310
Η Μελέκ Ιπέκ αγκαλιάζει τις κόρες της έξω από τη φυλακή | Twitter

Τουρκία: Ελεύθερη γυναίκα που σκότωσε αμυνόμενη τον βάναυσο σύζυγό της

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 15:06
Η Μελέκ Ιπέκ αγκαλιάζει τις κόρες της έξω από τη φυλακή
|Twitter

Τουρκία: Ελεύθερη γυναίκα που σκότωσε αμυνόμενη τον βάναυσο σύζυγό της

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 15:06

Δικαστήριο στην Τουρκία διέταξε την απελευθέρωση της Μελέκ Ιπέκ, της 31χρονης που σκότωσε τον Ιανουάριο τον βίαιο σύζυγό της, εκτιμώντας ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα.

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση για τα δεδομένα της Τουρκίας, την οποία χαιρέτισαν οργανώσεις που μάχονται κατά των γυναικοκτονιών. Μόνο πέρυσι, δολοφονήθηκαν 300 γυναίκες στη χώρα.

Η Ιπέκ είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο αφού σκότωσε με καραμπίνα τον σύζυγό της ο οποίος την είχε δέσει και τη χτυπούσε επί ώρες απειλώντας να σκοτώσει την ίδια και τα δύο τους παιδιά.

Οταν συνελήφθη, οι φωτογραφίες από το πρόσωπό της, πρησμένο και γεμάτο μώλωπες, απόδειξη της βίας που είχε υποστεί, προκάλεσαν σοκ στην Τουρκία.

Η Ιπέκ είχε δηλώσει στη δίκη της ότι ο σύζυγός της φερόταν βίαια τόσο σε εκείνη όσο και στις δύο κόρες τους επί 10 χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη τις καταθέσεις των μαρτύρων, και κυρίως των παιδιών της που είχαν δει τις σκηνές βίες, το δικαστήριο της Αττάλειας αποφάσισε ότι η γυναίκα βρισκόταν σε αυτοάμυνα για να προστατεύσει «τη σωματική και σεξουαλική της ακεραιότητα».

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης έξι ετών.

«Είναι εκπληκτικό. Δεν έχω λέξεις. Ομως ποτέ δεν ήθελα να γίνει αυτό», δήλωσε η Ιπέκ, και πρόσθεσε ότι λυπάται που αναγκάστηκε να σκοτώσει τον σύζυγό της για να προστατευθεί.

«Η απόφαση αυτή επιτρέπει σε όλη τη χώρα να εκπνεύσει με ανακούφιση», είπε ο δικηγόρος της Αχμέντ Οναράν.

Αγκαλιάζοντας τις δύο κόρες της, 7 και 9 ετών, που την περίμεναν έξω από τη φυλακή, η Ιπέκ δήλωσε ότι το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να κοιμηθεί αγκαλιά με τα παιδιά της.

Τα τουρκικά δικαστήρια σπάνια θεωρούν ότι γυναίκες που διέπραξαν έγκλημα για να προστατευθούν από τη βία βρίσκονται σε νόμιμη άμυνα.

Υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών χαιρέτισαν την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ελήφθη ένα μήνα μετά την απόφαση της Αγκυρας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...