426
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες | Olivier Matthys/Pool via REUTERS

Ζάεφ προς Βουλγαρία: Μην εμποδίσετε την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 10:23
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες
|Olivier Matthys/Pool via REUTERS

Ζάεφ προς Βουλγαρία: Μην εμποδίσετε την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 10:23

O Ζόραν Ζάεφ διεμήνυσε προς τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, και την προσωρινή βουλγαρική κυβέρνηση «να επιδείξουν ευρωπαϊκό μεγαλείο απέναντι σε έναν από τους κύριους γείτονές τους» και να δώσουν την ευκαιρία στη Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την ενταξιακή πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του, υπενθύμισε και την ομόφωνη, από τον Μάρτιο του 2020, απόφαση των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλγαρίας, ότι η Βόρεια Μακεδονία πληροί τα κριτήρια και μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Να συνεχίζουμε να χτίζουμε φιλίες, είναι σημαντικό το είδος της Ιστορίας που γράφουμε τώρα, οι νέοι μας θέλουν να ανοίξουν τις πόρτες και τις ευκαιρίες συνεργασίας, και να μην κολλήσουμε στο παρελθόν» πρόσθεσε ο Ζάεφ, απευθυνόμενος προς τη Βουλγαρία.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ακόμη ότι κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, γνωστοποίησε προς όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν αποδέχεται καμία διαπραγμάτευση για τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας και γλώσσας της.

«Τα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο λαός της χώρας μας είναι ότι η Ευρώπη μάς οφείλει κάτι. Εμείς εκπληρώσαμε όλους τους όρους. Η Βόρεια Μακεδονία είναι η χώρα που περιμένει περισσότερο από όλες τις άλλες για να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της. Περιμένουμε για μακρό χρονικό διάστημα, 16 χρόνια», ανέφερε ο Ζάεφ.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Σβέτλαν Στόεφ, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο άρσης του βέτο της χώρας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

Το «όχι» της Σόφιας

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Βουλγαρία εμπόδισε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη μικρότερη γειτονική της χώρα, λόγω διαφωνιών για την ιστορία και τη γλώσσα.

Η Βουλγαρία, τον Αύγουστο του 2020, υπέβαλε στις πρωτεύουσες των υπολοίπων 26 χωρών-μελών της ΕΕ ένα μακροσκελές έγγραφο που τιτλοφορείται «επεξηγηματικό μνημόνιο για τις σχέσεις της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σε σχέση με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, σύνδεσης και σταθεροποίησης», στο οποίο αποτυπώνονται οι βουλγαρικές θέσεις σε πολλά ιστορικά ζητήματα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Κεντρική θέση σε αυτό καταλαμβάνουν οι «εθνικές και γλωσσικές παρεμβάσεις που έγιναν στη Βόρεια Μακεδονία τη δεκαετία του 1970, μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Βουλγαρία, αν και ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της γειτονικής της χώρας, το 1991, ουδέποτε αναγνώρισε τη γλώσσα της τελευταίας ως «μακεδονική», θεωρώντας ότι πρόκειται για διάλεκτο της βουλγαρικής και ότι η ταυτότητα των σλάβων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας είναι βουλγαρική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...