521
Σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, το πιθανότερο είναι σύντομα να αποκτήσουμε διαβατήρια εμβολιασμού | Shutterstock

Χιλιάδες Βρετανοί θα λάβουν, δοκιμαστικά, διαβατήριο εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 14:35
Σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, το πιθανότερο είναι σύντομα να αποκτήσουμε διαβατήρια εμβολιασμού
|Shutterstock

Χιλιάδες Βρετανοί θα λάβουν, δοκιμαστικά, διαβατήριο εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 14:35

Σε χιλιάδες Βρετανούς που έχει χορηγηθεί το εμβόλιο κορoνoϊού πρόκειται να προσφερθούν σύντομα ηλεκτρονικά διαβατήρια εμβολιασμού, στο πλαίσιο μιας δοκιμής που χρηματοδοτείται από την βρετανική κυβέρνηση και πραγματοποιείται αυτόν τον μήνα.

Το διαβατήριο θα λανσαριστεί με τη μορφή δωρεάν εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να αποδεικνύουν με ψηφιακό τρόπο ότι έχουν εμβολιαστεί.

Η δοκιμή αυτή θα επιβλέπεται από δύο διευθυντές δημόσιας υγείας από τις επιμέρους τοπικές αρχές και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

Στόχος της είναι να δείξει πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα διαβατήρια για να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας να παρακολουθεί τον αριθμό των ατόμων που έχουν λάβει την πρώτη ή τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Η ιδέα πίσω από την εφαρμογή, είναι να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που χρειαστεί να αποδείξουμε ότι έχουμε κάνει το εμβόλιο», εξηγεί ο Φρανκ Τζόσι, διευθυντής και ιδρυτής της εταιρίας που δημιούργησε την εφαρμογή. «Η τεχνολογία ξεκίνησε να δημιουργείται με στόχο να συμπεριλάβει άτομα τα οποία νόσησαν, έγιναν καλά και είχαν αντισώματα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για όσους έχουν εμβολιαστεί», συμπληρώνει.

Από την πλευρά του ο Αντριου Μπαντ, διευθύνων σύμβουλος της iProov, υποστηρίζει ότι είναι πολύ σημαντικό οτιδήποτε συμβαίνει αναφορικά με τους εμβολιασμούς, να μπορεί να ελέγχεται από το NHS. «Πρόκειται για ένα σημαντικό μέρος της τεχνολογία, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να ενσωματωθεί εύκολα στο NHS», συμπληρώνει.

Τα στελέχη και των δύο εταιρειών υποστηρίζουν ότι εάν τα διαβατήρια αποδειχθούν επιτυχή, θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιούν εκατομμύρια πολίτες.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Βρετανίας, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την εισαγωγή διαβατηρίων εμβολιασμού. «Σε αυτή τη φάση του προγράμματος εμβολιασμού, δεν είναι σαφές εάν τα εμβόλια θα εμποδίσουν τη μετάδοση», εξηγεί ο ίδιος.

«Καθώς εμβολιάζεται όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, θα είμαστε σε θέση να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία και να αποδείξουμε εάν υπάρχει θέμα μετάδοσης των εμβολιασμένων, αν θα μειωθούν οι νοσηλείες και φυσικά οι θάνατοι. Εάν έχουμε θετικά στοιχεία, τότε θα επανεκτιμηθούν οι τρέχοντες περιορισμοί σε όσους έχουν εμβολιαστεί», συμπληρώνει ο ίδιος.

Πάντως, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Βρετανίας είναι αντίθετη στα διαβατήρια εμβολίου, και όπως τονίζει ο Ναντχίμ Ζαχάουι, ο υπεύθυνος υφυπουργός για τη διάθεση του εμβολίου, αυτό που τους ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση είναι η ετοιμότητα της τεχνολογίας.

Σε κάθε περίπτωση τα ψηφιακά διαβατήρια εμβολίου όχι απλώς έχουν λάβει έγκριση για δοκιμαστική χρήση, αλλά έχουν χρηματοδοτηθεί και από τη βρετανική κυβέρνηση με 75.000 στερλίνες και τώρα εξετάζονται από το Ινστιτούτο Ada Lovelace μία σειρά από νομικά, επιστημονικά και ηθικά ζητήματα.

Μάλιστα, κάποιοι εκφράζουν την επιφύλαξη ότι τα διαβατήρια θα αποτελέσουν ένα μέσο διάκρισης των πολιτών, καθώς κάποιοι που θα θέλουν να εμβολιαστούν, όπως οι έγκυες, άτομα με αλλεργία και όσοι είναι κάτω των 16 ετών, δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν λόγω αντένδειξης, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν ή θα απαιτείται αρνητικό PCR τεστ.

Πάντως, αεροπορικές εταιρείες όπως η United Airlines, η Virgin Atlantic, η Swiss και η JetBlue έχουν δηλώσει ότι θα ξεκινήσουν από φέτος να παρέχουν σύστημα ελέγχου διαβατηρίου υγείας στους πελάτες τους. Η ιδιοκτησία της British Airways προετοιμάζει επίσης σύστημα ελέγχου υγείας, που αναμένεται να είναι έτοιμο σύντομα, σύμφωνα με την Telegraph.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...