613
Δεκέμβριος 2007: Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς σε παράσταση stand up comedy | wikipedia.com

Ο «τρομοκράτης» στο μυαλό του Ρόμπιν Γουίλιαμς

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2016, 22:20
Δεκέμβριος 2007: Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς σε παράσταση stand up comedy
|wikipedia.com

Ο «τρομοκράτης» στο μυαλό του Ρόμπιν Γουίλιαμς

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2016, 22:20

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, «ο πιο αστείος άνθρωπος του κόσμου», σύμφωνα με παλαιότερο δημοψήφισμα του αμερικανικού περιοδικού Entertainment Weekly, αυτοκτόνησε στις 11 Αυγούστου του 2014 στο σπίτι του, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Κατάθλιψη; Οικονομικά αδιέξοδα; Οι λόγοι της αυτοκτονίας του αδιευκρίνιστοι τους πρώτους μήνες μετά τον θανατό του. Προς το τέλος όμως της ίδιας χρονιάς έγινε η γνωστή η σπάνια πάθησή του: Ανοια Σωματίων Lewy (Lewy Body Dementia-LBD), μια μορφή άνοιας που εκδηλώνεται κυρίως με δυσκολίες στην κίνηση, σύγχυση και παραισθήσεις.

Οπως αναφέρει και ο Independent, δύο χρόνια μετά η Σούζαν Σνάιντερ – Γουίλιαμς, χήρα του σπουδαίου ηθοποιού, δημοσίευσε ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, στο οποίο εξιστορεί τους «τραγικούς και σπαρακτικούς» μήνες πριν την αυτοκτονία του Ρόμπιν με τίτλο: «Ο τρομοκράτης στο μυαλό του συζύγου μου». Στο κείμενό της περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις διαταραχές που του προκαλούσε η ασθένεια, που κυμαίνονταν από αϋπνίες, άγχος και πεπτικά προβλήματα ως την απώλεια μνήμης και την παράνοια.

«Αυτή είναι μια προσωπική ιστορία, δυστυχώς τραγική και σπαρακτική, αλλά με το να την μοιραστώ ξέρω πως θα σας βοηθήσω να αλλάξετε τις ζωές των γύρω σας», επισημαίνει στην αρχή του άρθρου της.

5664648-3x2-940x627
Στον «Κύκλο των χαμένων ποιητών», το 1989 (ΥouΤube)

Η Σνάιντερ έμαθε πως ο σύζυγός της αντιμετώπιζε τη σπάνια αυτή νόσο τρεις μήνες μετά τον θάνατό του, όταν εκδόθηκε η πλήρης έκθεση του ιατροδικαστή. Και οι τέσσερις γιατροί που συμβουλεύτηκε κατέληξαν πως η περίπτωση του Γουίλιαμς ήταν μια από τις χειρότερες εκδοχές της ασθένειας που έχουν αντιμετωπίσει.

«Μετά την έκθεση του ιατροδικαστή, ένας γιατρός μου επεσήμανε πως εντόπισαν υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων Lewy στην αμυγδαλή του εγκεφάλου του. Αυτή η συγκέντρωση πιθανώς προκάλεσε την οξεία παράνοια και τις ανεξήγητες εξάρσεις. Εύχομαι να γνώριζε τι ακριβώς αντιμετώπιζε και πως δεν ήταν αδυναμία του ιδίου, της καρδιάς του, του μυαλού ή του χαρακτήρια του», σημειώνει στο άρθρο της.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Γουίλιαμς πάλευε για να απομνημονεύσει έστω λιγοστές ατάκες κατά τα γυρίσματα της ταινίας «Μια νύχτα στο μουσείο: Το μυστικό του Φαραώ», μολονότι μόλις τρία χρόνια πριν την ταινία αυτή κατόρθωσε να θριαμβεύσει στο έργο του Μπρόντγουεϊ «Ο Τίγρης της Βεγγάλης στον ζωολογικό κήπο της Βαγδάτης» – η ερμηνεία του ήταν, κατά γενική ομολογία, άψογη.

«Εχανε το μυαλό του και το ήξερε. Μπορείτε να φανταστείτε τον πόνο που θα ένιωθε βλέποντας τον εαυτό του να καταστρέφεται; Κανείς δεν μπορούσε να το σταματήσει, ούτε ο ίδιος. Παρά την ευστροφία του και την αγάπη που έκρυβε μέσα του, η ασθένεια θα τον νικούσε», εξομολογείται η Σνάιντερ μεταξύ άλλων.

«Παγωμένη και αδύναμη», έτσι περιγράφει τον εαυτό της και την αδυναμία της να βοηθήσει τον σύζυγό της. Εκείνος δήλωνε διαρκώς πως ήθελε να κάνει «επανεκκίνηση» στο μυαλό του. Επαναληπτικά ραντεβού με γιατρούς, αιματολογικές εξετάσεις και νευρολογικά τεστ ήταν στην ημερήσια διάταξη, ενώ υποβλήθηκε και σε εγκεφαλογράφημα για να εντοπιστούν πιθανοί όγκοι.

Λίγο καιρό αργότερα διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά ούτε αυτό τον βοήθησε να απαντήσει στα ερωτήματα που τον βασάνιζαν. Ο Γουίλιαμς δεν εκμυστηρεύτηκε ποτέ στη σύζυγό του αν βίωνε παραισθήσεις, ένα βασικό σύμπτωμα της LBD. Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις των γιατρών υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να υπέφερε από παραισθήσεις και να το έκρυβε επιμελώς.

Η Σνάιντερ, στο ίδιο άρθρο, αφηγείται την τελευταία της ημέρα με τον Γουίλιαμς. «Κάναμε όλα όσα μας άρεσαν εκείνο το Σάββατο ως το βράδυ, ήταν σαν ένα ραντεβού διαρκείας. Μόλις πέρασε και η Κυριακή, ένιωθα πως πράγματι η κατάστασή του βελτιωνόταν. Οταν πέσαμε για ύπνο, μου είπε «Καληνύχτα, αγάπη μου», όπως συνήθιζε, περιμένοντας τη δική μου απόκριση «Καληνύχτα, αγάπη μου». Τα λόγια του ακόμα αντηχούν στην καρδιά μου».

Από τον θάνατό του και μετά, αγωνίζεται διαρκώς για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το LBD. Η ασθένεια είναι δυσδιάγνωστη, φαίνεται όμως πως αφορά περίπου το 10 με 15% όσων πάσχουν από άνοια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...