366
Η 4η Σεπτεμβρίου απέβη η ημέρα της κοινοβουλευτικής πανωλεθρίας για τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον | ©UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Βρετανία: όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 19:54
Η 4η Σεπτεμβρίου απέβη η ημέρα της κοινοβουλευτικής πανωλεθρίας για τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον
|©UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Βρετανία: όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 19:54

Από το 1894 και την εποχή του Κόμη του Ρόζμπερι είχε να πάθει τέτοιο χουνέρι πρωθυπουργός, γράφουν με ιοβόλο διάθεση οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, κρίνοντας από τα πεπραγμένα του Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο, δηλαδή από τις απανωτές ήττες που εισέπραξε μέσα σε ένα 24ωρο στις ψηφοφορίες που αφορούσαν τον τρόπο του Brexit.

Oμως -συνεχίζει η εφημερίδα- δεν του φταίει κανένας, από το κεφάλι του τα έπαθε: αφού πρώτα κατέκρινε τόσο πολύ την προκάτοχό του, Τερέζα Μέι, κατόπιν διέπραξε με τη σειρά του το κεφαλαιώδες λάθος να αυτοπαγιδευτεί σε «κόκκινες γραμμές».

Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για να πούμε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα – και κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε αν ο πρωθυπουργός Μπόρις είχε εγκαίρως θυμηθεί τον δήμαρχο Μπόρις, έναν φιλελεύθερο συντηρητικό.

«Θα μπορούσε να διεξαγάγει εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, να εξασφαλίσει βελτιώσεις στο συμπεφωνημένο σχέδιο εξόδου και κατόπιν να χρησιμοποιήσει το χάρισμά του για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόμματος. Η ήπια έξοδος από την Ενωση, χωρίς άτακτα αποτελέσματα, συν κάποια πιθανή ανάκαμψη θα μετρίαζαν την απειλή του ‘Κόμματος του Brexit’ (και του Νάιτζελ Φάρατζ) χωρίς να έχει προηγηθεί μίμησή του από πλευράς των Τόρις».

Το βρετανικό φύλλο θεωρεί αναπόφευκτη την προσφυγή στις κάλπες έπειτα από την κατάρρευση της κυβέρνησης Τζόνσον στη Βουλή. Ομως σε αυτές τις εκλογές οι Συντηρητικοί θα πάνε σαν «εθνικιστές», ενώ οι βουλευτές που νίκησαν τον Τζόνσον πρέπει να αποδείξουν ότι η μεγάλη νίκη τους μέσα στη Βουλή δεν ήταν πύρρειος.

Τόρις χωρίς Τσόρτσιλ
Ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ Νίκολας Σόουμς έσωσε την τιμή των Τόρις αποτρέποντας τον «εθνικό αυτοτραυματισμό» του ατάκτου Brexit | REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Τη μετατόπιση των Τόρις από τον παραδοσιακό χώρο τους -του πυλώνα του βρετανικού κοινοβουλευτισμού- σε κόμμα εθνικιστών παρακολουθεί και δημοσίευμα της ιταλικής La Repubblica επικεντρώνοντας στην εκδίωξη ενός Τσόρτσιλ από το κόμμα του Τσόρτσιλ.

Μνημονεύει την αποχαιρετιστήρια (στους Τόρις) δήλωση του αγαπημένου εγγονού του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του βουλευτή Νίκολας Σόουμς, ο οποίος απέτρεψε «μια πράξη εθνικού αυτοτραυματισμού» και παραδίδει μάθημα δημοκρατικότητας:

«Αναχωρώ με την ελπίδα ότι αυτή η αίθουσα θα ξαναβρεί το πνεύμα συμβιβασμού, ταπεινότητας και κατανόησης που απαιτείται ώστε να βρεθεί μια λύση, να γυρίσει η σελίδα και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...