377
| Wikipedia

Ιταλοί επιστήμονες: Η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2020, 22:43

Ιταλοί επιστήμονες: Η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2020, 22:43

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου μπορούν να «εξολοθρεύσουν» τον Covid-19;

Η απάντηση είναι ναι, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από ομάδα ιταλών επιστημόνων.

Όπως λοιπόν αποφάνθηκαν γιατροί και αστροφυσικοί του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ιταλίας (INAF) και του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου της χώρας, η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλιακού φωτός μπορεί να καταστρέψει σε ελάχιστα μόλις δευτερόλεπτα ένα μεγάλο μέρος του SARS-CoV-2 που είχε καταλήξει σε επιφάνειες μέσω σταγονιδίων από τον βήχα ή το φτάρνισμα ενός φορέα.

Η έρευνα των Ιταλών έρχεται να προστεθεί σε δυο ακόμη πρόσφατες έρευνες σχετικά με την συμβολή της υπεριώδους ακτινοβολίας στην καταπολέμηση του ιού.

Σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων, το ηλιακό φως μπορεί να καταστρέψει σε μόλις μισή ώρα το 90% του SARS-CoV-2 πάνω σε επιφάνειες.

Όπως αναφέρει η έρευνα του δρος Χοσέ Λουίς Σαγκριπάντι,  ιολόγου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και του συναδέλφου του δρος Ντέιβιντ Λάιτλ (και η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στην επιθεώρηση Photochemistry and Photobiology), ο κορονοϊός καλύπτεται από ένα προστατευτικό περίβλημα, που εξασθενεί με τη θερμότητα του σώματος, όταν μολύνει κάποιο άτομο.

Όταν καταλήγει στον αέρα ή σε επιφάνειες με σταγονίδια, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να καταστρέψει το περίβλημα αυτό, αφήνοντας τον ιό εκτεθειμένο να «στεγνώσει» και να αποσυντεθεί υπό το ηλιακό φως.

Αλλά και επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης επιβεβαιώνουν με πρόσφατη έρευνά τους ότι είναι αποτελεσματικό το υπεριώδες φως στην εξάλειψη του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Άντονι Γκρίφιθς, αναπληρωτή καθηγητή μικροβιολογίας στο Boston University, μια δόση 22mJ/cm2 υπεριώδους φωτός UV-C οδηγεί στη μείωση κατά 99.9999% του SARS-CoV-2 μέσα σε μόλις 25 δευτερόλεπτα!

Το φως UV-C σκοτώνει του ιούς και τα βακτήρια χρησιμοποιώντας την ακτινοβολία για να επηρεάσει το γενετικό τους υλικό και έτσι την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

«Χρειάζονται κι άλλες έρευνες στον τομέα» σχολίασε ο καθηγητής Γκρίφιθς, αναφορικά με το επίπεδο αδρανοποίησης που χρειάζεται ο κορονοϊός για να εμποδιστεί η μετάδοση.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, κανένα από τα εκατοντάδες βακτήρια και τους ιούς που ελέγχθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια δεν έδειξε ανθεκτικότητα στο υπεριώδες φως UV-C.

Ωστόσο, το παραδοσιακό υπεριώδες φως UV-C δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους ανθρώπους, γιατί το μικρό μήκος κύματος, μεταξύ 100 και 280 nm, προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια, ενώ υπάρχουν και αναφορές που το συνδέουν με την εμφάνιση καρκίνου.

Το υπεριώδες φως UV-C χρησιμοποιείται ως «απολυμαντικό» απέναντι σε ιούς και βακτήρια από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...