567
Ο Πρινς καταθέτει στο Κογκρέσο για τη δράση της Blackwater στις 2 Οκτωβρίου 2007 | Mark Wilson/Getty Images

Μυστικές επαφές με τη Ρωσία υπέρ του Τραμπ είχε ο «κύριος Blackwater»

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2017, 17:13
Ο Πρινς καταθέτει στο Κογκρέσο για τη δράση της Blackwater στις 2 Οκτωβρίου 2007
|Mark Wilson/Getty Images

Μυστικές επαφές με τη Ρωσία υπέρ του Τραμπ είχε ο «κύριος Blackwater»

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2017, 17:13

Κομμάτι-κομμάτι αποκαλύπτουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το δίκτυο των σχέσεων του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ και του ευρύτερου κύκλου του με τη Ρωσία. Και όπως φαίνεται από τις ως τώρα αποκαλύψεις, το εύρος και το βάθος των σχέσεων είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο θα υποπτευόταν κανείς.

Την Τρίτη η Washington Post έφερε στο φως μία προσπάθεια να στηθεί ένα παράλληλο κανάλι (backchannel) ανάμεσα στον Τραμπ -για την ακρίβεια την επικείμενη προεδρία του- και τη Ρωσία.

Μιλά για μια συνάντηση σε ουδέτερο, απομονωμένο έδαφος, τις Σεϋχέλες, με μεσολαβητή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Το πρόσωπο που κατά δήλωσή του ανάλαβε από την πλευρά των ΗΠΑ να φέρει σε πέρας αυτήν την αποστολή έχει σκοτεινό παρελθόν και ύποπτες δραστηριότητες. Δεν είναι άλλος από τον Ερικ Πρινς, τον ιδρυτή της μισθοφορικής εταιρείας Blackwater.

Το άρθρο της εφημερίδας εξηγεί ότι η συνάντηση έγινε γύρω στις 11 Ιανουαρίου – πριν, δηλαδή, αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ. Συνομιλητής του Πρινς ήταν πρόσωπο της εμπιστοσύνης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η ταυτότητα του οποίου δεν αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Ο άνθρωπος που συντόνισε τη συνάντηση από την πλευρά των ΗΑΕ ήταν ο πρίγκιπας-διάδοχος του θρόνου, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Μαχιάν. Είχε ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη ανεπίσημα (και χωρίς να το γνωρίζει η προεδρία Ομπάμα) τον περασμένο Δεκέμβριο για επαφές με το επιτελείο Τραμπ.

Αν και το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών δεν είναι γνωστό, η Washington Post αναφέρει ότι τα ΗΑΕ συμφώνησαν να διευκολύνουν τη συνάντηση εν μέρει για να διερευνηθεί αν είναι πιθανό η Ρωσία να υποβαθμίσει κάπως τη σχέση της με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης και της δράσης τους στη Συρία. Αυτός είναι βασικός στόχος της προεδρίας Τραμπ, ο οποίος δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς και η Μόσχα να ζητήσει μεγάλες υποχωρήσεις από τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση στις Σεϋχέλες δεν έχει διαφύγει της προσοχής του FBI, καθώς την εντάσσει στην έρευνά του για τις σχέσεις της πλευράς Τραμπ με τη Ρωσία. Για τον Λευκό Οίκο και τον εκπρόσωπό του Σον Σπάισερ, η συνάντηση δεν είναι γνωστή ενώ και ο Πρινς δεν είχε κάποιο ρόλο στην ομάδα μετάβασης από την προεδρία Ομπάμα σε αυτήν του Τραμπ. «Πλήρως κατασκευασμένη» θεωρεί την είδηση και ο Πρινς.

Ο «πρίγκιπας» των μισθοφόρων

Ο Πρινς δεν είναι αξιωματούχος της προεδρίας Τραμπ και δεν έχει κάποιο επίσημο ρόλο σε αυτήν. Δεν είναι σαφές αν όντως είχε κάποια εντολή να χειριστεί το ζήτημα από την πλευρά του (εκλεγμένου ακόμη) προέδρου.

Είναι πάντως πρόσωπο που έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου ήδη από την προεκλογική περίοδο. Εχει ακόμη σχέσεις με αξιωματούχους στο πλευρό του Τραμπ, όπως τον πανίσχυρο σύμβουλο Στιβ Μπάνον, ενώ η αδελφή του Πρινς, Μπέτσι ΝτεΒός, είναι υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του Τραμπ.

Σχεδόν 10 χρόνια νωρίτερα, σε μια από τις φάσεις κλιμάκωσης του πολέμου στο Ιράκ, ο Πρινς και η εταιρεία του Blackwater ήταν στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας.

Η Blackwater, η οποία προσέφερε υπηρεσίες ασφάλειας  στο Ιράκ (κατά κύριο λόγο σε μη στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ) έναντι αδρότατης αμοιβής, είχε κατηγορηθεί ευθέως για την δολοφονική συμπεριφορά των υπαλλήλων της. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, που έφτασε και στη Δικαιοσύνη,οι άνδρες της ευθύνονταν για τον θάνατο πάνω από 20 αμάχων Ιρακινών σε μια πολυσύχναστη πλατεία.

Αργότερα ο Πρινς, που ήταν μέλος των SEAL του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πούλησε την εταιρεία του (η οποία πλέον ονομάζεται Academi) αλλά έχει παραμείνει στον χώρο των παραστρατιωτικών υπηρεσιών ασφάλειας.

Το παρελθόν του κάνει μάλλον δύσκολο να του δοθεί επίσημος ρόλος στη διακυβέρνηση, σημειώνει η Washington Post. Ωστόσ, μοιάζει πρόσωπο ιδανικό για αποστολές στο πολιτικό ημίφως – αν όχι στο σκοτάδι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...