351
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στην 117 Ταξιαρχία Αμυνας στην περιοχή Σούμι. | EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ζελένσκι: Θα χρειαστεί να υποχωρήσουμε αν δεν έρθει η αμερικανική βοήθεια

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2024, 10:18
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στην 117 Ταξιαρχία Αμυνας στην περιοχή Σούμι.
|EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ζελένσκι: Θα χρειαστεί να υποχωρήσουμε αν δεν έρθει η αμερικανική βοήθεια

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2024, 10:18

Εάν η Ουκρανία δεν λάβει τη στρατιωτική βοήθεια που της έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ και η οποία για την ώρα καθυστερεί εξαιτίας της διαφωνίας στο Κογκρέσο, οι ένοπλες δυνάμεις της θα πρέπει να υποχωρήσουν «με μικρά βήματα»: αυτό προειδοποίησε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κίεβο ύστερα από 25 μήνες πολέμου.

Η καθυστέρηση του Κογκρέσου στην έγκριση του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων κόστισε στην Ουκρανία, παραδέχτηκε ο Ζελένσκι. Ο στρατός της δεν μπόρεσε να σχεδιάσει μελλοντικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που οι αμερικανοί νομοθέτες διαφωνούν μεταξύ τους εδώ και σχεδόν έξι μήνες. Προειδοποίησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υφίστανται σκληρή πίεση μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσουν για να διασφαλίσουν τις πρώτες γραμμές τους και να διατηρήσουν τα πυρομαχικά τους.

«Εάν δεν υπάρχει υποστήριξη από τις ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αεροπορική άμυνα, ούτε πυραύλους Patriot, ούτε παρεμβολείς για να αντιμετωπίσουμε τον ηλεκτρονικό πόλεμο, ούτε βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στην Washington Post. «Αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε πίσω, θα υποχωρήσουμε, σταδιακά, με μικρά βήματα».

Περιγράφοντας το μέτωπο

Για να περιγράψει τη στρατιωτική κατάσταση, ο Ζελένσκι πήρε ένα φύλλο χαρτιού και σχεδίασε ένα απλό διάγραμμα της ζώνης στο μέτωπο. «Αν χρειαζόμαστε 8.000 βλήματα την ημέρα για να υπερασπιστούμε την πρώτη γραμμή, αλλά, για παράδειγμα, έχουμε μόνο 2.000, πρέπει να μειώσουμε τις επιχειρήσεις», εξήγησε. «Πώς θα γίνει αυτό; Φυσικά, υποχωρώντας και περιορίζοντας το μήκος της πρώτης γραμμής. Αν αυτή σπάσει, τότε, οι Ρώσοι θα μπορούν να προχωρήσουν προς τις μεγάλες πόλεις».

«Προσπαθούμε να βρούμε κάποιον τρόπο να μην υποχωρήσουμε», συνέχισε ο Ζελένσκι. Μετά τη ρωσική κατάληψη της Αντβιίβκα τον Φεβρουάριο, είπε, «έχουμε σταθεροποιήσει την κατάσταση λόγω των έξυπνων κινήσεων του στρατού μας». Εάν το μέτωπο παραμείνει σταθερό, τόνισε, η Ουκρανία μπορεί να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει νέες ταξιαρχίες στα μετόπισθεν, που αργότερα θα διεξαγάγουν μια νέα αντεπίθεση.

Ο Ζελένσκι συνόψισε την πραγματικότητα της σύγκρουσης που διαρκεί πάνω από δύο χρόνια: «Εάν δεν κάνουμε εμείς βήματα προς τα εμπρός για να προετοιμάσουμε μια αντεπίθεση, θα το κάνει η Ρωσία. Αυτό μάθαμε σε αυτόν τον πόλεμο: Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν εκείνοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...