598
| Shutterstock

Ενδομητρίωση: Πιο κοντά στην αντιμετώπισή της

|Shutterstock

Ενδομητρίωση: Πιο κοντά στην αντιμετώπισή της

Μια ομάδα Αυστραλών επιστημόνων ανέπτυξε την πρώτη «τράπεζα» ενδομητρίωσης, καλλιεργώντας στο εργαστήριο 30 διαφορετικούς τύπους της νόσου. Αυτή η παγκόσμια πρωτιά μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για εξατομικευμένες θεραπείες.

O Guardian χαρακτηρίζει την εν λόγω έρευνα ως ένα μεγάλο άλμα για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης, που ταλαιπωρεί μία στις δέκα γυναίκες επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής και τη γονιμότητά τους.

Οι επιστήμονες της Βασιλικής Γυναικολογικής Κλινικής του Σίδνεϊ καλλιέργησαν ιστό από 30 γνωστούς τύπους ενδομητρίωσης, δημιουργώντας έτσι μια «τράπεζα» κυττάρων μέσω της οποία θα μπορούν πλέον να δοκιμάζονται φάρμακα και να ελέγχεται η αποτελεσματικότητά τους ανάλογα με τον τύπο ενδομητρίωσης.

«Πριν 30 χρόνια νομίζαμε ότι ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπιζόταν με έναν τρόπο, όμως η έρευνα απέδειξε ότι υπάρχουν πολλοί τύποι της νόσου που πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Το ίδιο βλέπουμε τώρα και στην ενδομητρίωση: είναι μια πάθηση πιο περίπλοκη από όσο νομίζουμε και οι διαφορετικοί τύποι της πιθανότατα καθορίζουν την απόκριση των ασθενών στη θεραπεία» δήλωσε o Τζέισον Αμποτ, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και επικεφαλής της  έρευνας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αναγνώριση των τύπων ενδομητρίωσης επιτρέπει στους γιατρούς να κάνουν ακριβέστερη διάγνωση και να προβλέψουν ποιες ασθενείς χρειάζονται χειρουργική επέμβαση και ποιες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με συντηρητική αγωγή. Και βέβαια, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών, καθώς και νέες δυνατότητες προστασίας και διατήρησης της γονιμότητας των ασθενών με ενδομητρίωση.

Με αφορμή το επίτευγμα των αυστραλών γιατρών, μίλησε δημόσια για την ενδομητρίωση η αυστραλή σχεδιάστρια μόδας Κέιτ Φόρντ, που ζει με τη νόσο από την εφηβεία της και έχει υποβληθεί σε τέσσερις επεμβάσεις. Μόλις πέρυσι τον Φεβρουάριο, έπειτα από μακροχρόνια θεραπεία γονιμότητας, απέκτησε δίδυμα.

«Τη μια στιγμή είσαι καλά και την άλλη λιποθυμάς από τον πόνο, σαν κάποιος να σου καρφώνει ένα μαχαίρι στην κοιλιά. Υπήρχαν περίοδοι που δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Στα 15 μου έπρεπε να πάρω αντισυλληπτικά –κάτι που αρνήθηκα– και στα 17 έκανα την πρώτη επέμβαση» λέει η Φορντ.

Η νόσος των 190 εκατομμυρίων γυναικών

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται έξω από αυτήν. Ετσι, προκαλείται φλεγμονή και σχηματίζεται ουλώδης ιστός στην περιοχή της πυέλου ή και (σε σπάνιες περιπτώσεις) αλλού στο σώμα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ενδομητρίωση επηρεάζει μία στις δέκα γυναίκες ή αλλιώς 190 εκατ. γυναίκες παραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως.

Το κύριο σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι ο έντονος πόνος στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της περιόδου, στη σεξουαλική επαφή, ή ακόμη και όταν η ασθενής πηγαίνει τουαλέτα. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλα συμπτώματα, όπως αιμορραγία, ναυτία/εμετός, κόπωση, συναισθηματικές διαταραχές, κατάθλιψη.

Είναι προφανές ότι τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να αποδοθούν και σε άλλα νοσήματα ή καταστάσεις, γι’ αυτό και έχει υπολογιστεί ότι κατά μέσο όρο η διάγνωση της ενδομητρίωσης έρχεται οκτώ χρόνια μετά την αρχική εμφάνισή της.

Η κυριότερη επιπλοκή της ενδομητρίωσης είναι ότι επηρεάζει σημαντικά τη γονιμότητα. Εκτιμάται ότι έως και 50% των γυναικών με προβλήματα υπογονιμότητας έχουν ενδομητρίωση. Επίσης, εκτιμάται πως η ενδομητρίωση αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών.

Είναι μια περίπλοκη πάθηση και τα αίτιά της δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. Εχουν απλώς αναγνωριστεί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενδομητρίου εκτός της μήτρας. Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται με τη ροή του εμμηνορρυσιακού αίματος, με τα οιστρογόνα και με τη διαδικασία σχηματισμού των κυττάρων.

Οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να προλάβουν την ενδομητρίωση. Εχουν αναγνωριστεί κάποιοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η πρώιμη έναρξη της περιόδου και ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, για τους οποίους επίσης δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης.

Επίσης, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ενδομητρίωση. Οι γιατροί παρεμβαίνουν φαρμακευτικά ή χειρουργικά (αφαιρώντας τον ιστό που έχει αναπτυχθεί) ώστε να περιορίσουν τα συμπτώματα και να αποκαταστήσουν τη γονιμότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...