288
Οι υποψήφιοι για ηγεσία των Συντηρητικών Λιζ Τρας και Ρίσι Σουνάκ δίνουν από κοινού το «παρών» σε προεκλογική εκδήλωση στο Λονδίνο | REUTERS/Hannah McKay

Βρετανία: Το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 22:10
Οι υποψήφιοι για ηγεσία των Συντηρητικών Λιζ Τρας και Ρίσι Σουνάκ δίνουν από κοινού το «παρών» σε προεκλογική εκδήλωση στο Λονδίνο
|REUTERS/Hannah McKay

Βρετανία: Το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 22:10

Οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών, Ρίσι Σουνάκ και η Λιζ Τρας, θα μάθουν ποιος από από τους δύο κέρδισε στην εσωκομματική μάχη στις 11.30 το πρωί της Δευτέρας (14.30 ώρα Ελλάδας), όπως έκανε γνωστό την Παρασκευή το κόμμα των Τόρις. Ο νικητής θα διοριστεί επίσημα πρωθυπουργός από τη βασίλισσα την αμέσως επόμενη ημέρα.

Σειρά έχει, στη συνέχεια, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης από τον αντικαταστάτη του Μπόρις Τζόνσον. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος οδήγησε τους Τόρις σε μια συντριπτική νίκη στις εκλογές του 2019, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εξουσίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Λιζ Τρας, η υπουργός Εξωτερικών, αποτελεί το ξεκάθαρο φαβορί για τη νίκη, μετέδωσε το BBC.

Καθώς οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να εκτιναχθούν στα ύψη το φθινόπωρο, οι πολιτικές για τη μείωση του κόστους ζωής κυριάρχησαν τις τελευταίες εβδομάδες στην προεκλογική εκστρατεία. Και οι δύο υποψήφιοι δέχθηκαν πιέσεις προκειμένου να διευκρινίσουν πώς θα προστατεύσουν τα νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις και πώς θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται από το προβλεπόμενο ανώτατο όριο τιμών.

Η Tρας έχει υποσχεθεί να προσφέρει δισεκατομμύρια λίρες σε φορολογικές ελαφρύνσεις μέσω ενός έκτακτου προϋπολογισμού εάν κερδίσει την εξουσία. Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός οικονομικών Ρίσι Σουνάκ έχει εξαγγείλει τη μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ενέργειας για ένα χρόνο, ενώ υποστήριξε ότι οι παρεμβάσεις που πρότεινε η αντίπαλος του θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός, ανέφερε το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Η προεκλογική εκστρατεία που λήγει τώρα ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου, όταν ο Τζόνσον αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ύστερα από μια ανταρσία πολλών στελεχών της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ύστερα από μια σειρά από σκάνδαλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...