197
Ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ | .

Τουρκικό F-16 κατά ελληνικού ελικοπτέρου στο Φαρμακονήσι

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2019, 18:42
Ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ
|.

Τουρκικό F-16 κατά ελληνικού ελικοπτέρου στο Φαρμακονήσι

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2019, 18:42

Ενα περιστατικό που αξιολογείται ως πολύ σοβαρό από τους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας έλαβε χώρα την Παρασκευή,  ανοικτά από το Φαρμακονήσι, όταν τουρκικό μαχητικό λίγο έλειψε να ρίξει στη θάλασσα ελληνικό ελικόπτερο.

Λίγο μετά τις 12:00, σε περιοχή νότια της νησίδας, πετούσε ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο αναζητούσε βάρκα με παράτυπους μετανάστες.

Η πτήση του ελικοπτέρου γινόταν σε χαμηλό ύψος, μόλις 500 ποδών (περίπου 150 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οπως σημειώνει η kathimerini.gr, ένα από τα δύο τουρκικά F-16 που είχε πετάξει πάνω από το Φαρμακονήσι κατευθύνθηκε προς το ελικόπτερο και το προσέγγισε σε απόσταση μικρότερη των 100 ποδών (περίπου 30 μέτρα).

Τότε έκανε ελιγμό προς τα πάνω κινούμενο κατακόρυφα για να πάρει ύψος, με αποτέλεσμα τα αέρια του κινητήρα να αποσταθεροποιήσουν το ελικόπτερο. Χάρη στην ψυχραιμία και την ικανότητα των χειριστών του Super Puma, το ελικόπτερο σταθεροποιήθηκε με μεγάλη δυσκολία.

Αν ελικόπτερο ήταν παλαιότερης τεχνολογίας (το συγκεκριμένο Super Puma είναι από τα νεότερα της ΠΑ), το περιστατικό θα μπορούσε να είχε τραγική κατάληξη, εξήγησαν έμπειροι χειριστές.

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας το περιστατικό κρίνεται ως πολύ σοβαρό και συνδέεται με την αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας την περίοδο κοντά στην επέτειο της κρίσης των Ιμίων, στα τέλη Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...