες δεν συζητούν για τη λειτουργία της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Δεν είστε κατήγορος, είστε κατηγορούμενος. Παραλάβατε κράτος και έχετε μία χώρα περιορισμένης κυριαρχίας, απομονωμένης στην Ευρώπη, με τη ζωή των πολιτών της να είναι χειρότερη.» Ηταν η σειρά της αντιπολίτευσης να χειροκροτήσει. «Μη μας κουνάτε το δάχτυλο. Είστε ο πραγματικός υπεύθυνος για την κατάσταση της χώρας.» Και αφού έδειξε το… σκίτσο του Αρκά, είπε ότι η κυβέρνηση επιλέγει την πόλωση προκειμένου να αποφύγει τις ευθύνες της. Και ξεκίνησε την ομιλία του, εκτός θέματος: για πρόσφυγες, οικονομία, παιδεία, υγεία. Και ήταν εμφανές ότι πήρε ιδέες και ατάκες από το twitter…

Debate on the Justice system in the plenary of the Greek parliament , in Athens, on March 29, 2016 / Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στήν ολομέλεια της Βουλής για τη Δικαιοσύνη,  στην Αθήνα, στις 29 Μαρτίου, 2016
O Κυριάκος Μητσοτάκης με το σκίτσο του Αρκά για τη σκανδαλολογία (SOOC)

 

Kαι κάποια στιγμή ήρθε στο θέμα. Είπε ότι ο όρος «διαπλοκή» είναι του πατέρα του και υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ ανέλαβαν πρωτοβουλίες. «Αποδειχθήκατε πιο παλιός από το παλιό» είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Παέι πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που μαζέψατε στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε. «Χτίζετε τη νέα διαπλοκή» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. «Γιατί ένας πολέμιος της διαπλοκής συναντήθηκε τέσσερις φορές με ένα βαρόνο της διαπλοκής;» αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στη γνωστή «γάτα των Ιμαλαϊων»… Και έδειξε πρωτοσέλιδα από τις εφημερίδες του ΔΟΛ… Επίσης αναφέρθηκε στη σχέση του Γιώργου Κουρή με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα κάνετε έλεγχο για τη χρεοκοπία του Alter; Εσείς, το παιδί του νεοαυριανισμού…»

O κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «λάσπη» τα περί υστέρησης στη διαχείριση υποθέσεων που βρίσκονται σε λίστες καταθετών, λέγοντας ότι επι ΝΔ τα έσοδα από τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων ήταν 26 εκατ. ευρώ, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 3,4 εκατ. ευρώ. Και, υπό χειροκροτήματα και γέλια, του πρότεινε να ασχοληθεί με τις λίστες των κομματικών φίλων και των επίορκων που επέστρεψαν στο Δημόσιο.

Mιλώντας περί Δικαιοσύνης: «Βιώνουμε ιδιότυπο εισαγγελικό αυταρχισμό. Οι πρόσφατες καταγγελίες δημιουργούν ερωτήματα. Παρενέβη ή όχι ο κ. Παπαγγελόπουλος. Η ψήφιση νόμου δεν συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη κ. Τσίπρα. Άλλες είναι οι παρεμβάσεις που εσείς κάνετε.  Μέχρι χθες στοχοποιούσατε δικαστές, τώρα στοχοποιείτε και πολιτικούς σας αντιπάλους. Πώς γίνεται η κυβερνητική εκπρόσωπος να υιοθετεί δημοσιεύματα; Αυτό είναι παρακράτος και η κυβέρνηση είναι ενορχηστρωτής. Μιας και αναφερθήκατε στην υπόθεση των εκβιαστών, μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί η ΝΕΡΙΤ υπέγραψε τον Απρίλιο σύμβαση με την εταιρεία του κ. Μαυρίκου;»

Απαντώντας για τα οικονομικά των κομμάτων, παραδέχθηκε το πρόβλημα, είπε ότι ίδιος το αναδεικνύει. Αναρωτήθηκε, όμως, τι συμβαίνει με τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζήτησε πρωτοβουλίες για συνταγματική αναθεώρηση και πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. «Αποσύρετε τη ρύθμιση για τις άδειες των καναλιών, δεν καταλαβαίνετε ότι μόνο τέσσερις άδειες θρέφουν τη διαπλοκή;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε από το βήμα χωρίς να απαντήσει συγκεκριμένα στις «13 παρεμβάσεις» που εξέθεσε ο Πρωθυπουργός. Επίσης δεν μίλησε ούτε για την υπόθεση Παπασταύρου. Ούτε σχολίασε την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για πρωτοβουλία επαναδιαπραγμάτευσης με τη Siemens…

