441
Η χρήση πυρηνοκίνητων διαστημικών σκαφών για να ταξιδεύουμε γρήγορα στον Αρη εξετάζεται από μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες | Wikipedia

Πυρηνικά διαστημόπλοια σχεδιάζει η Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 15:09
Η χρήση πυρηνοκίνητων διαστημικών σκαφών για να ταξιδεύουμε γρήγορα στον Αρη εξετάζεται από μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες
|Wikipedia

Πυρηνικά διαστημόπλοια σχεδιάζει η Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 15:09

Μπορεί οι συνθήκες που επικρατούν στον Αρη να είναι εξαιρετικά αφιλόξενες για τη ζωή, αλλά όσον αφορά το ηλιακό μας σύστημα, ο Κόκκινος Πλανήτης είναι το δεύτερο κοσμικό σώμα μετά τη Σελήνη που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει μόνιμο τόπο διαμονής των ανθρώπων. Για αυτό αποτελεί σταθερό στόχο έρευνας.

Σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη βρίσκονται διαφόρων ειδών δορυφόροι, ενώ στην επιφάνειά του βρίσκονται ρομπότ εξερεύνησης και μελέτης των γεωατμοσφαιρικών συνθηκών του. Η μεγαλύτερη ιδιωτική διαστημική εταιρεία, η Space X του πολυπράγμονος Ελον Μασκ, κατασκευάζει πυραύλους και διαστημόπλοια που θα μεταφέρουν σε κάθε δρομολόγιο προς τον Αρη εκατοντάδες επιβάτες, με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης αποικίας.

Με τις σημερινές τεχνικές δυνατότητες, το ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη διαρκεί 6-7 μήνες. Η Διαστημική Υπηρεσία της Βρετανίας αναζητεί τρόπο για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διάρκεια του ταξιδιού. Για αυτόν τον σκοπό θα συνεργαστεί με την Rolls-Royce, η οποία έχει τεράστια τεχνογνωσία στην κατασκευή παντός είδους κινητήρων και μηχανών.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, αντικείμενο της συνεργασίας είναι η κατασκευή ενός συστήματος προώθησης διαστημοπλοίων που θα βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια. Στόχος είναι η δημιουργία πυρηνοκίνητων διαστημικών σκαφών που θα κάνουν το ταξίδι Γη – Αρης σε 3-4 μήνες. Οπως είναι ευνόητο, μια τέτοια τεχνολογία θα ανοίξει νέους ορίζοντες στη διαστημική εξερεύνηση γενικότερα, αφού θα μπορούμε να φτάσουμε ευκολότερα σε περιοχές του ηλιακού μας συστήματος που η απόστασή τους από τη Γη είναι τόσο μεγάλη, ώστε λειτουργεί αποτρεπτικά στην απόφαση να οργανώσουμε κάποια αποστολή.

«Η χρήση πυρηνικής ενέργειας στο Διάστημα αποτελεί μια ιδέα που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, επιτρέποντας την οργάνωση ταξιδιών, όχι μόνο στον Αρη, αλλά και πολύ μακρύτερα από αυτόν. Αυτή η συνεργασία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις δυνατότητες ενός πυρηνοκίνητου σκάφους και το αν θα μας επιτρέψει να ταξιδεύουμε πιο γρήγορα και πιο μακριά στο Διάστημα από όσο ποτέ μέχρι σήμερα» δήλωσε ο Γκρέιαμ Τούρνοκ, επικεφαλής της Διαστημικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση αυτής συνεργασίας. «Η πυρηνική ενέργεια κρύβει μέσα της τεράστιες δυνατότητες για τη διαστημική εξερεύνηση και μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η συνεργασία με τη Rolls-Royce μπορεί να βοηθήσει ώστε η επόμενη γενιά αστροναυτών να ταξιδεύει στο Διάστημα πιο γρήγορα και για περισσότερο χρόνο, έτσι ώστε να αυξήσουμε τις γνώσεις μας για το Σύμπαν» προσθέτει η Αμάντα Σολογουέι, υπουργός Επιστημών της Βρετανίας.

Προσπάθεια κατασκευής πυρηνοκίνητων διαστημόπλοιων είχαν κάνει οι ΗΠΑ με δοκιμές στην έρημο Νεβάδα, τις δεκαετίες του 1950 και 1960, αλλά το πρόγραμμα διακόπηκε το 1971. Ομως ο Λευκός Οίκος ζήτησε πριν από ένα χρόνο από τη NASA να προσπαθήσει να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία για χρήση σε διαστημικές αποστολές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...