980
Ιστορίες ανθρώπων σε κοινότητες της Βόρειας Ελλάδας αποκαλύπτουν πώς άλλαξε η ζωή τους με τη στήριξη του TAP | CreativeProtagon

Από τον Εβρο στην Καστοριά: Διαδρομές «καλής ενέργειας»

Avatar Advertorial 20 Δεκεμβρίου 2019, 09:50
Ιστορίες ανθρώπων σε κοινότητες της Βόρειας Ελλάδας αποκαλύπτουν πώς άλλαξε η ζωή τους με τη στήριξη του TAP
|CreativeProtagon

Από τον Εβρο στην Καστοριά: Διαδρομές «καλής ενέργειας»

Avatar Advertorial 20 Δεκεμβρίου 2019, 09:50

Περισσότερες από 180 Κοινωνικές και Περιβαλλοντικές Επενδύσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP.

Αναπτύσσοντας σχέσεις σεβασμού με τους κατοίκους σε όλο το μήκος της διαδρομής του ο TAP πραγματοποιεί δράσεις που προσφέρουν ουσιαστικά στις τοπικές κοινότητες απαντώντας σε πραγματικές ανάγκες τους. Γιατί ο TAP δεν περνάει απλά από τη γη της Βόρειας Ελλάδας, περνάει και από τις ζωές των ανθρώπων, φροντίζοντας να τις βελτιώσει.

Ιστορίες, όπως αυτές που ακολουθούν, ενός αγρότη από τη Νέα Πέτρα Ροδόπης, μιας μητέρας δύο παιδιών από τον Ροδίτη Κομοτινής, μιας φοιτήτριας από τη Θεσσαλονίκη, ενός υλοτόμου από την Κυψέλη Νεστορίου και ενός μελισσοκόμου από τη Σκύδρα Πέλλας, είναι πραγματικά αποκαλυπτικές, καθώς περιγράφουν πώς διασταυρώθηκαν οι διαδρομές αυτών των ανθρώπων με τη διαδρομή του Διαδριατικού  Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP που διατρέχει τη Βόρεια Ελλάδα από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

Διαδρομή ατομική που έγινε συλλογική

Ο Βασίλης, νεαρός πολιτικός μηχανικός από τη Νέα Πέτρα του νομού Ροδόπης, αποφάσισε να γίνει αγρότης και να ασχοληθεί συστηματικά με την καλλιέργεια της ελιάς.ελιάς. Και μάλιστα, της σπάνιας τοπικής ποικιλίας «ελιά Μαρωνείας». Ξεκίνησε δειλά-δειλά σπέρνοντας ένα χωράφι του παππού του και σήμερα έχει φτάσει να διαθέτει έναν ελαιώνα με 3.000 ελαιόδενδρα. Οι σπουδές του στο Πολυτεχνείο τον βοήθησαν, γνώριζε όμως ότι για να προχωρήσει δεν αρκούσε μόνο η αγάπη του για τη γεωργία.

Αναζητώντας κατάρτιση και καθοδήγηση, έμαθε για το αγροδιατροφικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ που υλοποιεί ο TAP σε συνεργασία με το ίδρυμα Μποδοσάκη, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται. Το παρακολούθησε, και σήμερα, μαζί με συγχωριανούς του που παρακολούθησαν επίσης τα σεμινάρια του προγράμματος, ο Βασίλης μεταφέρει τις γνώσεις του σε άλλους αγρότες της περιοχής.

Διαδρομή μητρικής αγάπης και προστασίας

Η Άννα, μητέρα δύο παιδιών, όταν εγκαταστάθηκε στον Ροδίτη Κομοτηνής, διαπίστωσε ότι τα παιδιά έπαιζαν στην πλατεία, σε αλάνες, ακόμα και στον δρόμο, δηλαδή οπουδήποτε αλλού εκτός από την παιδική χαρά του χωριού, λόγω ακαταλληλότητας. Με τη βοήθεια και άλλων μαμάδων, λοιπόν, ανέλαβε δράση για να εξασφαλίσει έναν όμορφο, προστατευμένο και ασφαλή χώρο για να παίζουν τα παιδιά τους. Οι μαμάδες μάζεψαν υπογραφές κι έπεισαν τον δήμο για την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας παιδικής χαράς. Και ο δήμαρχος με τη σειρά του πλησίασε τον TAP ζητώντας να γίνει στον Ροδίτη μία από τις καινούργιες παιδικές χαρές που θα κατασκεύαζαν οι άνθρωποι του Αγωγού στην περιοχή τους.

Το έργο πραγματοποιήθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα το χωριό να αποκτήσει την πιο όμορφη παιδική χαρά της περιοχής, κάτω από τα ψηλά και σκιερά δέντρα που είχαν φυτέψει πριν από 30 χρόνια, ως παιδιά, οι γονείς των σημερινών πιτσιρικάδων. Και φυσικά την απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι.

