305
Ρώσοι στρατιώτες στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας (φωτογραφία αρχείου) | Oleg Nikishin/Getty Images/Ideal Image

Το ISIS ανέλαβε ευθύνη για την επίθεση στην Τσετσενία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2017, 18:20
Ρώσοι στρατιώτες στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας (φωτογραφία αρχείου)
|Oleg Nikishin/Getty Images/Ideal Image

Το ISIS ανέλαβε ευθύνη για την επίθεση στην Τσετσενία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2017, 18:20

Το ISIS έσπευσε να αναλάβει την επίθεση που σημειώθηκε σε ρωσική στρατιωτική βάση στην Τσετσενία, τα ξημερώματα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι ρώσοι στρατιώτες και να τραυματιστούν αρκετοί ακόμη.

Οπως διαβεβαίωσαν και οι ρωσικές αρχές, οπλισμένοι δράστες εισέβαλαν στη βάση της ρωσικής Εθνοφρουράς που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Γκρόζνι. Κατά τις συγκρούσεις -που φέρεται να διήρκεσαν αρκετή ώρα- σκοτώθηκαν έξι ρώσοι στρατιώτες καθώς και όλοι οι δράστες.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες έντονης ομίχλης, όπως ανακοίνωσε στον ιστότοπό της η Εθνοφρουρά, μία υπηρεσία που ίδρυσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το 2016. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δράστες ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικούς μηχανισμούς, ωστόσο δεν είχε γίνει σαφές αν ήταν πραγματικοί μηχανισμοί η ψεύτικοι.

Το αμερικανικό κέντρο SITE Intelligence Group, το οποίο παρακολουθεί τις πλατφόρμες επικοινωνίας εξτρεμιστικών ομάδων, ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής ότι το ISIS ανέλαβε με ανακοίνωσή του την ευθύνη της επίθεσης. Οπως ανέφερε η ανακοίνωση της τρομοκρατικής οργάνωσης, «οι δράστες συγκρούστηκαν με όσους βρίσκονταν στη βάση για αρκετές ώρες».

Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει το Κρεμλίνο και ο ρωσικός στρατός, ο οποίος δραστηριοποιείται ενεργά τους τελευταίους μήνες στη Συρία, για να αντιμετωπίσει τζιχαντιστές και, βασικά, οποιαδήποτε οργάνωση μάχεται τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Αντιδρώντας στην είδηση της επίθεσης, ο ρώσος πρόεδρος τη χαρακτήρισε «ένα σημαντικό γεγονός». Σε συνάντηση που είχε με την ακροδεξιά υποψήφια των γαλλικών εκλογών, Μαρίν Λεπέν, ο κ. Πούτιν επεσήμανε ότι και η Ρωσία, όπως και η Γαλλία και πιο πρόσφατα η Βρετανία, έχει δεχθεί σε μεγάλη συχνότητα τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Μόλις παρακολουθήσαμε ένα πολύ ανατριχιαστικό συμβάν στην Τσετσενία, στον βόρειο Καύκασο. Τρομοκράτες επιτέθηκαν σε μία από τις μονάδες της εθνοφρουράς μας», είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο. «Ζούμε σε ένα πολύ περίπλοκο περιβάλλον. Πρέπει, επιτέλους, να αναπτύξουμε την επίγνωση του κινδύνου και να ενώσουμε τις προσπάθειές μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...