399
|

«Άκρα του τάφου σιωπή»

protagon.import 23 Απριλίου 2014, 23:33

«Άκρα του τάφου σιωπή»

protagon.import 23 Απριλίου 2014, 23:33

«Τα πολυιατρεία λειτουργούν, βλέπουν κόσμο, συνταγογραφούν και εξετάζουν» (sic), δήλωσε σήμερα ο υπουργός (…) «Αποδειχθήκαμε ορθοί ως προς το ραντεβού» ανέφερε, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των «σοφών», όπως αποκάλεσε τους συνδικαλιστές, που «είχαν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανένα πολυιατρείο».
(Άδωνις Γεωργιάδης: Τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ λειτουργούν, ΣΚΑΪ.gr, 27/03/2014)

Αδυνατώ να συλλάβω τι επακριβώς έχει συμβεί… Λειτούργησαν τον Μάρτη κι ύστερα …ξανάκλεισαν τα πολυιατρεία ή μήπως άραγε το σημερινό θέαμα αποτελεί φαινόμενο οφθαλμαπάτης. Ή απλώς η παραπάνω δήλωση είναι προϊόν οικτρής φρεναπάτης;

Επειδή όμως μια εικόνα ισοδυναμεί όπως λένε με χίλιες λέξεις, ιδού φωτογραφίες από τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο των πολυιατρείων στη Μονάδα Υγείας  Π.Ε.Δ.Υ. Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη στις 14.30μ.μ.

Νέκρα!

Εκεί, μόλις πριν από πέντε μήνες, εργάζονταν συνολικά 32 γιατροί, σχεδόν όλων των ειδικοτήτων, και με δυνατότητα να δέχονται εικοσιπέντε ραντεβού την ημέρα (εκτός των επειγόντων και εκτάκτων), συνεπώς κατά προσέγγιση συνολικά 20.000 επισκέψεις τον μήνα, ή πλέον των 200.000 τον χρόνο. Η ομάδα αυτή των γιατρών κάλυπτε τις ανάγκες ενός πληθυσμού 150.000 κατοίκων. Σήμερα, μετά την απόλυση 3.000 γιατρών (από τους 5.500) των πρώην μονάδων ΕΟΠΥΥ, το σύνολο των γιατρών της μονάδας αυτής είναι 7 (!!!), από τους  οποίους μάλιστα οι 3 οδοντίατροι. Υπάρχει ένας χειρουργός, ένας πνευμονολόγος, ένας ψυχίατρος κι ένας οφθαλμίατρος. Οι μισοί από αυτούς σύντομα πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν.

Από την Τετάρτη που εφαρμόσθηκε και το τηλεφωνικό ραντεβού μέσω του  Σ.Δ.Ζ.Υ.Υ.* στις  Μ.Υ.Π.Ε.Δ.Υ.**, οι τέσσερις από τους γιατρούς της μονάδας θα μπορούν να δέχονται συνολικά 100 ραντεβού ημερησίως, δηλαδή 2.000 τον μήνα ή περίπου 20.000 τον χρόνο.

Οι γιατροί, λοιπόν, μέσα σε πέντε μήνες απομειώθηκαν στο 1/5 και οι συνολικές επισκέψεις στο 1/10.

Απλά μαθηματικά. Τα καινούργια και μακριά αρκτικόλεξα φαντάζουν μεγαλόπρεπες σερπαντίνες σε καρναβάλι και η μάσκα με τα παχιά λόγια δεν μπορεί να κρύψει την οδυνηρή πραγματικότητα.

Τα πολυιατρεία προφανώς και δεν λειτουργούν. Μαζί με τον ανασφάλιστο δεν έχει πια περίθαλψη ούτε κι ο ασφαλισμένος.

ΥΓ.: Αυτή είναι η εικόνα μιας μεγάλης Μονάδας του ΠΕΔΥ (από τις τρεις μεγαλύτερες στο πολεοδομικό συγκρότημα) της Θεσσαλονίκης. Με δεδομένο το ότι η στελέχωση μονάδων της περιφέρειας και των παραμεθορίων περιοχών, παραμένει από …μηδενική μέχρι το 1/10 το πολύ, σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η ειλικρινής -και επιτυχής- προσπάθεια διάλυσης της Πρωτοβάθμιας Yγείας.

Οι «μεταρρυθμίσεις» δεν γίνονται με βόμβες και εκθεμελίωση, αλλά με περίσκεψη και σωφροσύνη…

*Σ.Δ.Ζ.Υ.Υ. : Σύστημα Διαχείρισης Ζήτησης Υπηρεσιών Υγείας
**Μ.Υ.Π.Ε.Δ.Υ. : Μονάδες Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας

* Ο aristogeton είναι γιατρός.