849
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην παρουσίαση των βασικών ρυθμίσεων του νέου νομοσχεδίου | Aris Oikonomou/ SOOC

Χατζηδάκης: Μarket Pass μέχρι τον Οκτώβριο – οριζόντια αύξηση €70 στους δημόσιους υπαλλήλους

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 14:46
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην παρουσίαση των βασικών ρυθμίσεων του νέου νομοσχεδίου
| Aris Oikonomou/ SOOC

Χατζηδάκης: Μarket Pass μέχρι τον Οκτώβριο – οριζόντια αύξηση €70 στους δημόσιους υπαλλήλους

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 14:46

Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ το μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μισθολογίων, παράταση του Μarket Pass μέχρι και τον Οκτώβριο, αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (η πρώτη από το 2014, όταν ξεκίνησε να δίνεται το επίδομα) και μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, ήταν μερικά μόνο από τα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατά την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδιου, με το οποίο -όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε,  «η κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για τους δημόσιους υπαλλήλους, την οικογένεια και τους νέους»

Το νομοσχέδιο τίθεται από την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν αύξηση στις απολαβές τους επί 14 χρόνια, θα έχουν όφελος που ξεπερνάει ακόμη και τον έναν μισθό, υπογράμμισε ο υπουργός  Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Οι αυξήσεις (σε στήσια βάση) θα κινούνται από ένα έως δύο μισθούς ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση, τη θέση ευθύνης και τα χρόνια υπηρεσίας των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων είναι 1,1 δισ. ευρώ τον χρόνο (δηλαδή 4,4 δισ. για την επόμενη τετραετία), ενώ επιπλέον 385 εκατ. ευρώ είναι το όφελος από τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από φέτος.

Συγκεκριμένα, από 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνονται οι μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων (663.000) και παράλληλα αυξάνονται μια σειρά από επιδόματα και επιπλέον παροχές που λαμβάνουν (αύξηση οικογενειακής παροχής, επιδόματος θέσης ευθύνης, επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, παραμεθορίου κ.ά.).

Το μέσο ετήσιο όφελος για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο, από το συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων, ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά. Μάλιστα, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί κ.ά.). Πρόκειται επομένως για μια μεσοσταθμική ετήσια ωφέλεια ενός -και παραπάνω- επιπλέον μισθού για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Οι παρεμβάσεις στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο συνοψίζονται ως εξής:

-οριζόντια αύξηση 70 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους

-αύξηση κατά 20 ευρώ στην οικογενειακή παροχή -Αφορά το 50% των δημοσίων υπαλλήλων

-αυξηση 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, αφορά και τα επιδόματα των ενστόλων και των γιατρών του ΕΣΥ, ερευνητές

-αύξηση επιδόματος παραμεθορίου στους ενστόλους στα 130 ευρώ

-αύξηση οικογενειακού επιδόματος σε ένστολους κατά 15 ευρώ.

-αναπροσαρμογή μισθολογίου μελών ΔΕΠ με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Δίνεται αναδρομικά από 7 Οκτωβρίου 2022. Μεσοσταθμικά η αύξηση κυμαίνεται στο 10% επιπλέον των υπολοίπων.

-αύξηση δαπανών διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης

Αυξάνεται το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της στήριξης του θεσμού της οικογένειας αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Όπως είπε, το μέτρο στήριξης θα λάβει τη μορφή έκπτωσης φόρου.

Παραδείγματα έκπτωσης:

Για 1 τέκνο: Από τα 800 στα 900 ευρώ

Για 2 τέκνα: Από τα 900 στα 1.120 ευρώ

Για 3 τέκνα: Από τα 1.120 ευρώ στα 1.340 ευρώ

Για 4 τέκνα: Από τα 1.340 στα 1.480 ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι ωφελούμενοι πολίτες είναι 1,34 εκατ., με τα μέλη αυτών των οικογενειών να ανέρχονται σε 4 εκατ.

Παρατείνεται το Market Pass -Νέες αιτήσεις

Ακολούθησε η ανακοίνωση της τρίμηνης παράτασης του Market Pass.

«Η παράταση θα είναι τρίμηνη, τα κριτήρια παραμένουν ίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, ενώ  δεν θα υπάρχει πλέον όριο για οικογένειες με έξι παιδιά και πάνω, αλλά θα υπάρχει όριο σε φιλοξενούμενους.

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, οι οποίες θα βασιστούν στις φορολογικές δηλώσεις για το 2022. Γι’ αυτόν τον λόγο, σημείωσε, θα πρέπει οι πολίτες να φροντίσουν να κάνουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.

Το δημοσιονομικό κόστος για την παράταση του Market Pass είναι 251 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι 2,8 εκατ. νοικοκυριά.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε εξάλλου στη μονιμοποίηση του Youth Pass των 150 ευρώ για τους νέους που ενηλικιώνονται, με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δικαιούχοι του Youth Pass θα είναι όσοι στις 31/12 κάθε έτους είχαν συμπληρώσει τα 18 και 19 έτη, και όχι τα 20. Το ύψος του Youth Pass θα είναι 150 ευρώ, θα χορηγείται με τη μορφή ψηφιακής κάρτας διάρκειας 2 ετών και θα μπορεί να χρησιμοποιείται στον πολιτισμό, τον τουρισμό και τις μεταφορές.

Τέλος, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

-Απαλλάσσονται μόνιμα από συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων 600.000 πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ

-Μειώνεται κατά 10% ο  ΕΝΦΙΑ για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023.

-Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του.

Εθελοντική η κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων

– Θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται  ρύθμιση για τον υπολογισμό δημοσιονομικής επίπτωσης των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων και οπως είπε ο κ.  Πετραλιάς, είναι στη διακριτική ευχέρεια των κομμάτων να υποβάλλουν τα προγράμματά τους προς αξιολόγηση.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ενημέρωση των πολιτών και η παράθεση ρεαλιστικών προγραμμάτων εντός των δημοσιονομικών ορίων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...