Διαδρομή με γεύση από παρελθόν

Η Αναστασία είναι μία γυναίκα με όραμα και βαθιά αίσθηση ιστορικής κληρονομιάς από τη Γενισέα της Ξάνθης, μία κωμόπολη με πλούσιο πολυπολιτισμικό παρελθόν και παρόν. Μαζί με άλλες γυναίκες, στην πλειοψηφία τους έμπειρες αγρότισσες, δημιούργησαν έναν γυναικείο σύλλογο με στόχο τη δικτύωση, την αλληλοβοήθεια, την ενημέρωση, αλλά και την αναβίωση παλιών εθίμων και καλλιεργειών του τόπου τους. Μια από αυτές ήταν η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου και η παραγωγή πετιμεζιού, ένα εφόδιο δυναμωτικό στα χρόνια της φτώχειας, που είχε εγκαταλειφθεί για δεκαετίες. Τα αποτελέσματα του ελέγχου από το Χημείο του Κράτους ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού αποδείχτηκε ότι το πετιμέζι τους ήταν πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες.

Το νέο προϊόν, βασισμένο στον παλιό σπόρο και στην τεχνογνωσία των γονιών τους, ήταν πάνω από τις προσδοκίες τους, όμως τα οικονομικά προβλήματα για την παραγωγή του τόσα πολλά που παραλίγο να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή η διαδρομή τους διασταυρώθηκε με τη διαδρομή του TAP. Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, μέσω του προγράμματος ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ, στήριξε τη γραμμή παραγωγής πετιμεζιού της «Γενισέας», που εν τω μεταξύ εξελίχθηκε σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με πρόεδρο την Αναστασία, προσφέροντας τη δυνατότητα εκπαίδευσης στα μέλη της και εκσυγχρονίζοντας το εργαστήριο τους.

Διαδρομή προς το μέλλον με εφόδιο τη γνώση

Η Κατερίνα, φοιτήτρια από τη Θεσσαλονίκη, όπως και δεκάδες άλλοι σπουδαστές, ξεκινά κάθε εβδομάδα τη διαδρομή της προς την Καστοριά, όπου παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Μεταφορά Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ένα μεταπτυχιακό υψηλών προδιαγραφών, στο οποίο ο ΤΑΡ χρηματοδοτεί μέρος των διδάκτρων. Πρόκειται για ακόμα μια διαδρομή, η οποία με εφόδιο τη γνώση ανοίγει νέους ορίζοντες και προετοιμάζει για την επαγγελματική ζωή.

Διαδρομή που αναβιώνει την οικογενειακή παράδοση

Ο Μανώλης, ένας δημοτικός υπάλληλος από τη Σκύδρα Πέλλας, ξανάπιασε μετά από χρόνια τις κυψέλες και τα εργαλεία του μελισσοκόμου πατέρα του. Όταν το χόμπι εξελίχθηκε σε κάτι πιο ουσιαστικό, ο Μανώλης έψαξε να βρει περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία. Μέσω της ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗΣ, γνωρίστηκε με άλλους μελισσοκόμους της περιοχής του με τους οποίους ανταλλάσσει τα «μυστικά» της τέχνης, ενώ μυεί παράλληλα και το γιο του στη μελισσοκομία, έτσι ώστε να συνεχιστεί η οικογενειακή διαδρομή από παππού σε εγγονό.

Διαδρομή με σεβασμό στο περιβάλλον

Ο Νίκος, υλοτόμος από την Κυψέλη Νεστορίου, συνεχίζει με τα παιδιά του την επαγγελματική διαδρομή της κοινότητας. Με σεβασμό και αγάπη για τα βουνά και τα δάση της Δυτικής Μακεδονίας, τόσο εκείνος όσο και εκατοντάδες συνάδελφοί του από δεκάδες συνεταιρισμούς βιοπορίζονται χάρη στις διαχειριστικές μελέτες δασών που χρηματοδοτεί ο TAP σε Νεστόριο, Άργος Ορεστικό και Καστοριά. Πρόκειται για μελέτες που εξασφαλίζουν την περιβαλλοντικά κατάλληλη, κοινωνικά ευεργετική και οικονομικά βιώσιμη διαχείριση των δασών για τις σύγχρονες και μελλοντικές γενιές.

Χιλιάδες καθημερινές διαδρομές για την προστασία όλων

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP αφορά στη χορηγία 32 ασθενοφόρων, 17 απορριμματοφόρων, 19 δασικών οχημάτων και 15 εκχιονιστικών-οχημάτων πολλαπλών χρήσεων, σε περιφέρειες, δήμους και άλλες διοικητικές υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τα οποία ξεκινούν καθημερινά τις διαδρομές τους προσφέροντας ένα καλύτερο επίπεδο ζωής σε όλους μας.

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου TAP δώρισε σε κοινότητες της Βόρειας Ελλάδας 32 ασθενοφόρα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...