927
Το νέο «παιδί - θαύμα» του ευρωπαϊκού στίβου Λαρίσα Ιαπιτσίνο | Federazione Italiana di Atletica Leggera

Το μήλο (Λαρίσα) κάτω από τη μηλιά (Φιόνα Μέι)

Sportscaster Sportscaster 23 Ιουλίου 2019, 20:35
Το νέο «παιδί - θαύμα» του ευρωπαϊκού στίβου Λαρίσα Ιαπιτσίνο
|Federazione Italiana di Atletica Leggera

Το μήλο (Λαρίσα) κάτω από τη μηλιά (Φιόνα Μέι)

Sportscaster Sportscaster 23 Ιουλίου 2019, 20:35

Η 17χρονη Λαρίσα Ιαπιτσίνο είναι το νέο «παιδί – θαύμα» του ευρωπαϊκού στίβου. Οι Ιταλοί καμαρώνουν για την εντυπωσιακή της πρόοδο, επειδή πιστεύουν ότι αυτό το κορίτσι είναι προορισμένο να τους προσφέρει σπουδαίες διεθνείς διακρίσεις. Η πρώτη ήρθε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι περίμεναν. Στις 21 Ιουλίου, τελευταία ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για αθλητές και αθλήτριες κάτω των 20 ετών, στο Μπόρας της Σουηδίας, η Λαρίσα «πέταξε» στα 6,58 μέτρα. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος, αφήνοντας πίσω της κοπέλες έως και τρία χρόνια μεγαλύτερες – και πολύ πιο έμπειρες.

Ενα μήνα πριν, στις 22 Ιουνίου, στο σχολικό πρωτάθλημα της χώρας της, οι κριτές… δεν πίστευαν τη μεζούρα τους. Η επίδοσή της (6,64 μέτρα) ήταν η δεύτερη καλύτερη του 2019 στον κόσμο των αθλητριών κάτω των 20. Ασύλληπτο ρεκόρ για μια 17χρονη, που εμφανίστηκε σε επίσημους αγώνες στίβου μόλις πριν από τρία χρόνια.

Η διάσημη Ολυμπιονίκης Φιόνα Μέι αγκαλιάζει συγκινημένη τη 17χρονη κόρη της και χρυσή πρωταθλήτρια Λαρίσα Ιαπιτσίνο

Το πρώτο σημάδι του σπάνιου ταλέντου της είχε φανεί το 2016, σε αγώνα ταχύτητας 300 μέτρων με εμπόδια για το ιταλικό πρωτάθλημα, στο Τρεντίνο της Βόρειας Ιταλίας. Τερμάτισε πρώτη, με 44″25, αφήνοντας 76 εκατοστά πίσω της το φαβορί της κούρσας – μια πολλά υποσχόμενη νεαρή δρομέα, που ειδικεύεται σε αυτό το αγώνισμα. Τρέχει και στα 80 ή στα 600 μέτρα, όμως «γεννήθηκε» για να κάνει καριέρα στο άλμα εις μήκος.

Στην Ιταλία την αποκαλούν «κόρη της τέχνης» – της τέχνης των αλμάτων. Επειδή η μητέρα και ο πατέρας της, ήταν κι εκείνοι «αρτίστες». Ιδίως η μητέρα της, η διάσημη Ολυμπιονίκης και δις παγκόσμια πρωταθλήτρια, Φιόνα Μέι. Κάπως έτσι είχε αρχίσει και η δική της δόξα: με ένα χρυσό μετάλλιο στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1987, στο Μπέρμιγχαμ. Η Φιόνα είχε, τότε, την ηλικία της κόρης της. Με τη μόνη διαφορά, ότι αγωνιζόταν, ακόμη, με τα χρώματα της Βρετανίας. Ιταλίδα έγινε το 1994, όταν παντρεύτηκε τον Τζιάνι Ιαπιτσίνο, επικοντιστή, άλτη του μήκους και επταθλητή, που δεν κατάφερε να φτάσει πολύ ψηλά. Το μεγαλύτερό του επίτευγμα ήταν μια πέμπτη θέση στο επί κοντώ, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου του 1992. Υπήρξε, όμως, για πολλά χρόνια προπονητής της Μέι.

