281
Τα πλεονεκτήματα του Uptis είναι πολλά καθώς πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος για το λάστιχο να σκάσει ή να χάσει πίεση | Michelin/GM

Το άσκαστο λάστιχο βγαίνει στην αγορά σε μια πενταετία

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2019, 07:10
Τα πλεονεκτήματα του Uptis είναι πολλά καθώς πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος για το λάστιχο να σκάσει ή να χάσει πίεση
|Michelin/GM

Το άσκαστο λάστιχο βγαίνει στην αγορά σε μια πενταετία

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2019, 07:10

Ονομάζεται Unique Dust-proof Tire System (Uptis) και θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για τα ελαστικά της επόμενης γενιάς, που θέλουν να παρουσιάσουν το 2024 από κοινού η General Motors και η εταιρεία κατασκευής ελαστικών Michelin.

Οι δυο κολοσσοί ήρθαν σε συμφωνία για την από κοινού έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή ελαστικών που δεν θα χρειάζονται αέρα, ευρύτερα γνωστά ως «μη-πνευματικά».

Στα ελαστικά που θα διαθέτουν το σύστημα Uptis, το κεντρικό τμήμα είναι από αλουμίνιο, αντί για ατσάλι, και οι ακτίνες που στηρίζουν το πέλμα είναι κατασκευασμένες από συνδυασμό καουτσούκ και ρητίνης ενισχυμένης με υαλοβάμβακα.

Ολα αυτά παρέχουν σωστή πρόσφυση στο οδόστρωμα και ανθεκτικότητα σε υψηλές ταχύτητες.

Η Michelin αναφέρει ότι επειδή είναι αδύνατον να σκάσει το ελαστικό Uptis, δεν θα απαιτείται η τοποθέτηση αισθητήρων παρακολούθησης πίεσης ελαστικών, ούτε ρεζέρβα ούτε κιτ επισκευής.

Για να δοκιμάσει το Uptis, η Michelin συνεργάζεται με την General Motors για την εξέλιξή του.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να ξεκινήσει δοκιμές για τα ελαστικά χωρίς αέρα σε έναν στόλο ηλεκτρικών οχημάτων Chevrolet Bolt αργότερα εφέτος στο Μίσιγκαν, την Πολιτεία των ΗΠΑ που έχει τους χειρότερους δρόμους στη χώρα.

Τα πλεονεκτήματα του Uptis -εκτός από το ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να σκάσει ή να χάσει πίεση το λάστιχο – είναι μελλοντικά θα έχουμε ολοένα και λιγότερα λάστιχα προς αντικατάσταση.

Σύμφωνα με τη Michelin, κάθε χρόνο, το 20% των ελαστικών διαλύονται λόγω κλαταρίσματος ή ανομοιόμορφης φθοράς που προκαλείται από ακατάλληλη πίεση, κάτι που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αναλογεί σε περίπου 200 εκατομμύρια λάστιχα.

Σύμφωνα με την GM, σχεδιάζει να προσφέρει τα Uptis ως επιλογή σε μερικά μοντέλα της μέχρι το 2024.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια θα είναι η τιμή ενός τέτοιου ελαστικού, κάτι το οποίο θα απαντηθεί λίγο πριν από το 2024.