510
H Ναταλία Δραγούμη και η Σίνθια Νίξον θύματα ενός γιατρού. Το αμερικανικό βίντεο γυρίστηκε οκτώ μήνες πριν από το ελληνικό, που όμως προβάλλεται ως πρωτότυπο | CreativeProtagon

Οταν παίζουμε τον… (κακό) γιατρό

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 20 Νοεμβρίου 2017, 16:49
H Ναταλία Δραγούμη και η Σίνθια Νίξον θύματα ενός γιατρού. Το αμερικανικό βίντεο γυρίστηκε οκτώ μήνες πριν από το ελληνικό, που όμως προβάλλεται ως πρωτότυπο
|CreativeProtagon

Οταν παίζουμε τον… (κακό) γιατρό

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 20 Νοεμβρίου 2017, 16:49

Υπήρχαν, και υπάρχουν φοβάμαι, κάποιες οικογένειες που περισσότερο ενδιαφέρονται για το τι θα πει ο κόσμος, πάρα για την ευτυχία και τη σωστή εξέλιξη των μελών τους. Που προτιμούν οι κόρες τους να υπομένουν τις αγοραίες συμπεριφορές των συζύγων τους παρά να χαλάσουν το σπίτι τους. Που κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί αντί να τα παραδεχτούν, ακόμα και αν η παραδοχή μπορεί να οδηγήσει στην ίασή τους. Διαβάζοντας το εξώδικο που απέστειλε στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καταγγέλλοντας ως συκοφαντικό ένα βίντεο της ενημερωτικής καμπάνιας για την σεξουαλική παρενόχληση, σκέφτηκα αυτές τις οικογένειες. Κυρίως επειδή σε θέματα όπως αυτό δεν επιτρέπεται να είμαστε εύθικτοι και μυγιάγγιχτοι, πρέπει να είμαστε αποφασιστικά καταγγελτικοί και τιμωρητικοί.

Πριν να δούμε τι λέει το εξώδικο ας θυμηθούμε τι δείχνει το βίντεο: ένας γιατρός εξετάζει μια ασθενή και βρίσκοντας την ευκαιρία, της την πέφτει. Ανεπίτρεπτο. Το στιγμιότυπο βασίζεται, διαβάζουμε, «σε πραγματικό περιστατικό».

Εδώ θίγονται οι γιατροί, και ισχυρίζονται: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι (το φιλμάκι) φέρεται να είναι βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, χωρίς τέτοια καταγγελία να έχει υποβληθεί. Χωρίς να μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι ένα τέτοιο μεμονωμένο και ακραίο περιστατικό έχει λάβει χώρα, το συγκεκριμένο spot είναι συκοφαντικό για το ιατρικό σώμα, θίγει το κύρος, την ηθική και κοινωνική αξία συλλήβδην όλων των ελλήνων γιατρών που ευόρκως παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους έλληνες ασθενείς και διαταράσσει επιπλέον τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή».

Υπερβολές! Μόνο ένας εξαιρετικά αφελής θα γύριζε την πλάτη στην Ιατρική επηρεασμένος από ένα τέτοιο φιλμάκι. Με την ίδια λογική, μετά την ταινία ο «Δικηγόρος του Διαβόλου» δεν θα έπρεπε να ξαναπατήσει άνθρωπος σε νομικό γραφείο!

Απαντες όμως γνωρίζουμε πως σε όλες τις δουλειές, επομένως και στην Ιατρική, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα οι απερίγραπτοι που θα εκμεταλλευτούν τη θέση τους για να επιβεβαιώσουν πόσο χυδαίος μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος. Αντί λοιπόν να διαμαρτυρόμαστε, ως επαγγελματίες, ως σωματεία, ως σύλλογοι κλπ., ας κάνουμε ό,τι μπορούμε, καθένας από το πόστο του, ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα.

Ομως, γιατί υπάρχει και ένα «όμως», φαίνεται πως οι γιατροί έχουν και το δίκιο τους που διαμαρτύρονται: το επίμαχο βιντεάκι μπορεί στα credits να αναφέρει τα ονόματα των ανθρώπων που εργάστηκαν για να γυριστεί, μπορεί να αποκαλύπτει και πως βασίζεται σε αληθινό περιστατικό, δεν λέει όμως πουθενά πως δεν είναι ακριβώς πρωτότυπο. Αν κατάλαβα καλά, αποτελεί δάνειο-αντιγραφή-μεταφορά στα καθ’ ημάς ενός αμερικανικού βίντεο για τη σεξουαλική παρενόχληση (με πρωταγωνίστρια τη Σίνθια Νίξον του «Sex and the City») που βασίζεται σε αληθινό περιστατικό.


Δεν είναι κακό. Δεν έπρεπε όμως κάπου να γράφεται πως η ιδέα και το πραγματικό γεγονός είναι εισαγόμενα; Τότε οι έλληνες γιατροί δεν θα έψαχναν να βρουν αν υπάρχει παράπτωμα και αν έγινε καταγγελία, ούτε θα αντιδρούσαν με τον τρόπο που αντέδρασαν.

Υποθέτω πως η αναφορά στο πρωτότυπο δεν αποφεύχθηκε επίτηδες αλλά από προχειρότητα και ερασιτεχνισμό. Να όμως που αυτή η προχειρότητα γίνεται αιτία για παρανοήσεις. Και το χειρότερο, μεταφέρει τη συζήτηση σε άλλο θέμα. Τη σεξουαλική παρενόχληση ήθελαν να καταγγείλουν, τον… γιατρό (και μάλιστα τον κακό γιατρό) βρεθήκαμε να παίζουμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...