1661
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τσίπρας: Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ακόμη και Ειδικό Δικαστήριο για τη Novartis

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2019, 15:59
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τσίπρας: Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ακόμη και Ειδικό Δικαστήριο για τη Novartis

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2019, 15:59

Επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί και για τις φοροελαφρύνσεις που, όπως είπε, δεν κατευθύνονται στη μεσαία τάξη, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης.

Αναφορά έγινε ακόμη στην υπόθεση Novartis, λέγοντας ότι δεν έχει πρόβλημα ακόμη και αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε Ειδικό Δικαστήριο.

«Φωνάζει ο κλέφτης, αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης» ήταν η απάντησή του σε ερώτημα αν θα καταψηφίσει τυχόν αίτημα της ΝΔ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής στη Βουλή για τη Novartis.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να μιλάει για σκευωρία» και τόνισε: «Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, Ειδικά Δικαστήρια, ό,τι ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία». Πρόσθεσε δε ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον Πρωθυπουργό.

Σε άλλη ερώτηση επανήλθε στο ζήτημα λέγοντας ότι «το φάρμακο συνολικά στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, μαζί με τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες του Δημοσίου που ευθύνονται και για την κρίση». Χαρακτήρισε δε την υπόθεση της φαρμακευτικής διττό σκάνδαλο, καθώς υπάρχει και η προσπάθεια συγκάλυψης.

«Διαβάζω σε editorial δύο μεγάλων εφημερίδων, η μία να παροτρύνει να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής και η άλλη να μη το κάνει, γιατί θα είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης. Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει διάφορα εσωτερικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ θα του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα και θα του υπενθυμίσω ότι είμαι εδώ, είμαστε εδώ».

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που πρέπει να γίνει στις αρχές του 2020, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής με 151 ψήφους τόνισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης».

Εκανε λόγο για  «αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση» και άφησε αιχμές για το πόσο αυτό είναι βάσιμο συνταγματικά. «Εδώ βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και καλώ τον Πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το θεσμικό ατόπημα».

Εμφανίστηκε δικαιωμένος για την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλο το 2015 λέγοντας ακόμη ότι «δεν συμφωνούσαμε πάντα, αλλά είναι ένας κάλος Πρόεδρος και γι’ αυτό δε βρίσκω λόγο γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του».

«Το 2015 θα μπορούσα να βάλω ένα οποιοδήποτε στέλεχος από την Αριστερά» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Και στη συνταγματική αναθεώρηση είχα την ευκαιρία να πω οκτώ μήνες θα έχετε κυβέρνηση μετά θα έχουμε εκλογές. Δεν το έκανα».

Πάντως, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι «εμένα με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη».

Για την ταινία του Κώστα Γαβρά και το βιβλίο Βαρουφάκη

«Βεβαίως και θα την δω», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Εχω την αίσθηση ότι θα είναι μια καλή ταινία όπως οι περισσότερες του μεγάλου Ελληνα σκηνοθέτη».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε όμως ότι η ταινία, όπως και το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στο οποίο βασίζεται, «θα αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα με μια εγωκεντρική βάση». Το βιβλίο του πρώην υπουργού του, όπως είπε, «είναι 1/3 πραγματικά γεγονότα, 1/3 διαστρεβλωμένα γεγονότα και 1/3 μυθοπλασία».

«Η ταινία θα κριθεί από το κεντρικό μήνυμα που θέλει να βγάλει, σημείωσε ο κ. Τσίπρας που είπε, όπως του εξήγησε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, αναφέρεται στη σύγκρουση μιας μικρής χώρας να βρει το δίκιο της απέναντι στο ισχυρό παγκόσμιο κατεστημένο.

Σχολιάζοντας δε τη σχετική δήλωση του κ. Βαρουφάκη, ότι μετάνιωσε για την παρουσία του στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας επισήμανε: «Δεν ήξερα ότι οι υπουργοί αίρουν την ευθύνη τους στον πρωθυπουργό», προσθέτοντας πως θα το λάβει σοβαρά υπ’ όψιν για το μέλλον.

