524
Οι κατσίκες τρώνε τη βλάστηση σε δάσος της Χιλής δημιουργώντας ένα «τείχος», που σταματά τις φλόγες | REUTERS/Juan Gonzalez

Χιλή: Κατσίκες-πυροσβέστες στη μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 19:56
Οι κατσίκες τρώνε τη βλάστηση σε δάσος της Χιλής δημιουργώντας ένα «τείχος», που σταματά τις φλόγες
|REUTERS/Juan Gonzalez

Χιλή: Κατσίκες-πυροσβέστες στη μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 19:56

Δεκάδες κατσίκες πηδούν από ένα φορτηγάκι και τρέχουν στο δάσος. Δεν πρόκειται όμως, για συνηθισμένες κατσίκες, αλλά εκπαιδευμένες για αυτή τη δουλειά.

Οι συγκεκριμένες είναι πυροσβέστες, μέλη μιας «ειδικής ομάδας κρούσης» που συγκεντρώθηκε για να βοηθήσει στον περιορισμό των θανατηφόρων πυρκαγιών που τους τελευταίους μήνες κατακαίνε την ορεινή κεντρική Χιλή.

Η υπερδύναμη τους: το φαγητό. Αδιαμαρτύρητα και σχεδόν αδιάκοπα, οι κατσίκες μειώνουν τη βλάστηση που ξεραίνεται το καλοκαίρι, μειώνοντας έτσι την ποσότητα «καυσίμου» που είναι διαθέσιμη για τις φλόγες.

Κάνουν όμως κι άλλο καλό: Τα περιττώματά τους εμπλουτίζουν το έδαφος και αποτρέπουν τη μελλοντική του διάβρωση.

Οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν τις κατσίκες στο σημείο όπου θα αναλάβουν δράση – REUTERS/Juan Gonzalez

«Η διατήρηση της βλάστησης εξαλείφει τη χρήση ζιζανιοκτόνων και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε στη Washington Post η Ρότσιο Κρούσες, πρώην καθηγήτρια πανεπιστημίου και περιβαλλοντολόγος.

«Είναι ένας οικολογικός τρόπος πρόληψης των πυρκαγιών χωρίς τη χρήση θανατηφόρων χημικών ουσιών», σημείωσε.

Tα κύματα καύσωνα και η τρομερή ξηρασία στην περιοχή τροφοδότησαν τις πυρκαγιές του Φεβρουαρίου που σκότωσαν τουλάχιστον 23 ανθρώπους, τραυμάτισαν τουλάχιστον 979 και κατέστρεψαν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια στρέμματα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού της Νότιας Αμερικής, όταν οι θερμοκρασίες έφτασαν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, εμπόδισαν τις προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών.

«Οι καιρικές συνθήκες έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την κατάσβεση των πυρκαγιών που εξαπλώνονται και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιδεινώνεται», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Χιλής, Καρολίνα Τοχά, σε δημοσιογράφους τον Φεβρουάριο.

Η Κρούσες, πρώην καθηγήτρια φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κονσεπσιόν, ξεκίνησε το πρόγραμμα Buena Cabra (Καλή κατσίκα) το 2017, όταν η γη της απειλήθηκε από τις φλόγες.

Η ίδια έφυγε από το πανεπιστήμιο πέρυσι και τώρα αφιερώνει τον χρόνο της στις κατσίκες. Το κοπάδι της έχει αυξηθεί από 16 σε 150.

Η ίδια λέει ότι τα ζώα αυτά έσωσαν την περιουσία της όταν ξέσπασαν οι θανατηφόρες φλόγες τον Φεβρουάριο. «Το πάρκο περικυκλώθηκε από τις φλόγες, αλλά τελικά ήταν το μόνο πράσινο σημείο που απέμεινε», είπε.

Οι κατσίκες είναι δημοφιλή εργαλεία για την προστασία της γης από τη φωτιά. Ιδιωτικές εταιρείες μετακινούν κοπάδια κατά μήκος της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ. Η Καλιφόρνια τις χρησιμοποιεί από το 2014. Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία επίσης χρησιμοποιούν κατσίκες εδώ και χρόνια, επισημαίνει η Post.

Στις στρατηγικές πρόληψης των πυρκαγιών συμπεριλαμβάνεται η «μηχανική αραίωση», κατά την οποία τα μικρότερα δέντρα αφαιρούνται από ένα πυκνό δάσος για να μειωθεί η εξάπλωση της φωτιάς, ενώ η ελεγχόμενη καύση χρησιμοποιείται για να κάψει χόρτα και θάμνους.

Αλλά αυτές οι τακτικές δεν είναι πάντα ασφαλείς και η ελεγχόμενη καύση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Οι κατσίκες είναι μια τεχνική πρόληψης μικρής κλίμακας, σύμφωνα με την Κρίσταλ Ρέιμοντ, περιβαλλοντολόγο στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Η ίδια έχει χρησιμοποιήσει τα ζώα για να ελέγξει τη βλάστηση στη δική της δασική ιδιοκτησία.

«Είναι μία τοπική θεραπεία για την προστασία πόρων υψηλής αξίας, ενός σπιτιού ή μιας δομής. Δημιουργούν ένα φράγμα για τις φλόγες σε ένα συγκεκριμένο σημείο “στρατηγικής σημασίας”. Είναι δύσκολο να καλύψεις μεγάλη περιοχή με αυτόν τον τρόπο», εξήγησε.

Οι κατσίκες πάντως αρέσουν πολύ στα παιδιά, πρόσθεσε. «Είναι ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό εργαλείο και μία μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε με τα παιδιά για τα δάση και το περιβάλλον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...