294
Η φρίκη μιας χημικής επίθεσης, σε ένα καρέ | Social Media Website via Reuters TV

Φρίκη στη Συρία με τουλάχιστον 58 νεκρούς από «τοξικό» βομβαρδισμό

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2017, 18:38
Η φρίκη μιας χημικής επίθεσης, σε ένα καρέ
|Social Media Website via Reuters TV

Φρίκη στη Συρία με τουλάχιστον 58 νεκρούς από «τοξικό» βομβαρδισμό

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2017, 18:38

Ο εφιάλτης του χημικού πολέμου επιστρέφει στη Συρία, αν έφυγε ποτέ. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός της αεροπορικής επιδρομής στην πόλη Χαν Τσεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, είναι 58 άμαχοι νεκροί, μεταξύ των οποίων και έντεκα παιδιά. Αυτό υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο καταγγέλλει χρήση τοξικών χημικών.

Αν και ο αριθμός των τραυματιών δεν έχει προσδιοριστεί, ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για 150 άτομα με τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Μάλιστα, ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι λίγες ώρες μετά το φερόμενο χημικό χτύπημα βομβαρδίστηκε και το πρόχειρο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τα θύματα της επίθεσης.

Aγνωστο παραμένει αν τον αεροπορικό βομβαρδισμό, στη βορειοδυτική αυτή περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες, εξαπέλυσαν ρωσικά ή συριακά αεροσκάφη. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πάντως αρνήθηκαν ότι έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές στην περιοχή της Χαν Τσεϊχούν.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που επικαλείται ιατρικές πηγές πάντως, οι άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία αλλά, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη ταυτότητα του τοξικού αερίου. Πηγή του συριακού στρατού αρνείται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις διαθέτουν τέτοιου είδους όπλα ή έχουν κάνει χρήση χημικών, «είτε πρόσφατα είτε στο παρελθόν».

Η Γαλλία έχει ήδη ζητήσει έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την διερεύνηση των καταγγελιών.

«Επειτα από τόσο σοβαρές ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια, ζητώ από όλους να μην αποφύγουν τις ευθύνες τους», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε στον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για αυτή την επίθεση. Ο κ. Ερντογάν τόνισε στον κ. Πούτιν ότι η «απάνθρωπη επίθεση» θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στη Συρία.

Η Ρωσία, μαζί με το Ιράν, αποτελούν τους ισχυρότερους συμμάχους του προέδρου της Συρίας στον εμφύλιο πόλεμο στην αραβική χώρα, ενώ η Τουρκία, μαζί με αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου, είναι ο βασικός πολιτικός υποστηρικτής των σύρων ανταρτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...