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε Οικουμενική

«Αυτή η Βουλή πρέπει να δώσει τη λύση και εσείς να παραιτηθείτε» είπε η Φώφη Γεννηματά προς τον Πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το αίτημα της για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

fwfivouliapopse

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό, που απουσίαζε από την αίθουσα, να καταργήσει με ένα νόμο και ένα άρθρο τις ρυθμίσεις που κατήγγειλε στην ομιλία του.  Του είπε ότι στηρίζει την πρόταση για τα δάνεια των κομμάτων, αλλά απόρησε για ποιο λόγο ο Πρωθυπουργός δεν στηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. «Δεν μας αγγίζουν οι αναφορές σας για τα οικονομικά των κομμάτων. Εμείς κάναμε από μόνοι μας έλεγχο, τα πορίσματα βρίσκονται στον εισαγγελέα. Σταματήστε να μας κουνάτε το δάχτυλο.» Και επειδή το ύφος και στο στιλ του twitter έχουν γίνει μόδα, είπε η κ. Γεννηματά: «Δεν είχατε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα. Είχατε πει ότι είστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα, είστε κάθε λέξη από τα ψέματα που είπατε». Η Φώφη Γεννηματά, πέρασε στα εύκολα, απαριθμώντας τις αντιφάσεις μεταξύ του προεκλογικού λόγου και του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη Δικαιοσύνη: «Με ποιο δικαίωμα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης παρεμβαίνει στην εισαγγελέα για μία υπόθεση που είναι σε εξέλιξη; Γιατί χορηγούνται τόσες εξουσίες στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου η οποία προέβη και σε αδικαιολόγητες ενέργειες; Σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί, γιατί καταψήφισε όλα τα μέτρα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεν βρήκατε το σθένος να ψηφίσετε ούτε καν την άρση τραπεζικού απορρήτου. »

Για τη διαπλοκή: «Θα κάνετε αυτό που κάνατε και με τα μνημόνια. Θα σκίσετε τη γάτα…»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τους βρίσκει όλους ίδιους

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, είπε πως  «ό,τι έκαναν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τα πρόθυμα εξαπτέρυγά τους, κάνει και σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», εντοπίζοντας την πηγή των προβλημάτων στον πόλεμο των καπιταλιστών. «Σε αυτόν τον πόλεμο εμπλέκεται και η Δικαιοσύνη. Για αυτό και συχνά στελέχη των καπιταλιστών λαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις. Eχουμε στα υπουργεία ανθρώπους που κάνουν αυτή τη δουλειά…» Και πρόσθεσε ότι η διαφθορά είναι, τελικά, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών. Για το ΚΚΕ στη συζήτηση περί διαφθοράς, «ο ένας βγάζει τα βρόμικα του άλλου στη φόρα ως μέσο προώθησης των δικών του συμφερόντων.»

Πρότεινε δε, ονομαστικοποίηση μετοχών (ιδιαίτερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς), κατάργηση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, έλεγχο στις λίστες καταθετών κ.λ.π.  «Η απαίτηση για άμεση διαλεύκανση των σκανδάλων δεν πρέπει να οδηγεί σε αποπροσανατολισμό. Τα διάφορα σκάνδαλα αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής.» Και ο κ. Κουτσούμπας προέκτεινε την πρόταση της κυβέρνησης περί Siemens: «Γιατί δεν καταργείτε τον συμβιβασμό με τη Siemens και στρίβετε διά της διαπραγμάτευσης;»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ονόματα

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Σταύρο Ψυχάρη και στους διορισμούς φιλικών προς την κυβέρνηση δημοσιογράφων. «Μετά τους διορισμούς ανεπάγγελτων «αγωνιστών» πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, ο διορισμός του εκδότη της εφημερίδας “Χωνί” στο γραφείο της κυρίας Γεροβασίλη αποκαλύπτει την αντίληψη για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Το πρόβλημά σας ήταν και είναι «η διαπλοκή των άλλων» και η λύση του είναι η ενίσχυση των σχέσεων διαπλοκής με όσους δηλώνουν πρόθυμοι να σας υπηρετήσουν.» Ο κ. Θεοδωράκης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δημόσιοι οργανισμοί και τράπεζες διαφημίστηκαν στο «Χωνί». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης, μέσω των υπερεξουσιών που χορηγήθηκαν στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία, κατά τον κ. Θεοδωράκη, λειτουργεί με πολιτικά κριτήρια. «Εμείς προτείνουμε να επιλέγεται η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων ανάμεσα σε τρία πρόσωπα που θα υποδεικνύουν οι ολομέλειες των δικαστηρίων.» Παράλληλα πρότεινε την ενίσχυση και την αποτελεσματική λειτουργία ανεξάρτητων αρχών και μηχανισμών ελέγχου.