Καμία κυβέρνηση δεν προχωρά σε εκλογές επειδή το ζητά η αντιπολίτευση, είπε και προσέθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές, γιατί ήθελε να δημιουργήσει τοξικό πολιτικό κλίμα με τη βοήθεια ΜΜΕ αλλά κυρίως για «να συσπειρώσει το κόμμα του». Ο ίδιος δεν έχει τέτοια προβλήματα και δεν τον ενδιαφέρει να διχάσει, είπε, και τόνισε ότι «θέλουμε να είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ξήλωμα των κατακτήσεων που με πολύ κόπο και θυσίες καταφέραμε όλο το προηγούμενο διάστημα».

«Διαφωνούμε κάθετα» με το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ και «θεωρούμε ότι δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη» σημείωσε ακόμη. Καταφέρθηκε κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που είναι σε διαβούλευση λέγοντας ότι περνά σε αντεργατικές ρυθμίσεις και επιδοτεί κλάδους που δεν είναι παραγωγικοί.

«Αντί να επιδοτούμε παραγωγικούς κλάδους θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και κολλητούς, θα επιδοτούμε τις ταχυμεταφορές, τα ντελίβερι, την εξαγωγική δραστηριότητα και θα επιδοτούμε το μονοπώλιο στη διακίνηση Τύπου. Ολοι καταλαβαίνουμε για πιο λόγο γίνονται αυτές οι διατάξεις που δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Τα ζήσαμε όλα αυτά», είπε.

Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να δίνεται η αρμοδιότητα, η εξουσία στον υπουργό Ανάπτυξης να δίνει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τόνισε: «Ναι στην ανάπτυξη αλλά με συγκεκριμένο προσανατολισμό, με διαφάνεια, με κανόνες που προστατεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όχι στην ασυδοσία, η ασυδοσία δε θα οδηγήσει στην ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στο έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο Πρωθυπουργός ως μη όφειλε ήρθε και προκατέλαβε αποφάσεις, όπως την απόφαση του ΚΑΣ, προσθέτοντας πως το «σημαντικότερο ατόπημα είναι ότι παραδεχόμενος [ο κ. Μητσοτάκης] ότι υπάρχουν καθυστερήσεις -που δεν υπάρχουν- δίνει το πάτημα στο νέο εργολάβο να διεκδικήσει αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Είπε επίσης ότι ο νέος εργολάβος που ανέλαβε το έργο διεκδίκησε λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών ζήτησε αύξηση των τιμών των διοδίων στην εθνική οδό. «Υποθέτω», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι αυτό μπορεί να ήταν και προσυνεννοημένο με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένο και να πει η επόμενη κυβέρνηση ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Οπως είπε, τα όποια κέρδη δεν κατάφερε να διεκδικήσει, θέλησε να προσπαθήσει να τα αποκομίσει από τις αποζημιώσεις από την καθυστέρηση στο μετρό, που οφείλεται «στην από το πουθενά έμπνευση του Πρωθυπουργού να ξανανοίξει ζήτημα με τον σταθμό Βενιζέλου το οποίο είχε λυθεί».

Καταλήγοντας είπε ότι «το ψευτοδίλημμα ή αρχαία ή μετρό εμείς καταφέραμε να το μετατρέψουμε στο και αρχαία και μετρό» και «σήμερα ξαναγυρνάμε στο ούτε αρχαία ούτε μετρό». Τόνισε δε ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να ανατραπεί.

«Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους εταίρους μας», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Προφανώς και τους ενημερώσαμε, και διεξοδικά» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι αν οι θεσμοί είχαν τρομερή διαφωνία «θα το μαθαίνατε».

«Θα είχαμε τη δυνατότητα με περίπου 2 δισ. κατ΄ έτος να κάνουμε περισσότερες ελαφρύνσεις» είπε ο. κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Ενώ το 2020 θα πηγαίναμε σε μια λύση που θα είχε πλεονάσματα 2,5% με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%».

Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησε ότι «η μεσαία τάξη ξεκίνησε να βλέπει ελαφρύνσεις απ’ το Σεπτέμβριο του 2018. Δεν θα προβαίναμε σε ελαφρύνσεις, θα προβαίναμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις. Η προσπάθειά μας αυτή θεωρώ ότι έδωσε σημαντική ανάσα στη μεσαία τάξη» προσέθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε και ανακάλυψε ένα μαξιλάρι 0.1% του προϋπολογισμού που είχαμε υπολογίσει. Αυτά τα 250 εκατ. ευρώ παραπάνω δεν τα δώσανε στη μεσαία τάξη- το να δώσεις μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι μεσαία τάξη, όπως επίσης δεν θεωρώ ότι η σπουδή να μειωθεί άμεσα ο φόρος των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% είναι μεσαία τάξη», είπε. «Οι φοροελαφρύνσεις βλέπω να κατευθύνονται στους ισχυρούς και όχι στη μεσαία τάξη», επισήμανε.

Υπερασπίστηκε ακόμη τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «θα μείνει στην ιστορία» και ότι δεν οπισθοχώρησε μπροστά στο προφανές πολιτικό κόστος ενώ έκανε λόγο για υποκρισία από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Με τη συμφωνία λύθηκε ένας γόρδιος δεσμός στην εξωτερική πολιτική, μπήκαν οι βάσεις για την ειρήνη και καλή γειτονία και κερδίσαμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Για το πολιτικό κόστος επισήμανε ότι όσοι υποδαύλισαν τις αντιδράσεις και υποκίνησαν τους ακραίους θα το βρουν μπροστά τους στο μέλλον. «Κάναμε ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της» ανέφερε και κατέληξε ότι «το καλό που κάναμε εμείς θα το βρούμε μπροστά μας και το κακό που έκαναν αυτοί, επίσης θα το βρουν μπροστά τους».

Σχετικά με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τις διεργασίες μετά τις εκλογές , ο κ. Τσίπρας είπε ότι δίνεται στο κόμμα μια δεύτερη ευκαιρία «να ασχοληθούμε με την προσπάθεια να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ». Το κόμμα θα αναλογιστεί τι σημαίνει κομματική ένταξη στην εποχή μας, ποιο πρέπει να είναι το μοντέλο, να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό, κάτι που, όπως επισήμανε «αφορά όλους, κυρίως όμως αφορά τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες στους οποίους πολύ σύντομα θα απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα».

Πέτσας: Αυτά είναι τα ψέματα του κ. Τσίπρα για τα πλεονάσματα

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον κατηγόρησε ότι «λέει ψέματα» κυρίως σε ό,τι αφορά το σχέδιό του για τη μείωση των πλεονασμάτων και ότι είχε ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους για το σχέδιό του.

«Ο κ. Τσίπρας φάνηκε σήμερα κουρασμένος ακόμη και στα ψέματα. Επαναλαμβάνει τόσο μονότονα τον εαυτό του, ώστε το μόνο που καταφέρνει κάθε φορά που εμφανίζεται είναι να υπενθυμίζει στους πολίτες γιατί τον καταψήφισαν» αναφέρει ενώ στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων:

«Από τα πολλά ψέματα, στεκόμαστε μόνο σε ένα: Είπε ότι είχε ενημερώσει “διεξοδικά” τους Ευρωπαίους εταίρους για το “σχέδιό του” για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

» Αν ήταν έτσι γιατί δεν το έκανε αυτό σημαία του κατά την προεκλογική περίοδο; Αν το “ξέχασε”, γιατί ο κ. Τσακαλώτος δεν ενημέρωσε σχετικά με το άνοιγμα, τον αριθμό και τα ποσά του “ειδικού λογαριασμού” τον κ. Σταϊκούρα κατά την παράδοση- παραλαβή στο υπουργείο Οικονομικών στις 9 Ιουλίου;

» Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: είτε ο κ. Τσακαλώτος δεν γνώριζε αυτό το “σχέδιο” γιατί ήταν τόσο “κρυφό” ώστε να το γνωρίζει μόνο ο “έμπιστος” κ. Σκουρλέτης, είτε ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει την ικανότητα να λέει τόσο χονδροειδή ψέματα όπως ο κ. Τσίπρας….

» Ο κ. Τσίπρας με το λόγο και τις θέσεις του ανήκει στο χθες. Η κυβέρνηση τον αφήνει στο παρελθόν και συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για το μέλλον. Για να βελτιώνει τη ζωή όλων των Ελλήνων κάθε χρόνο. Όχι μόνο μέχρι το 2023, αλλά και μέχρι το 2029 όπως “ευχήθηκε” και ο κ. Τσίπρας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...