459
|

Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη αυξάνει την διάρκεια ζωής των ασθενών

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2018, 13:51

Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη αυξάνει την διάρκεια ζωής των ασθενών

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2018, 13:51

Τα αποτελέσματα μεγάλης κλινικής δοκιμής που έγινε στην Μ. Βρετανία έδειξαν ότι μια νέα θεραπευτική προσέγγιση παρατείνει αξιοσημείωτα την διάρκεια ζωής ασθενών που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου του προστάτη. Η επιστημονική κοινότητα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια θεραπείας του προστάτη σε ασθενείς που ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση σε άλλα σημεία του σώματος δεν προσφέρει τίποτε και αναλόγως είχαν σχεδιαστεί οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για αυτούς τους ασθενείς. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα The Times στη νέα κλινική δοκιμή έγινε προσπάθεια θεραπείας του προστάτη με ακτινοθεραπεία σε ασθενείς στους οποίους έχει γίνει μετάσταση του καρκίνου. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν και σε τι επίπεδο θα υπήρχε οποιαδήποτε ωφέλεια για αυτούς τους ασθενείς.

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής έδειξαν ότι η ακτινοθεραπεία αυξάνει κατά περίπου τρία έτη το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο του προστάτη ο οποίος έχει κάνει μετάσταση σε κοντινούς λεμφαδένες ή σε κοντινά οστά σε σχέση τους ασθενείς που ακολουθούν τις στάνταρ θεραπείες. Τη δοκιμή χρηματοδότησε το Cancer Research UK, το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα για τον καρκίνο της Μ. Βρετανίας, και σε αυτή έλαβαν μέρος δύο χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο. Οι μισοί ασθενείς ακολούθησαν τις στάνταρ θεραπείες που βασίζονται σε ορμόνες και οι άλλοι μισοί εκτός από την ορμονοθεραπεία έκαναν και ακτινοθεραπεία.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η ακτινοθεραπεία είχε πολύ θετική επίδραση σε ορισμένους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη και πιστεύουμε ότι πρέπει η ακτινοθεραπεία να αποτελέσει από εδώ και πέρα μέρος της θεραπείας των ασθενών. Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται προσπάθεια θεραπείας του προστάτη αν ο καρκίνος είχε κάνει μεταστάσεις. Η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι δεν έχει νόημα πλέον η προσπάθεια να θεραπεύσουμε τον προστάτη αφού έμοιαζε με μια κίνηση ανάλογη με το να κλείσει κάποιος την πόρτα ενός στάβλου αφού όμως το άλογο είχε προλάβει να βγει από αυτόν. Ομως η έρευνα δείχνει τις ευεργετικές συνέπειες της ακτινοθεραπείας στους ασθενείς.

Θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ότι η ακτινοθεραπεία είναι πιο απλή και χαμηλότερου κόστους από άλλες αντικαρκινικές θεραπείες ενώ επίσης είναι προσβάσιμη στις περισσότερες περιοχές του κόσμου» αναφέρει ο Κρις Πάρκερ του Βασιλικού Νοσοκομείου Marsden στο Λονδίνο που ήταν ο επικεφαλής της έρευνας τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας που διεξάγεται στο Μόναχο και η σχετική δημοσίευση έγινε στην επιθεώρηση «The Lancet». «Η ορμονοθεραπεία σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη δεν οδηγούσε σε εξαφάνιση της νόσου αλλά αύξανε την διάρκεια της ζωής τους. Με την νέα θεραπευτική μέθοδο η διάρκεια ζωής αυτών των ανδρών αυξάνεται ακόμη περισσότερο και θα πρέπει οι αρμόδιες Αρχές και οι γιατροί να την προσθέσουν άμεσα στις στάνταρ θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη» δηλώνει ο Νίκολας Τζέιμς του πανεπιστήμιου του Μπέρμπιγκχαμ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.