339
Ολοένα και περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα στη Γαλλία χρησιμοποιούν τεχνητό χιόνι για να «εμπλουτίσουν» τις πίστες τους | Shutterstock

Βανδάλισαν μηχανήματα παραγωγής τεχνητού χιονιού στις γαλλικές Αλπεις

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2022, 21:00
Ολοένα και περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα στη Γαλλία χρησιμοποιούν τεχνητό χιόνι για να «εμπλουτίσουν» τις πίστες τους
|Shutterstock

Βανδάλισαν μηχανήματα παραγωγής τεχνητού χιονιού στις γαλλικές Αλπεις

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2022, 21:00

Δύο μηχανήματα παραγωγής τεχνητού χιονιού ενός χιονοδρομικού κέντρου στο Λε Ζε των γαλλικών Αλπεων αποτέλεσαν τα νεότερα «θύματα» ακτιβιστών για το κλίμα, με τους τελευταίους να στρέφουν την προσοχή τους (και) στον χώρο των χειμερινών σπορ, όπως έγραψαν οι Times.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, το προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου βρήκε τα μηχανήματα με κομμένα καλώδια και ζωγραφισμένα με γκράφιτι, με το σύμβολο της κίνησης «Extinction Rebellion», μια κλεψύδρα σε κύκλο –μια προειδοποίηση ότι ο χρόνος της Γης «τελειώνει»–, να ξεχωρίζει.

Η τοπική ομάδα της οργάνωσης, στο Ανεσί, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στο περιστατικό. «Δεν είμαστε οικολογικοί σαμποτέρ, επομένως είναι σαφές ότι αυτός δεν είναι ο δικός μας τρόπος δράσης και (η ενέργεια αυτή) δεν έχει συζητηθεί ποτέ στη συλλογικότητά μας», δήλωσαν εκπρόσωποι του κινήματος στο France 3 Régions.

«Είναι πολύ εύκολο να μας επιτεθούν. Επιχειρούν να ασκήσουν κριτική σε σχέση με την παραγωγή χιονιού, ωστόσο, αν κανείς είναι εξοικειωμένος με το θέμα, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα», ανέφερε από την πλευρά του ο τεχνικός διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου. «Για εμάς το ζήτημα είναι περίπλοκο, διότι βρισκόμαστε σε χαμηλό υψόμετρο και φέτος έχουμε τεράστια έλλειψη χιονιού», προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας στο BFM TV.

Σύμφωνα με το σχετικό λήμμα της Wikipedia, «η Extinction Rebellion είναι κοινωνικοπολιτικό κίνημα που χρησιμοποιεί τη μη βίαιη αστική απείθεια για να διαδηλώσει για την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της βιοποικιλότητας, τον κίνδυνο της εξαφάνισης ανθρώπινου είδους και την οικολογική κατάρρευση. Η οργάνωση ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 2018» | Shutterstock

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, οι μισές πίστες σκι της Γαλλίας παρέμειναν κλειστές αυτόν τον χειμώνα λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών, ενώ άλλες πράγματι αναγκάστηκαν να βασιστούν περισσότερο από ό,τι συνήθως σε μηχανήματα παραγωγής τεχνητού χιονιού.

Οι εν λόγω μηχανές –συνέχισε το δημοσίευμα– δεν χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ωστόσο απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού: χρειάζονται 900.000 λίτρα νερού για να ρίξουν τριάντα εκατοστά χιόνι σε ένα στρέμμα γης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...