stavrosvouliapopse

Το Ποτάμι συμφωνεί με την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων. Ζήτησε, όμως, να μάθει πού βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα για την κοινοβουλευτική εκστρατεία του Σεπτεμβρίου. Αναφορές που σήκωσαν αντιδράσεις στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορείτε όλο να επικαλείστε τη διαφθορά των προηγούμενων» τους είπε.

«Λεκτικό» το λάθος Μουζάλα κατά τον Πάνο Καμμένο!

Και εκεί που η συζήτηση κυλούσε σε κόσμιο πλαίσιο, ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Είπε πώς στηρίζει τον «αδιάφθορο» Αλέξη Τσίπρα, χαρακτήρισε «λεκτικό λάθος» την αναφορά Μουζάλα για τη «Μακεδονία» και είπε ότι είχε δώσει την παραίτησή του – όπως και αυτές των βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων – στον Πρωθυπουργο. «Οταν διαφώνησα, γιατί (ο κ. Μουζάλας) έκανε ένα λεκτικό λάθος, έδωσα την παραίτησή μου και των υπουργών από τους ΑΝΕΛ στον πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος με τους «γαλάζιους» βουλευτές να του φωνάζουν από κάτω: «Στα τέσσερα – στα τέσσερα»! Ο κ. Καμμένος δεν δίστασε να εγκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή καλύπτει τον άνθρωπο που έριξε την κυβέρνηση του πατέρα του, δηλαδή τον Αντώνη Σαμαρά. Στο ενδιάμεσο, έλεγε σε όσους αντιδρούσαν το χαρακτηριστικό «κάτσε κάτω αγόρι μου». Σε μία παραληρηματικού ύφους ομιλία, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε κατά των πολιτικών του αντιπάλων, λέγοντας ότι «θα πληρώσουν για τα εγκλήματα που έκαναν εις βάρος του ελληνικού λαού».

O Bασίλης Λεβέντης ζήτησε οικουμενική, «ευρωπαϊκή» κυβέρνηση

Είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων: «Το λάθος που κάναμε το 2009, ήταν ότι με κουτοπονηριές, εισπράξαμε τα χρήματα χωρίς να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Να φτιάξουμε αύριο κυβέρνηση ευρωπαϊκή, που θα πείσει τους ξένους ότι μπορεί να επαναφέρει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Τώρα τι κάνει ο κ. Τσίπρας; Όπως η σουπιά ρίχνει μελάνι για να θολώσει τα νερά, έτσι και ο κ. Τσίπρας θέλει να μας πει ότι κυνηγάει τη διαπλοκή. Αποτελέσματα θέλει η κοινωνία. Πρότεινα κυβέρνηση 240 εδρών για να δουν οι ξένοι μια κυβέρνηση σοβαρή και να έρθουν επενδύσεις.»

«Μαφιόζικη επίθεση της διαπλοκής» είδε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα και επιφυλάχθηκε για αποκαλύψεις, εις απάντηση της «εις βάρος του σκευωρίας». Υποστήριξε ότι η εισαγγελέας Τσατσάνη τον επισκέφθηκε αυτοβούλως προκειμένου να ζητήσει τη γνώμη του για την υπόθεση Βγενόπουλου. Επισήμανε δε ότι η εισαγγελέας διατηρεί σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία. «Είναι μία βλακώδης σκευωρία εις βάρος μου. Δεν γίνονται πλέον παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά. «Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα έχω περισσότερο χρόνο και θα μιλήσω πολύ περισσότερο. Έχει εξαπολυθεί επίθεση εναντίον μου, με μεθόδους παρακράτους ή μαφίας. Είναι όμως πρόχειρη και βλακώδης. Μάλλον έχουν μειωθεί τα αντανακλαστικά της διαπλοκής, γιατί πλησιάζει στο τέλος της».