Η Φιόμα Μέι κάνει άλμα 7.02 μέτρων και κατακτά το χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στον Καναδά, το 2001 (EPA PHOTO AFPI/TIMOTHY A. CLARY)

Η Φιόνα δεν μπήκε, ποτέ, στον πειρασμό να καθοδηγήσει την κόρη της. Σε συνέντευξή της στη Repubblica, αμέσως μετά τον θρίαμβο της Λαρίσα στη Σουηδία, εξήγησε ότι προτίμησε να κρατήσει για τον εαυτό της το ρόλο της μητέρας. Για να νιώσει τα υπέροχα συναισθήματα των γονιών που παρακολουθούν τις επιτυχίες των παιδιών τους από τις εξέδρες. Την παρατηρεί και κάνει ένα άλμα στο χρόνο. Βλέπει σε κείνη τον εαυτό της πριν από 32 χρόνια. Πιστεύει ότι η Λαρίσα της μοιάζει πολύ. Την ίδια γνώμη έχει και η γιαγιά – της το ‘γραψε σε SMS ενώ καμάρωνε την εγγονή της στην τηλεόραση.

Η Λαρίσα Ιαπιτσίνο εν δράσει

Εκείνο το χρυσό μετάλλιο της νιότης της σηματοδότησε την απαρχή μιας μυθικής καριέρας, με αποκορύφωμα δύο ασημένια μετάλλια στο άλμα εις μήκος, σε δύο διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες (το 1996 στην Ατλάντα και το 2000 στο Σίδνεϊ). Θα έχει, άραγε, και η Λαρίσα την ίδια εξέλιξη; «Γιατί όχι; Σταμάτησα τον πρωταθλητισμό στα 35 (η τελευταία της μεγάλη διοργάνωση ήταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2005), εκείνη είναι μόλις 17, έχει πολλά χρόνια μπροστά της. Θα χρειαστεί και μπόλικη τύχη – η επιτυχία στα σπορ είναι ένα λαχείο. Αλλά, έχει πάθος για τα άλματα, είναι πολύ ισχυρή προσωπικότητα και τα καταφέρνει περίφημα στη διαχείριση της πίεσης», απαντά η Μέι.

View this post on Instagram

Stop making drama…you’re not Shakespeare?

A post shared by ??‍♀️clarissa senza c (@larissaiapichino) on

Η ίδια η Λαρίσα επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως δεν την ενδιαφέρουν, ούτε τα χρήματα, ούτε τα μετάλλια. «Θέλω μόνο να απολαμβάνω αυτό που κάνω και να περιστοιχίζομαι από θετικούς ανθρώπους». Περισσότερο κι από τις εξαιρετικές της επιδόσεις στον στίβο, εντυπωσιάζει η ωριμότητά της. Αυτή που τη βοήθησε να ξεπεράσει τον χωρισμό των γονιών της (2011), χωρίς να ξεφύγει από την απαιτητική της ρουτίνα. Τον χειμώνα μένει με τον πατέρα της στη Φλωρεντία. Μόλις κλείσουν τα σχολεία, μετακομίζει στο σπίτι της μητέρας της, που έχει κρατήσει κοντά της τη μικρότερη κόρη της, Αναστασία. Είναι από τις καλύτερες μαθήτριες του φημισμένου Γυμνασίου «Λεονάρντο ντα Βίντσι», στην Τοσκάνη, και -ταυτοχρόνως- προπονείται σκληρά. Τον τελευταίο χρόνο έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της στο σκάμμα κατά 30 εκατοστά, και έχει σκαρφαλώσει 96 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.

Η Λαρίσα Ιαπιτσίνο με την ιταλική σημαία

Εχει υποσχεθεί στη μητέρα της πως δεν θα παραμελήσει τις σπουδές της, ακολουθώντας το δικό της παράδειγμα. Η Μέι σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στο Λιντς, παραλλήλως με την καριέρα της στα σπορ, αν και ο επαγγελματικός της δρόμος μετά τον πρωταθλητισμό την οδήγησε σε δρόμους εντελώς διαφορετικούς: στη σόου-μπίζνες. Αρχισε με το μόντελινγκ. Το 2006 ήταν η νικήτρια της ιταλικής βερσιόν του «Dancing with the Stars». Κι έπειτα έγινε ηθοποιός. Μεταξύ άλλων, πρωταγωνίστησε στη μίνι σειρά της Rai Uno «Butta la luna», με θέμα τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Για την ιδιωτική ζωή της Λαρίσα, που έκλεισε τα 17 στις 18 Ιουλίου, δεν γνωρίζουμε πολλά. Ούτε, καν, ποιος είναι ο νεαρός που την κρατάει αγκαλιά στη φωτογραφία που έχει αναρτήσει στο Instagram, μάλλον από κάποιο χορό του σχολείου της. Μόνον η μητέρα της γνωρίζει όλα της τα μυστικά, όπως έχει πει σε συνέντευξή της. Η Φιόνα Μέι έχει κερδίσει το πιο σημαντικό μετάλλιο: την απόλυτη εμπιστοσύνη της κόρης της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...