494
Σκίτσο του ανώτατου δικαστή της Κομητείας της Νέας Υόρκης Χουάν Μανουέλ Μερτσάν, που θα προεδρεύσει στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ | REUTERS/Jane Rosenberg

Χουάν Μερτσάν: Ποιος είναι ο βλοσυρός δικαστής του Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2023, 16:50
Σκίτσο του ανώτατου δικαστή της Κομητείας της Νέας Υόρκης Χουάν Μανουέλ Μερτσάν, που θα προεδρεύσει στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ
| REUTERS/Jane Rosenberg

Χουάν Μερτσάν: Ποιος είναι ο βλοσυρός δικαστής του Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2023, 16:50

Πρόεδρος δικαστηρίου και κατηγορούμενος έχουν σχεδόν συναπαντηθεί στο παρελθόν. Το 2022, ο δικαστής Χουάν Μανουέλ Μερτσάν προήδρευσε στη δίκη για φορολογική απάτη, που οδήγησε στην καταδίκη του επικεφαλής οικονομικού διευθυντή του Οργανισμού Τραμπ, Αλεν Βάισελμπεργκ.

Οι δύο πρωταγωνιστές της επερχόμενης «δίκης του αιώνα» δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι σε αίθουσα δικαστηρίου, αλλά γνωρίζουν καλά ο ένας τις μεθόδους του άλλου. Οταν ξεκινήσει η διαδικασία, ο καθένας τους θα χρησιμοποιήσει τα δικά του «πολεμοφόδια»: ο Ντόναλντ Τραμπ την αγαπημένη του τακτική της χαοτικής αποδιοργάνωσης και ο δικαστής τη βλοσυρή του προσήλωση στις διαδικασίες.

Ο Μερτσάν, που γεννήθηκε το 1962 στην Μπογκοτά της Κολομβίας προτού μεταναστεύσει με τους γονείς του στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, έχει περισσότερα από 16 χρόνια στην έδρα, αλλά αυτή θα είναι μακράν η πιο υψηλού προφίλ υπόθεση που θα έχει αναλάβει. Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κομητείας της Νέας Υόρκης προεδρεύει ήδη ποινικής υπόθεσης εναντίον του στενού συμμάχου του πρώην προέδρου Στιβ Μπάνον, ο οποίος κατηγορείται για απάτη και ξέπλυμα χρήματος μέσω μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, που υποτίθεται ότι θα βοηθούσε στην οικοδόμηση τείχους κατά μήκος των ΗΠΑ, στα σύνορα με το Μεξικό.

Την περασμένη Παρασκευή, ενόψει της εμφάνισής του στο δικαστήριο, ο Τραμπ δημοσίευσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «Truth Social» ότι ο δικαστής Δικαιοσύνης «ΜΕ ΜΙΣΕΙ» (πάντα με κεφαλαία). Ο Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για σιωπηλή δωροδοκία που καταβλήθηκε στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, αρνείται κάθε παράνομη ενέργεια.

Ο ανώτατος δικαστής της Νέας Υόρκης ξεκίνησε τη νομική του καριέρα το 1994, έχοντας αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χόφτρα. Πέρασε αρκετά χρόνια στο γραφείο του εισαγγελέα της Κομητείας της Νέας Υόρκης πριν γίνει αναπληρωτής βοηθός γενικός εισαγγελέας στην κομητεία Νασάου, το 1999, σημειώνει ρεπορτάζ του BBC.

Στη συνέχεια υπηρέτησε ως βοηθός γενικός εισαγγελέας σε δύο κομητείες, τη Νασάου και το Σάφολκ, προτού διοριστεί στην έδρα το 2006, στο Οικογενειακό Δικαστήριο της Κομητείας του Μπρονξ. Σήμερα υπηρετεί ως δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας της Νέας Υόρκης, προεδρεύοντας σε ποινικές υποθέσεις από το 2009.

«Είναι σοβαρός νομικός, έξυπνος και ευδιάθετος» λέει στο NBC News ο δικηγόρος υπεράσπισης του Μανχάταν, Ρον Κούμπι. «Δεν είναι από τους δικαστές που φωνάζουν στους δικηγόρους και έχει μηδενική ανοχή στις ανοησίες. Αλλά διατηρεί πάντα τον έλεγχο του δικαστηρίου του».

Πέρυσι, στην υπόθεση κατά του Οργανισμού Τραμπ, ο δικαστής Μερτσάν ήταν ανένδοτος ότι οι κατηγορίες δεν είχαν απολύτως κανένα πολιτικό κίνητρο. Ο δικηγόρος του Οργανισμού είχε προσπαθήσει να υποστηρίξει ότι ο Αλεν Βάισελμπεργκ στοχοποιήθηκε λόγω της σχέσης του με τον πρώην πρόεδρο.

Ο δικαστής αποφάνθηκε ότι αυτό το επιχείρημα δεν είχε νομική βάση. «Δεν θα σας επιτρέψω με κανέναν τρόπο να προβάλετε το επιχείρημα της επιλεκτικής δίωξης ή να ισχυρισθείτε ότι πρόκειται για κάποιου είδους νέα δίωξη» είπε ο Μερτσάν, σύμφωνα με το δίκτυο CBS News.

Η αναμέτρηση ανάμεσα στον δικαστή και τον πρώην πρόεδρο αναμένεται συναρπαστική, με ορισμένους νομικούς αναλυτές να ισχυρίζονται ότι μπορεί να θυμίζει «μονομαχία στην Αγρια Δύση». Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οι δύο άνδρες βρίσκονται συμπεριφοριστικά στον αντίποδα ο ένας του άλλου, προσθέτει σίγουρα επιπλέον ενδιαφέρον στην υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...