Βενιζέλος: «Εχετε βιάσει και διαφθείρει την καρδιά του κράτους δικαίου»

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος, σε παρέμβασή του, κατηγόρησε τον κ. Καμμένο για ανακρίβειες και αυταπόδεικτα έωλες μομφές εναντίον του. Μάλιστα, αναφερθείς στην υπόθεση των υποβρυχίων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση η ίδια του ζήτησε να καταθέσει στην διαιτητική δίκη που γίνεται αυτή την περίοδο προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου έχοντας ως αντίπαλο το δικηγορικό γραφείο Βγενόπουλου. Επίσης, απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Καμμένου ότι ευθύνεται για το καθεστώς προστασίας των υπουργών στο πλαίσιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών, λέγοντάς του ότι είναι το ίδιο καθεστώς από το 1864 και ότι στην συνταγματική αναθεώρηση του 2001 με ευρύτατη πλειοψηφία η Βουλή κατέστησε αυστηρότερη την διάταξη περί ευθύνης υπουργών, κάτι που όλη η Βουλή ψήφισε ομόφωνα.

Debate on the Justice system in the plenary of the Greek parliament , in Athens, on March 29, 2016 / Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στήν ολομέλεια της Βουλής για τη Δικαιοσύνη,  στην Αθήνα, στις 29 Μαρτίου, 2016
Η στιγμή της παρέμβασης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ (SOOC)

«Οποιος τολμά να προσβάλλει αυτούς που έχουν υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον είναι ανάξιος της ιδιότητας του υπουργού Εθνικής Άμυνας», είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι «έχετε βιάσει και διαφθείρει την καρδιά του κράτους δικαίου, την Δικαιοσύνη». «Ευτελίζετε, εκβιάζετε και χειραγωγείτε δικαστές», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η δευτερολογία Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε αμήχανο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ειδικά για την υπόθεση της Siemens και έσπευσε να αποδεχθεί την πρόταση Γεννηματά και Θεοδωράκη για κατάργηση των ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης με τις οποίες επιχειρούνται παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Επίσης απέρριψε τις αιτιάσεις Μητσοτάκη για προβλήματα στην οικονομία, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός «για μία χώρα που καταστρέφεται».

Ο Πρωθυπουργός συνέδεσε αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη με πρωτοσέλιδα των «Νέων», του «Βήματος» και το «Πρώτου Θέματος». «Αν έχετε λογογράφο τον κ. Ψυχάρη να τον αλλάξετε γιατί είναι προβλέψιμος» είπε και υπερασπίστηκε την επιλογή…  Καρανίκα για το γραφείο του. «Αν είναι κάποιος καφετζής, κάνει έντιμη δουλειά. Δεν είναι λαμόγιο να βγάζει τα λεφτά του έξω…» Aπαντώντας στο αίτημα για εκλογές, ρώτησε τον αρχηγό της ΝΔ αν δεν φοβάται, η παράταξη του, να χάσει και τέταρτη αναμέτρηση. Απέδωσε δε το αίτημα για εκλογές στο φόβο της διαπλοκής για την αδειοδότηση των καναλιών. «Η κυβέρνηση αυτή έχει προοπτική τετραετίας επειδή έχει την πλειοψηφία της Βουλής και την κοινωνία που την στηρίζει.»

Η δευτερολογία Μητσοτάκη

«Μετά τις τακτικές σας επισκέψεις στον κ. Ψυχάρη, έχετε αποκτήσει δωρεάν συνδρομή στα Νέα και στο Βήμα» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας, προς τον πρωθυπουργό, ότι δεν πέτυχε τον στόχο του αποπροσανατολισμού. Πρόσθεσε δε, ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση εξεταστικής επιτροπής για τα οικονομικά των κομμάτων και των καναλιών, ζήτησε, όμως, να στηρίξει η κυβέρνηση την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την επιβολή των capital controls. Eθεσε επίσης θέμα για τις επενδύσεις των ΔΕΚΟ στην Τράπεζα Αττικής, λέγοντας ότι είναι μία υπόθεση για την οποία η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει.

tsiprasexalloskoulis

Η ένταση μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη ανέβηκε σε πρωτοφανές επίπεδο όταν ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για στήσιμο παρακράτους, λέγοντας ότι ένας εκ των δημοσιογράφων-εκβιαστών ήταν συνεργάτης του. Αυτό προκάλεσε έκρηξη του Πρωθυπουργού που, όρθιος, ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει.  «Καθίστε κάτω, για την ταμπακιέρα, τις συναντήσεις με τον κ. Ψυχάρη και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη δεν δώσατε απαντήσεις» έλεγε ο κ. Μητσοτάκης. Ηταν μία σκηνή πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά. Λίγο αργότερα ο κ. Τσίπρας ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ανακαλέσει την αναφορά του περί σχέσεων του ιδίου με τους εκβιαστές. «Ειδάλλως θα πρόκειται για κοινό συκοφάντη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...